Verjetno ste že slišali, da je pomembno se imeti rad in da, ko imamo radi sebe, lahko šele takrat imamo radi tudi druge okoli sebe. To je res, kajti, če sebe nimamo radi, kako bomo potem imeli druge? Zato je pomembno, če želimo uživati v ljubezni popolno, da imamo najprej radi sebe. Vsekakor pa je res, da je ljubezen najmočnejše čustvo na tem svetu in, da ljubezen lahko premaga celo zlo, le prava mera ljubezni mora biti podana. Pričnite z ljubeznijo do sebe že danes in spremenite svet okoli sebe! Spoznajte, 13 nasvetov, kako se imeti radi!

Kaj se zgodi, če se imamo radi?

Verjetno je nekaj najtežjega storiti, da se imamo radi in da se sprejmemo takšne kot smo. Vedno v sebi ali na sebi vidimo neko napako. A vedeti moramo, da nihče ni popoln in da vsi imamo v sebi ter na sebi napake. Zakaj bi se morali obremenjevati kako izgledamo ali bomo drugim všeč, če se počutimo v svoji koži odlično in smo zadovoljni s tem, kar smo oblekli, potem s samozavestjo to nosimo. Čar samozavesti je nekaj najlepšega in je mamljivo. Vsakdo, ko vidi samozavestno osebo je očaran in v njej vidi lepoto. Le pomislite, koga bi raje izbrali, nekoga, ki stoji vzravnano, je nasmejan in izžareva pozitivno energijo ali nekoga, ki je poln negativnosti in se okoli njega vrti “črni oblak”? Verjetno tistega, ki žari s pozitivno energijo! A vedeti moramo izbrati pravo mero ljubezni do sebe, kajti, če je te preveč je lahko zelo uničujoče! Zato odločite se imeti radi in sprejmite takšne, kot ste, saj ste takšni popolni. Seveda vam to ne bo uspelo skozi noč, vendar s trudom in delom na sebi, boste hitro pričeli opažati spremembe, katere vas bodo opogumile, da naredite spremembe v sebi ter tudi na sebi.

Spremembe, ki boste začeli opažati, ko se boste pričeli sprejemati in se imeti radi, bodo velike, saj se bo spremenil svet okoli vas. V svoje življenje boste pritegnili to, kar potrebujete, to kar je namenjeno za vas, saj ne bo okoli vas več blokad, ki bi to ostavljale. Dovolite, si zaživeti svoje življenje drugače in tako, kot vam je namenjeno. Imejte se radi!

13 nasvetov, kako se imeti rad

Pa pričnimo spoznavati, kako se imeti rad in se sprejeti točno takšne, kot smo:

1. Izpustite vsa obžalovanja in preteklost

Da bi se lahko v popolnosti imeli radi, boste najprej morali iz svojega življenja izpustiti “kaj, če?” in vse tiste dvome iz preteklosti, obžalovanja ter težnje. Kaj, če bi nekaj storili tako, kaj, če bi se odločili drugače? Tega nikoli ne boste vedeli, kako bi bilo, če bi se odločili tako ali drugače. Zato se prenehajte obremenjevati s tem! Zgodilo se je tako, kot se je moralo in za vaše najboljše dobro. V tistem trenutke ste ravnali tako, kot ste občutili, da je prav. Če pa menite, da niste ravnali po svojih občutkih, pa je le to lekcija, da boste v prihodnje prisluhnili svoji intuiciji. Preteklost pustite za seboj, kajti, kar je bilo je bilo, tega ne morete popraviti, vrniti ali kakor koli storiti. Popravite lahko le to kar je pred vami, zato raje zavihajte rokave in se trudite, da v prihodnje ne boste delali toliko napak ter boste dali vse od sebe, da boste pristni.

pustite-preteklost-za-seboj

2. Ne primerjajte se z drugimi

Naslednji korak je, da ne govorite slabo o sebi in se ne ponižujete. Če se boste zmerjali in si govorili grde besede, se nikoli ne boste imeli v popolnosti radi. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste naredili nekaj narobe in ste se takoj za tem užalili. To je narobe. Vsakdo kdaj naredi kaj narobe, s tem ni nič narobe. Vsi delamo napake in se učimo. Naslednjič, ko naredite napako, si recite: “vse je dobro, naslednjič se bom potrudil/a bolje.” Vsaka negativna misel se lahko zamenja z pozitivno, le najti jo morate! Enako pa velja tudi s primerjanjem. Nikoli se ne primerjajte s svojim sodelavcem ali prijateljico, saj ste vi človek zase in ste unikatni. Vi se trudite, da boste najboljša verzija sebe. Bodite takšni kot ste, nagrajujte se in bodite ponosni nase. Ko se boste prenehali primerjati z drugimi, boste opažali, da vam gre dobro in da delate to, kar je v vaši moči. Vadite, da boste do sebe bolj pozitivno ravnali. Spremembe vsekakor ne bodo vidne skozi noč, zato ne obupajte, če vam tudi kdaj spodleti, pomembno je, da se ne odnehate truditi. Tudi, če imate lažje duševne težave, lahko pričnete opažati, da se vaše stanje izboljšuje, saj boste svoje možgane urili, da razmišljajo drugače.

ne-primerjajte-se-z-drugimi

Več o tem, si lahko preberete tukaj: Kako v svoje življenje vliti optimizem?

