Preberite si zgodbo o punci, ki je preživljala težke čase, a žal ni bila razumljena in nihče ji ni želel podati roke. Občutila je krutost sveta, ki pa jo je pripravila, da je storila nekaj najhujšega.

Krutost sveta, včasih nima meja

Že kot otrok je bila zelo občutljiva, ranljiva deklica. Vedno se je skrivala in ni želela biti v centru pozornosti. Bila je tudi zelo plašna, saj je že kot majhen otrok doživela veliko grozot, ki jih nihče ne bi smel. Ko je bila stara le 6 let, je gledala starša kako se prepirata, med sabo sta metala stvari in izgovarjala zelo grde besede. Nihče se ni zmenil za njo, bila je, kot nevidna. Skoraj vsakodnevno prepiranje je prenašala skoraj tri lete, dokler se nista njena starša ločila. Ko je oče odšel, se ni niti poslovil. Spakiral je stvari in odšel, za vedno. Ostali so le Katja (občutljiva deklica), njena starejša sestra Kasandra in njuna mati.

Katja je pri svojih 9 letih bila bolj zrela kot njeni vrstniki, svet je videla drugače, na bolj krut način. Ko so se otroci igrali in se zabavali, se je Katja zadrževala zase in se spraševala, kaj je smisel življenja. Njeno mati so večkrat klicali v šolo in spraševali, če se doma kaj dogaja, da je Katja tako zadržana in odmaknjena od vseh. Mati je le dejala, da je takšna že kot dojenčica, vedno je bila tako “čudna”. Učiteljica ji je dejala, da bi jo lahko poslali psihologu, morda bi se zaupala, kaj jo teži. Mati se s tem ni strinjaja, dejala je, da je z njo vse dobro, le poseben otrok je, drugačen od ostalih. Pri tem se ni zmotila niti malo.

Ko je Katja odraščala je bila vse bolj prepuščena sebi, njena mati si ni vzela prav veliko časa zanjo, saj je bila prezaposlena sama sabo. Katja je želela vedeti, zakaj je bila poslana na ta Svet, kaj je to življenje? Do njenega 15 leta so se ji dogajali zelo travmatični dogodki, a tega ni nikomur želela povedati. Vse je zadrževali v sebi, saj je imela občutek, da je noben ne bi razumel, niti verjel. V šoli so jo ves čas izzivali in jo žalili. Počutila se je zelo odrinjeno, počutila se je kot, da ni namenjena za ta svet.

Nikoli ni imela pravih prijateljev, pravzaprav, nikogar niti ni imela. Vedno je bila sama s sabo, niti njena sestra se ni pozanimala zanjo, živela je svoje “slavno” življenje, saj je bila v šoli zelo popularna in je kasneje tudi uspela v življenju. A Katja je ostajala v ozadju, z polno vprašanji brez odgovorov.

Želela si je le ljubezni, nekoga, ki jo bo razumel, nekoga, ki jo bo naučil kaj je življenje. A vsakega, ki je spustila v svoje življenje ji je le pokazal, kaj je bolečina in da ljudje niso vredni zaupanja. Imela je fanta, kateri jo je zlorabljal fizično in psihično. Ni si upala nikomur povedati, saj je bila preveč prestrašena. S težavo je končala z njim, tako, da je skoraj umrla. Ko je napolnila 20 let, je bila vse bolj prestrašena, kaj jo čaka.


Velikokrat je podoživljala vse travmatične dogodke, ki jih je doživljala v preteklosti. V strahu ni želela nikogar več spustiti v svoje življenje, saj jo je bilo strah, da bi bila zopet prizadeta in ranjena. Prijatelje je le previdno spuščala v svoje življenje. Ni živela življenje, kot ga živijo mnoge punce v njenih letih. Ostajala je doma, iskala odgovore, kako živeti to življenje, kako najti smisel, kako najti ljubezen… Iskala jo je v sebi, a je ni našla, saj ji nihče ni pokazal, kako ljubezen izgleda, kako je, ko nekdo zate skrbi. Vedno je bila prepuščena sebi in za vse je bila sama. Zato si je zadeve glede ljubezni le težko razlagala. Govorila je tudi, da ljubezen ne obstaja… Ljubezen morda lahko doživijo le tisti, ki so zares srečni.

krutost-sveta-portal8-si

Ker je živela v stalnem strahu in napetosti, je tudi zelo zbolela. Imela je duševne težave, ki so zelo ovirale njen vsakdan. S težavo je zapuščala dom, saj se je najbolj varno počutila doma. Z nikomer se ni želela pogovarjati, saj ni nikomur zaupala. Preživljala je težke dneve, sama. Še sreča, da je ob sebi imela kužka z imenom Reks. Ta ji je vedno delal družbo in jo tolažil, kadar je bila žalostna. V teh obdobjih, ki jih je sedaj preživljala, ji je še toliko bolj bil v pomoč. Imela je zelo rada živali, le z živalimi se je vedela povezati, jim zaupati… Govorila je: “Žival me še nikoli ni prizadela, uničila mi je kakšno stvar, ni mi pa zlomila srca, ni me izdala, ni me pretepala in me zapostavljala… Ljudje pa so me…”

Nihče je ni razumel, nihče ni razumel, da je potrebovala le ljubezen, da bi jo povzdvignila iz temnih misli in počutja. Potrebovala je pomoč, a ji nihče ni ponudil roke.

