Skoraj vsak med nami je že slišal za drage in poldrage kamnine ter kristale. Kamni in kristali se razlikujejo po svoji obliki, sestavi in barvi. Vsak pa ima tudi svojo posebno moč in energijo. Znanih je veliko kamnov in kristalov, nekateri so bolj priljubljeni nekateri manj. Dragi in poldragi kamni ter kristali so primerni za vsakogar, vedeti moramo le kako jih uporabljati in čemu služijo.

Kaj so dragi in poldragi kamni ter kristali?

Poznamo drage in poldrage kamne, dragulje, rudnine ter kristale. Vsi ti kamni so živi, saj oddajajo vibracije in posebno energijo.  Kamnine in kristale so že uporabljali pred mnogimi leti. Uporabljali so jih za zdravljenje in duhovnost. Uporabljali so jih tudi magi in nekateri kralji ter vojaki. Imeli so jih za zaščito, moč in pogum. Kamnine in kristale so uporabljali že Azteki in stari Egipčani. Sedaj niso več toliko pomembni, saj so v sodobnem svetu prišle druge tehnologije in kemikalije. Bilo bi pa zelo priporočljivo jih uporabljati vsakodnevno. Kamnine in kristali so navadno narejeni iz mineralov ali kemijskih spojin. Tisti, ki so narejeni iz mineralov so primerni tudi za pitje eliksirjev in tudi umivanje z njegovo vodo. Kamnine in kristali bi morali biti del našega življenja.

Zakaj so uporabni poldragi kamni ter kristali?

Dragi in poldragi kamni ter kristali, bi morali biti vedno prisotni v našem življenju, saj:

 • Vedno oddajajo pozitivno energijo in dobro vplivajo tudi na naše zdravje.
 • Vsak kamen in kristal pa ima svojo moč. Večina od njih nas obvaruje pred zlom, nesrečami in negativnimi energijami.
 • Vsak pa ima dober vpliv na naše telesno ali duševno ter mentalno zdravje.
 • Dobro pa vplivajo tudi na naše čakre, jih odpira in čisti.
 • Kamni in kristali se priporočajo vsakomur, ki si želi stabilno življenje in urejene čakre.
 • Obstaja veliko dragih in poldragih kamnov ter kristalov. Tako, da bi lahko rekli, da je možnost visoka, da najdete pravi kamen zase.

Kako vemo kateri kamen ali kristal je primeren za nas?

Izbiranje kamna ali kristala s pomočjo intuicije

Nekateri pri izbiri kamna ali kristali preprosto poslušajo svojo intuicijo. In tako je tudi najbolje! Saj notranji glas najbolje ve kaj je najbolje za nas. Tisti, ki izberejo kamen ali kristal z svojo intuicijo, potem, ko preberejo za kaj se uporablja so nadvse presenečeni, saj so točno to potrebovali!

Kako lahko še drugače izberemo kamen ali kristal, ki bo pravi za nas?

Nekateri kamen ali kristal izberejo zaradi njegove lepote. Nekateri zaradi njegove moči. Nekateri pa tudi po svojem nebesnem znamenju. Kakor koli boste naredili, je prav! Nikakor se ne morete zmotiti pri izbiri kamna ali kristala, saj vsak od njih oddaja pozitivne vibracije! Če pa izbiramo kamen ali kristal za nekoga drugega v dar, pa se lahko osredotočimo na to kar najbolj potrebuje, recimo ljubezen, denar, uspeh, varnost, samozavest ali pa srečo. Pozanimamo se kateri je najbolj primeren in izberemo najprimernejšega.

Vir fotografije: Brett Hondow iz spletne strani Pixabay

Čiščenje kristalov in kamnov

Kadar kupite kamen ali kristal bodite pozorni na to, da ga boste očistili, pozorni pa morate biti tudi na način kako ga boste očistili. Čiščenje kamnov in kristalov je pomembno zato, ker s tem očistimo kamne in kristale vseh energij. Za vsak kamen posebej je priporočljivo, da pred čiščenjem preverite kakšna so njegova navodila za čiščenje.

To je pomembno, saj nekaterih kristalov in kamnov ne smemo čistiti z vodo in izpostavljati soncu.