3. Počnite to, kar vas veseli

Ne pozabite na stvari, ki jih imate radi. Kaj radi počnete, kakšni so vaši hobiji, kaj vas sprostiti in vas naredi srečne? To kar vam prvo pride na misel je prava stvar! Dovolite si poslušati svoje telo, svoje misli, kaj si želi. Pa če je to le ležanje v postelji. Naučite se dati v svoj urnik nekaj časa za stvari, ki jih radi počnete.

kako-se-imeti-rad

4. Občutite več pozitivnih občutkov

V vsem nam se skriva veselo bitje, saj smo ljudje vesela in optimistična bitja. Pesimizem pride iz toksičnih odnosov, nezdravih odnosov iz otroštva in odraščanja. Ko smo otroci smo polni pozitivne energije, ko pa odraščamo pričnemo snemati okolico. Sedaj, ko smo odrasli in če so naše misli preplavljene z negativnostjo ter dvomi, bo naša pot težka. A, če si želimo svet videti drugače in se počutiti bolje v svoji koži je ta trud vsekakor vreden! Pričnite razmišljati bolj pozitivno, občutite pozitivna čustva. Vsekakor so tudi nižja čustva včasih zdrava za nas, saj je to del življenja, vendar se naučite, da niste v stalni pozi pesimista. Odrecite se slabim vzorcem, prepričanjem in mislim.

obcutite-pozitivne-energije

Več o tem si lahko preberete tukaj: Negativna čustva, kako jih premagati?

5. Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi

Verjetno ste mnenja, da boste le težko našli ljudi, ki so pozitivno naravnani. Takšnih je veliko, vendar, če ste sami pesimistični in ste vedno slabe volje, jih boste le težko našli. Če oddajate negativno energijo, boste takšne ljudi tudi pritegnili v svoje življenje. Zato je najprej pomembno, da pričnete na sebi in spremenite svoje misli ter čustva. Ko boste pričeli delati na tem, boste spoznali, da v svoje življenje privlačite pozitivne ljudi. Ko smo obkroženi z pozitivnimi ljudmi, se bomo avtomatsko počutili bolje, tudi, če imamo slab dan. Saj takšni ljudje izžarevajo dobro voljo in ta je nalezljiva, tako kot tudi slaba energija. Proces je seveda dolg, če si želimo iz negativnega življenja ustvariti pozitivnega, vendar je to vsekakor dobro in vredno.

obkrozite-se-s-pozitivnimi-ljudmi

Več o tem, si preberite tukaj: Negativni ljudje, kako jih prepoznamo?

6. Vadite meditacijo

Naj bo meditacija pomemben del našega življenja. Le tako si lahko resnično prisluhnemo in se zazremo v svojo notranjost. Skozi meditacijo se bomo našli, našli bomo tisti pravi Jaz. Tisti, ki še nikoli niso meditirali lahko imajo na začetku vaj težave, saj bodo težko umirili svoj um, vendar z vztrajnostjo, boste uspeli meditirati brez težav. Najbolje je meditirati zjutraj, ko se zbudimo in/ali zvečer preden se odpravimo k nočnem počitku. Seveda pa lahko meditiramo kadar koli. Potrebno je le, da se počutimo udobno in da nas nihče ne moti.

vadite-meditacijo

Več o tem lahko izveste tukaj: Moč meditacije in kako meditirati?

7. Postavite meje

Velikokrat se zgodi, da ne vemo postaviti mej drugim ljudem, temveč jim dovolimo, da “hodijo po nam”. Naučite se reči “ne”, če vam kaj ni všeč to povejte. Ne delajte nekaj proti svoji volji, saj tako ne izražate ljubezni do sebe, temveč zaničujete svoj Jaz. Tisti ljudje, ki so pravi in vas imajo radi, vas bodo sprejeli tudi, če se kdaj ne boste strinjali z njimi ali pa jim boste rekli “ne”. Ljudje smo razumna bitja in kadar imamo radi, tudi razumemo. Zato vas naj ne bo strah reči “ne”. Zakaj bi se silili in se ob tem počutili slabo, če vam tega ni potrebno? Bodite močni, izrazite svoje želje, mišljenje in meje.

postavite-meje

8. Sprejmite se takšne, kot ste

Kot smo že govorili, če se želite imeti v popolnosti radi, se morate sprejeti takšne, kot ste. Vsak izmed nas ima napake, nihče ni popoln, zato se ne trudite to biti. Objemite svoje napake, predvsem tiste zunanje. Notranje napake, se lahko razrešijo, kot so zasvojenost, pesimističnost… A potrebno je imeti moč in voljo. Nekatere napake pa enostavno niso razrešljive, zato je vsak posameznik, zaradi tega edinstven. Nihče ni takšen kot ste vi in nihče vam ni enak. Poglejte se v ogledalo in si recite: “Rad/a se imam, sprejemam se točno takšnega/takšno, kot sem.” Sprejmite se in pričnite opazovati, kako se svet okoli vas spreminja. Bodite samozavestni in ponosni nase. A z samozavestjo bodite previdni, kajti je lahko nevarno, če jo imamo preveč! Takrat bi lahko naredili enak efekt, kot pa, če smo pesimistični, zato najdite pravilno mero samozavesti!

sprejmite-se-taksne-kot-ste

9. Oblikujte zdrave navade

Kadar se imamo resnično radi, bomo tudi poskrbeli, da imamo recimo zdravo prehrano in da živimo zdravo. Slabim navadam se bomo odrekli in skrbeli za svoje zdravje. Skrbimo o svojem zdravju, saj imamo samo eno telo. Ko boste se pričeli imeti radi, bo to prišlo samo od sebe, da boste pričeli paziti kaj jeste, koliko se gibate, kaj nanašate na svoje telo ali vnašate vanj. Slabim navadam se boste pričeli odrekati in iskali bolj zdrave alternative. Pričnite v svoje življenje prinašati zdrave spremembe in odločitve. Pokažite svojemu telesu, da ga imate radi in da vam je mar zanj.

10. Dajte si čas

Kadar čutite, da se vam je nabralo vse preveč stresa in da ne zmorete več, se ustavite. Vzemite si čas, oddahnite si. Če boste preveč pritiskali na sebe, boste hitro pregoreli in potem ne boste mogli storiti ničesar, kar ste si zadali. Zato je dobro, da si vzamete čas zase in počnete to, kar radi počnete. Ne postavljajte delo na prvo mesto, vendar postavite sebe. Če boste pregoreli, potem se bo vaše telo “sesulo”, prav tako vaše duševno stanje. Zato vedite, kdaj je dovolj in kdaj je čas za počitek.

The girl is in the house, works at the computer against the background of autumn leaves with a cup of coffee for cheerfulness. Freelance woman. Remote work and study in comfort. Vector. Cartoon, flat.

11. Zgradite si samozavest

Samozavest je zelo pomembna, kadar govorimo o ljubezni do sebe. Najti moramo pravo mero samozavesti, da bi se počutili dobro v svoji koži in kadar se počutimo dobro v svoji koži, takrat se lahko imamo resnično radi. Vedite, da ste pomembni in vredni. Vedite, da zmorete naredite vse, kar si želite. Spoznajte svoje moči, postanite optimistični, verjemite vase in svoje sposobnosti. Imejte vzravnano držo in izžarevajte pozitivno energijo. Dovolite si žareti v vsej svoji luči in siju, ki je okoli vas!

zgradite-samozavest

12. Oblikujte zdrave odnose

Pomembno je, da gradimo zdrave odnose, saj bomo le tako ohranjali mir in ne bomo imeli preveč negativnosti. Ko smo v zdravem odnosu, naj bo to prijateljski, ljubezenski ali družinski, nam bo ta oseba dajala občutek vrednosti, razumevanja in ljubljenosti. To nam bo pomagalo, da zgradimo tudi zdrav odnos do samih sebe. A, če imamo že iz začetka radi same sebe in se spoštujemo, bomo tako ali drugače v svoje življenje pritegnili osebe, ki nas bodo spoštovale in nam vzbujale pozitivne občutke. Vedite, da vedno zrcalimo, takšni kot smo, bodo tudi ljudje okoli nas, kakršne so naše misli, bodo tudi situacije. Vi se odločate, kakšno življenje si želite!

gradite-zdrave-odnose

Morda vas zanima tudi: 13 skrivnosti, kako obdržati zdrav ljubezenski odnos

13. Beležite dnevnik

Kadar pričnemo z ljubeznijo do sebe, je dobro, da vodimo dnevnik in vanj vpisujem svoje zmage,hvaležnosti in vse, kar smo uspeli v življenju. Za vsak dan se zahvalite, napišite pozitivno afirmacijo, nekaj lepih misli… Kadar boste imeli slab dan, zapišite nižja čustva na list papirja in to kar vas je razžalostilo oziroma razjezijo ter ta papir na koncu zažgite (!pri tem dejanju bodite previdni!). Tako boste vso negativnost spravili iz sebe na papir in ta papir uničili, kar pomeni, da boste tako tudi nižja čustva pričeli uničevati. To lahko počnete tudi, če imate v sebi veliko tegob, tesnobe ali travm. Napišite vse na list papirja in papir uničite, tako, da ga ne boste več videli. To ponavljajte dnevno, dokler se ne boste počutili bolje in ne boste več občutili ničesar, ko boste to pisali. Ob tem pa si zapisujte svoja čustva, kako se počutite, kaj občutite. Kmalu boste pričeli opažati napredek in tako se bo tudi izrazila ljubezen v vas, kajti vsak ima v sebi neskončen tok ljubezni!

pisite-dnevnikMorda vas zanima tudi: Preverite teh 28 nasvetov, kako si urediti življenje in kako zopet ljubiti sebe in ljudi okoli sebe?Anja A

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki

Dodaj odgovor