Grlno čakro poznamo tudi kot višudha in je v nas središče besed in zvoka. Zvok je še zmeraj zelo pomemben za osebnostno rast, saj izgovarjanje ali petje manter še zdaj sodi v tehnike joge. Grlna čakra napozarja šestnajstlistna rozeta. Njen simbol je križ, ki nakazuje praznino in tišino, katero je potrebno preseči, da pridemo do spoznanja.

Višudha, grlna čakra

grlna čakra

 • Pomen njenega imena: višudha – čiščenje.
 • Kje se nahaja: vrat.
 • Žleza: ščitnica.
 • Barva: svetlo modra.
 • Mantra: HAM.
 • Simbolne živali: beli slon.
 • Element: eter.
 • Simbol: križ.
 • Glas: E.
 • Čutna zaznava: sluh.
 • Naravni pojav: sinje nebo, morska voda.
 • Planet: Saturn.
 • Božanstva: Sadašiva in Sakini.
 • Tematika: komunikacija, insipiracija, mentalna energija, neodvisnost, resnica.
 • Telesni vplivi: grlo, vrat, čeljust, požiralnik, glasilke, vratna vretenca, tilnik, ramena, ušesa.
 • Pozitivni vplivi: sposobnost komunicranja, raznovrstni interesi, koncentracija, racionalno razmišljanje, sposobnost razlikovanja, razvita individualnost.
 • negativni vplivi: nestrpnost, pretiravanje z intelektom in močjo, beg od resničnosti.
 • Znaki, ki kažejo na moteno delovanje čakre: vnetje mandljev, bolečine v vratu in ramenih, bolezni zob in dlesni, težave z ščitnico, motnje govora ali sluha, zmedenost, sramežljivost, neustrezno besedno izražanje, strah pred izražanjem svojega mnenja.

Delovanje grlne čakre

Grlna čakra omogoča naš govor in komunikacijo. Omogoča nam tudi, da se zavedamo pomen besed in njenih pomenskih razsežnosti. Osebe z razvito grlno čakro, brez problema komunicirajo in se izražajo kot verbalno in neverbalno. Peta čakra uravnava razum in čustva, saj je kot nekakšen posrednik med srčno in kronsko čakro. Z vajami se lahko naučimo in krepimo samosprejemanje. Uravnovešena grlna čakra daje moč, da brez težav posredujemo svoj notranji svet drugim ljudem.

Kako grlna čakra vpliva na naše duševno zdravje?

Za dobro komunikacijo je potrebna zelo dobro razvita grlna čakra. Lahko nam zelo olajša komuniciranje z drugimi ljudmi in obvladovanje drugih jezikov. Vendar peta čakra ni namenja samo govoru, namenjena je tudi naši koncentraciji in sprejemanju mnenj drugih. Deluje tudi na naše misli. Če ima nekdo premočno grlno čakro, potem želi prevladati in manipulira z ljudmi, če pa je prešibka se pa kaže kot, sramežljivost in strah pred konflikti. Oseba z slabo delujočo čakro nima večjega poguma in težko izraža svoje mnenje. Osebe, ki pa imajo uravnovešeno grlno čakro, ljubijo resnico, so pogumni, brez zadržkov svojih mnenj.

Kako grlna čakra vpliva na telesno zdravje?

Uravnovešena in neobremenjena grlna čakra se kaže kot, čisto dihanje, harmoničen glas in sproščeno mišično tkivo v vratnem in ramenskem predelu. Kadar čakra ni uravnovešena se ponavadi sliši pri našem glasu, saj je lahko hripav ali pa se nam zatikajo besede. Tudi bolezni in vnetje grla lahko nakazujejo slabo delovanje grlne čakre. Težave lahko imamo tudi z ušesi, zobmi in dlesni, ščitnico in golšavostjo. Najbolj povezane težave z peto čakro so pa motnje govora.

cakra

Kako spodbudimo razvoj grlne čakre?

Za razvoj grlne čakre je veliko metod. Ene od njih so:

 • Eterična olja: poprova meta, evkaliptus, kafra in ingver. (Na izparilnik kapnite par kapljic ali pa si v svoj naljubši šampon dodajte par kaplic olja in se z njim umivajte ali dodajte v kopel.)
 • Dragi in poldragi kamni: izberite po intuiciji (kateri vam prvi pade v oči), topaz, kalcedon, akvamarin, lapis lazuli, tirkiz, azurit, modri turmalin.
 • Afirmacija:  pred spanjem si ponavljajte te besede, vsaj desetkrat: veselim se svoje ustvarjalnosti in sposobnosti izražanja svojih misli; odpiram se moči besede; govorim resnico, moje besede naj prihajajo iz srca.
 • Meditacija.

Kako vemo, da naša čakra ne deluje dobro?

Se večkrat počutite negotovo in sramežljivo, težko izražate svoja čustva in mnenja, se vam dogaja, da uprabljate neustrezne besede in kasneje ugotovite, da ste z njimi nekoga užalili, to so pogosti znaki, da je vaša čakra motena. Ste umetniško nadarjeni, ampak se vedno znajdete v nekakšni stiski, imate pogoste bolečine v vratu, ramenih in imate težave z grlom ter ščitnico, manipulirate z drugimi ljudmi in nenehno govorite, to so očitni znaki, da vaša čakra ni uravnovešena.

Kaj narediti, da aktiviramo grlno čakro?

Več časa preživite ob morju ali čistem jezeru, zazrite se v nebo in globoko vdihnite in izdihnite. Kupite si modra oblačila ali v dom prinesite modre stvari. Naučite se izražati. Naučite se nov tuji jezik. Tudi petje pomaga razvijati grlno čakro. Pišite dnevnik.  V njem napišite vse, saj boste tako razvili tudi pisno izražanje, kar vam bo pomagalo pri oblikovanju misli pri komunikciji. Bodite prijazni in ostanite zvesti resnici.

grlne cakre

Za določene vaje, ki so za spodbujanje čakre, je primerno, da jih izvajamo pred zajtrkom. Vaj ne delajte pred spanjem! Poslušajte svojo intuicijo. Nosečnice in nekateri bolniki, se naj posvetujejo z zdravnikom pred pričetkom vaj. 

 Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki

Dodaj odgovor