Odpravila se je sama k psihologu, saj je imela močno upanje, da ji bodo pomagali. Ko je prišla v ambulanto, je povedala svoje težave medicinski sestri, ta ji je povedala, da jo bo naročila, kar se da čim prej. Nekaj tednov po tem je po pošti dobila vabilo, da se mora razglasiti v psihološki ambulanti. Ko je prišla do psihologa mu je povedala svoje težave, povedala mu je prav vse, kar jo teži, s čem se spopada in kaj se ji je v življenju vse zgodilo. Psiholog ji je predlagal, da se odpravi tudi do psihiatra, saj so njene težave velike. Ta bi ji prepisal zdravila, ki bi ji pomagale preživljati to težko obdobje. A dejala je, da to niso obdobja, da takšno je njeno življenje. Potrebuje le nekoga, s katerim se bo lahko pogovarjala in mu zaupala. Psiholog je vztrajal pri tem, da vseeno se naj napoti k psihiatru.

Ker je psiholog vztrajal, se je odpravila tudi k psihiatru. Pri njemu je dobila zelo hitro datum, saj je psiholog bil mnenja, da potrebuje nujno obravnavo. Ko je bila poklicana k psihiatru, ji je ta napisal zdravila, ki bi ji pomagale se spopadati z njenimi težavami. Povedal ji je, da trpi za hudo obliko depresije, anksiozne motnje in posttravmatske motnje ter še nekatere motnje. Katja je bila presenečena s čim vse se bori. Ko je prišla domov je vzela svoja zdravila, katere je upala, da ji bodo pomagale. Žal ji niso v popolnosti pomagale. Še vedno je čutila strah, še vedno je bila napeta in nikomur zaupala. Ni čutila ljubezni, niti da je vredno živeti.

Ko je prišla na ponoven obisk k psihiatru, je dejala le, da se bolje počuti, čeprav se ni. Dobila je občutek, da je nihče ne razume in da bo vedno tako. Vedno bo prepuščena sama sebi, s svojimi groznimi mislimi…

Občutila je krutost sveta bolj, kot kdo drug…

Velikokrat je v svoji sobi tudi razmišljala, da bi si odvzela življenje, saj je bila mnenja, da tu ni njeno mesto, da je preveč občutljiva, preveč empatična, preveč ranljiva za ta Svet. Nihče ni bil podoben njej, vsi so bili tako zelo drugačni. Opazili so le materialne stvari, ljudje so bili polni zavisti, sovraštva, laži, brezupnih besed in dejanj…

Pri svojih 23 se je odločila, da bo pričela iskati osebo, ki bo podobna njej, saj si je neizmerno želela spoznati nekoga takšnega kot je sama. Ni ji bilo pomembno ali je moški ali ženska, želela je le, da bi bila razumljena, ljubljena in sprejeta.

Iskala je pazljivo in poslušala svoj notranji glas, ki je bil zelo razvit. Tudi tega ni nihče opazil, da ima velike sposobnosti, saj so jo vsi zanemarjali, ker je bila drugačna od ostalih, niso želeli videti ničesar dobrega v njej. V sebi je skrivala neizmerno moč, ki je ni v popolnosti razumela niti sama. Vedela je le, da je sposobna veliko, a tega ni vedela uporabiti.

Tako je s svojimi notranjim glasom iskala osebo, ki bi jo razumela in pazila na njena krhka čustva. Z veliko pozornostjo je nekoga spustila v svoje življenje in dovolila, da spozna njeno šibko stran. A ta oseba, je to uporabila le v svoj prid, da jo izkoristi. Ko je to spoznala se je zaprla vase še bolj. Pričela je toniti v svojo lastno pozabo… Pričela je verjeti, da na tem svetu ni osebe zanjo in da jo bo vsakdo prizadel, zaradi njene ranljivosti. Njena občutljivost je bila tako močna, da se je lahko v popolnosti postavila v kožo drugega človeka, in občutila vsa občutja, ki jih je občutil on. Zaradi tega je bila še bolj ranljiva, saj je težko prenašala žalost drugih oseb.

V upanju, da bo našla osebo, ki bi ji pomagala, je znova našla osebo, katera jo je vrnila na stara pota, težkih srčnih bolečin in travmatiziranja. Svoje preteklosti ni mogla razrešiti, saj ji nihče ni bil pripravljen pomagati, a zanjo je bilo to preveliko breme. Zato je pričela toniti vse globlje in globlje. Zaprla se je v svoj svet in pričela verjeti, da nikomur ne bo dovolj dobra in da bo vedno znova prizadeta, vse dokler ne bo razrešila težav, ki jih nosi v sebi.

Želela je rešiti svojo ranljivost in previsoko občutljivost, a je izvedela, da tega ne more storiti, saj je to njena lastnost, takšna je že od vedno. Takšno so jo naredili njeni pretekli dogodki, njene travme, bolečina in samota.

V iskanju ljubezni je našla razočaranje, žalost in bolečino. Njena šibka točka je bila tudi, da se je na osebo precej hitro navezala in jo le s težavo zapustila. Zato je bil vsakakršen razhod zanjo precej boleč. Iz tega razloga tudi oseb ni spuščala v svoje življenje. Osebe, ki so vstopile v njeno življenje, je bilo moč prešteti na prste ene roke. Čeprav je bila Katja zelo močna in zunanjemu svetu celo izgledala brez čustev, je v sebi nosila na miljone občutkov in čustev ter bolečin.

Ni želela več iskati, ni želela biti zopet razočarana, strah je prevzel njeno dušo in ostala je sama, sama v svojem temnem svetu.

Ker je trpela za hudo obliko depresije, je bilo le vprašanje časa, koliko bo vzdržala, saj ni imela nikogar, ki bi ji pomagal. Ko jo je izdala njena edina prijateljica, je s svojim življenjem končala.

Iskala je le ljubezen, dušo, ki jo bo ljubila, razumela in sprejela takšno, kot je, a je na žalost prijemala le žalost in napačne osebe. Čeprav je bila dobrega srca in vsakomur pomagala, je vedno bila postavljena v najslabši luči. Žal, ni imela več moči, da zdrži vse te pritiske in travme, zato je storila samomor. Tako je ugasnila nedolžna mlada luč življenja.

Nikoli ne vstopajte v človekovo življenje brez premisleka, kaj si želite

Prenagle odločitve in prehitro vstopanje v zvezo, lahko prinese neželene posledice. Nikoli ne veste, kaj je oseba preživljala, s katero imate namen vstopiti v zvezo. Ta oseba je lahko ranljiva ali pa ima nekatere težave, ki vam jih ali pa tudi ne zaupa. Če niste prepričani, da si želite zveze, vanjo tudi ne vstopajte. Tudi, če nimate resnih namenov, a želite le zaradi svojih potreb izkoristiti osebo, tega ne počnite! To je zelo boleče dejanje, in s tem lahko osebo pripeljete tudi do neželenih posledic. Vaši nameni naj bodo iskreni, povejte to kar čutite, ne prekrivajte in se ne izdajajte za nekaj, kar niste! Vedno dobro premislite ali ste pripravljeni za zvezo in ali si želite s to osebo dolgoročni odnos. Ne zavajajte ljudi in jih ne puščajte v žalosti, saj ne veste, kaj se lahko zgodi vam, ko boste to najmanj pričakovali. Vedno bodite iskreni in svoje odločitve prinašajte razumno ter premišljeno.

Tudi, kadar ste v odnosu z osebo, pazite na svoja dejanja, pazite kako se z osebo pogovarjate, saj nikoli ne veste, kaj se tisti trenutek dogaja z njo in ali ima težave. Naj bo to kakršen koli odnos, prijatelj, fant-punca, mož-žena, mama-oče, brat-sestra, teta-stric…

Oseba vam morda ne pove vsega, zato napadanje in zbadnje, odmislite. Smo razumna človeška bitja, s katerimi se lahko pogovarjamo in razrešimo vsakršno težavo. Vpitje, žaljenje in še huje fizično nasilje nikakor ni ljubezen!

Tudi zanemarjenje čustva druge osebe, ni ljubeznivo dejanje in je zelo boleče. Tudi izkoriščanje čustev druge osebe v svoj lastni prid, ni spoštljivo in je boleče, kadar se izve resnica. Vse kar počnete opisuje vas, vi se izkazujete sami kakšni ste, česa si zaslužite in kaj vas v prihodnosti čaka. Zato bodite previdni, širite ljubezen in ne zavajajte ljudi, bodite spoštljivi drug do drugega ter iskreni.

Travme so človekov najhujši neprijatelj in jih je težko rešiti, posebno, če se jih oseba niti ne zaveda, da jih ima! Oseba, ki je travmatizirana, potrebuje le podporo, ljubezen in čas. Veliko oseb trpi za posttravmatsko motnjo, a tega ne povedo ali pa sploh ne vedo, večina pa se jih zaveda, a ne vedo kako bi se s tem spopadli. Zato bodite prijazni do svojega sočloveka, saj ne veste, kaj je preživel!

Kaj lahko pomaga pri odganjanju negativnih, zastalih energij ter nas spravi v boljšo voljo in popravi vsesplošno razpoloženje?

BELI ŽAJBELJ
(Kliknite na sliko, da izveste več …)

SVETI LES
(Kliknite na sliko, da izveste več …)

MODRI ŽAJBELJ
(Kliknite na sliko, da izveste več …)

Preberite si še resnično zgodbo o tem, kako je izgledala pot skozi depresijo



Anja A

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.