Obstajajo tudi pravila, kako ravnati s kamni in kristali…

 • Ne dovolite, da se očiščenih kamnov ali kristalov dotikajo drugi, saj tako na njih puščajo svojo energijo,
 • Kamnov in kristalov ne izpostavljajte preveliki vročini ali kemikalijam,
 • Kadar se parfumate ali nanašate nase kemikalije odstranite kamne in kristale

Kako očistiti kamne in kristale s pomočjo nihala?

Kamen ali kristal položimo na ravno podlago. Nihalo držimo nad njim in izgovarjamo “čistim te negativnih energij”. Ko se nihalo preneha premikati je kamen ali kristal očiščen. Tako lahko očistimo kateri koli kamen ali kristal.

Programiranje kristalov in kamnov

Zakaj je programiranje kristalov in kamnov tako zelo pomembno?

S programiranjem kristalov in kamnov se v njih vtisnejo njegove informacije, ki jih pošiljamo v peto dimenzijo. V peti dimenziji se bodo uresničile želje in njegove moči. Vendar je programiranje kristalov in kamnov včasih težko, saj imamo v podzavesti veliko ovir.

Najbolje je, kadar prvič programiramo kamen ali kristal, da se osredotočimo na to, da očistimo svojo podzavest ovir, da bomo lažje druge kamne in kristale programirali na to kar si mi želimo.

Ko bo naša podzavest očiščena bomo to tudi začutili, da smo pripravljeni za naslednji korak.

Kako poteka programiranje kristalov in kamnov?

 • Kristal ali kamen najprej očistimo po navodilih za čiščenje tega dotičnega kristala ali kamna.
 • Ko očistite kristal ali kamen, najdite miren prostor, kjer vas ne bo mogel nihče zmotiti.
 • Za programiranje kristala ali kamna, ga morate držati v svoji dominantni roki.
 • Nato popolnoma umirite vaše misli in se osredotočite na vašega kamna oziroma kristala.
 • Ko umirite misli, po tihem izgovorite to kar si želite, da kamen počne (recimo, da se v življenju počutite bolj sproščene in samozavestne).
 • Kamen ali kristal potem dajte v svojo ne dominantno roko in ponovite svojo željo nato ga položite pred sebe in dajte ne dominanto roko nanj ter vizualizirajte kako pošiljate vibracije v kamen ali kristal. Istočasno izgovarjajte svojo željo, vse dokler ne začutite, da je vibracija dovolj močna. Ko začutite, da je kamen ali kristal sprejel vašo vibracijo, ga primite z obema rokama in se mu zahvalite.
 • Vaš kamen ali kristal je sedaj programiran. (Kamen ali kristal bo po programiranju vseeno oddajal svojo prvotno vibracijo).

Vir fotografije: Aline Ponce iz spletne strni Pixabay

Zanimivosti o kristalih in kamnih

Ste vedeli, da nekatere kamnine in kristali nastanejo pri vulkanskih izbruhih?

Kadar lava izbruhne in ko pride v stik z vodo, se nekateri delci nemudoma ohladijo in nastane zelo trda kamnina.

Te kamnine se potem poberejo in jih oblikujejo v prelepe kamne.

Veste kako kamnine in kristali dobijo svojo prečudovito barvo?

Kadar nastajajo jih obarvajo določene železove molekule ali pa aluminijeve molekule.

Veste, da tudi v Sloveniji najdemo prelepe kamnine?

Najdemo jih na Pohorju, Koroškem, Savinjski regiji, malo nad Zrečami, okolici Jesenic, v Prekmurju pri avstrijski meji in nekaj pri Škofji Loki, Kamniku, Idriji, Litiji ter Novi Gorici.

V vsakem prostoru bi morala biti ena kamnina.

V dnevnem prostoru bi moral biti kamen, ki sprošča in oddaja prijetne vibracije. V spalnici bi morali imeti kamen, kateri nas bo popolnoma umiril in nas zazibal v miren spanec. V prostoru katerem delamo, bi morali imeti kamen, kateri nas bo spodbujal, dajal inspiracijo ipd.

Ste vedeli, da nekatere kamnine in kristali so dobri za naš vrt?

Številni kamni so dobri za prst in spodbujajo rast rastlin in rož. Prav tako pa pripomorejo k večjemu pridelku.Prispevek je pripravil/-a Anja Vedeževalka

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki