Halloween – Noč čarovnic praznujemo že vrsto let. Izrezovanje buč, sladkarije, maskiranje v strašne kostume in velika praznovanja po vsem svetu na večer 31. oktobra. Že v preteklosti naj  bi ljudje pred hišami puščali vino in hrano v upanju, da duše ne bi vstopile v njihove domove. Verjeli naj bi, da lahko v tem času v naše življenje prinesemo več slabe sreče in negativnosti. Velikokrat se lahko ob tem času tudi počutimo prazne in brez energije, v našem domu lahko začutimo napetost in neprijetne občutke.

Ob takšnih trenutkih je za nas zelo pomembno, da se znamo zavarovati pred takšnimi vibracijami in očistimo slabosti, ki lahko v tem času nehote poslabšajo našo srečo in se poigrajo z našim umom ter počutjem.

STARODAVNA ZGODOVINA NOČI, je bil praznik nekoč res tako nevaren?

Noč čarovnic obstaja že več kot 1000 let. Začetki segajo vse do starodavnega Keltskega praznika, znanega kot Samhain, ki je potekal 1. novembra. Verjeli so, da se na ta dan duše pokojnih vrnejo v svoj dom, zato so se ljudje oblekli v kostume in zakurili kresove, da bi pregnali duhove.

Do 9. stoletja se je vpliv krščanstva razširil v keltske dežele, kjer se je postopoma pomešal s starejšimi Keltskimi obredi in jih izpodrinil. Leta 1000 po Kr. je cerkev 2. november razglasila za dan vseh duš, dan za počastitev mrtvih. Danes je splošno prepričanje, da je cerkev poskušala zamenjati keltski praznik mrtvih s sorodnim praznikom, ki ga je odobrila cerkev.

Dušni dan so praznovali podobno kot Samhain, z velikimi kresovi, paradami in oblačenjem v kostume svetnikov, angelov in hudičev. Praznovanje dneva vseh svetih se je imenovalo tudi All-hallows ali All-hallowmas (iz srednje angleščine Alholowmesse , kar pomeni dan vseh svetih), noč pred tem, tradicionalna noč Samhain v keltski veri, pa se je začela imenovati All-Hallows Večer in na koncu noč čarovnic.

Ali ste vedeli? Oranžna je običajno povezana s sezono žetve in jesensko žetvijo, ta pa v kombinaciji s črno predstavlja temo in opozarja na izvor noči čarovnic in njene povezave z mejami med življenjem in smrtjo. Buča je še posebej simbolična za to in številni kostumi imajo črne in oranžne motive.

KAKO SE JE PRIČELA NOČ ČAROVNIC V AMERIKI? zgodovina zvijač in sladkarij.

Ko so se prepletala verovanja in običaji različnih evropskih etničnih skupin in ameriških Indijancev, je začela nastajati izrazito ameriška različica noči čarovnic. Prva praznovanja so vključevala »igralne zabave«, ki so bile javne prireditve ob praznovanju žetve. Sosedje so si pripovedovali zgodbe o mrtvih, vedeževali drug drugemu, plesali in peli.

Američani so se zgledovali po evropskih tradicijah in se začeli oblačiti v kostume in hoditi od hiše do hiše ter prositi za hrano ali denar, praksa, ki je sčasoma postala današnja tradicija »prevare ali poslastice«. Mlade ženske so verjele, da lahko na noč čarovnic uganejo ime ali videz bodočega moža s triki s prejo, jabolčnimi krhlji ali ogledali.

V poznih 19. stoletjih so v Ameriki začeli oblikovati noč čarovnic v praznik, ki je bolj povezan s skupnostnimi in sosedskimi srečanji kot pa z duhovi, potegavščinami in čarovništvom. Na prelomu stoletja so zabave za noč čarovnic za otroke in odrasle postale najpogostejši način praznovanja tega dne. Zabave so bile osredotočene na igre, sezonsko hrano in praznične noše.

Časopisi in voditelji skupnosti so starše spodbujali, naj iz praznovanja noči čarovnic vzamejo karkoli »strašljivega« ali »grotesknega«. Zaradi teh prizadevanj je noč čarovnic do začetka dvajsetega stoletja izgubila večino svojega vraževernega in verskega prizvoka.

Med letoma 1920 in 1950 je bila obujena tudi večstoletna praksa trikov in posladkov. Prevara ali poslastica je bil razmeroma poceni način, da je celotna skupnost skupaj praznovala noč čarovnic. 

Tako se je rodila nova ameriška tradicija, ki je še naprej rasla. Danes Američani porabijo približno 6 milijard dolarjev letno za noč čarovnic, zaradi česar je drugi največji komercialni praznik v državi za božičem.

Ali ste vedeli? Nacionalna fundacija za trgovino na drobno (NRF) pričakuje, da bo poraba za noč čarovnic v ZDA leta 2023 dosegla rekordnih 12,2 milijarde dolarjev (11,5 milijarde evrov) in presegla lanskoletnih rekordnih 10,6 milijarde dolarjev (10 milijard evrov).

IZVOR TRADICIJ IN NJIHOV POMEN, črna mačka mit ali resnica?

Izrezovanje Jack-o’-Lampions

Tradicija izrezovanja Jack-o’-Lanternov izvira iz Irske z uporabo repe namesto buč. Temeljila naj bi na legendi o moškem po imenu Stingy Jack, ki je hudiča večkrat ujel v past in ga izpustil samo pod pogojem, da Jack ne bo nikoli šel v pekel. Toda ko je Jack umrl, je izvedel, da tudi nebesa nočejo njegove duše, zato je bil prisiljen v večnost tavati po Zemlji kot duh. Hudič je dal Jacku gorečo kepo premoga v izrezljani repi, da mu je osvetlil pot. Domačini so sčasoma začeli rezljati strašne obraze v lastno repo, da bi prestrašili zle duhove.

Prižiganje sveč in kresov

Večji del zgodnje zgodovine noči čarovnic so bili visoki kresovi uporabljeni za osvetljevanje poti dušam, ki iščejo posmrtno življenje. Dandanes je prižiganje sveč nadomestilo velike tradicionalne plamene. 

Netopirji

Netopirji so bili verjetno prisotni na najzgodnejših proto praznovanjih noči čarovnic, ne le simbolično, ampak dobesedno. Kot del Samhaina so Kelti prižigali velike kresove, ki so privabljali žuželke, te pa netopirje. Kmalu se je opazovanje netopirjev povezalo s festivalom. Srednjeveška folklora je grozljivost netopirjev razširila s številnimi vraževerji, zgrajenimi okoli prepričanja, da so netopirji znanilci smrti. 

Požiranje sladkarij

Hoditi od vrat do vrat po sladke prigrizke je že dolgo del tradicije za noč čarovnic. Toda do sredine 20. stoletja »priboljški« otrok niso bili nujno sladkarije. Stvari, kot so sadje, orehi, kovanci in igrače, so bile prav tako verjetno podeljene. Sladkarije so postale priljubljene v petdesetih letih 20. stoletja in navdihnile proizvajalce sladkarij, da so tržile majhne, ​​posamezno zavite bonbone. Ljudje so zaradi udobja začeli dajati prednost slaščicam.

Ali ste vedeli? Nacionalna fundacija za trgovino na drobno (NRF) pričakuje, da bo poraba za noč čarovnic v ZDA leta 2023 dosegla rekordnih 12,2 milijarde dolarjev (11,5 milijarde evrov) in presegla lanskoletnih rekordnih 10,6 milijarde dolarjev (10 milijard evrov). 

Črne mačke in duhovi na noč čarovnic

Noč čarovnic je že od nekdaj praznik, poln skrivnosti, magije in vraževerja. Začelo se je kot keltski praznik ob koncu poletja, med katerim so se ljudje počutili še posebej blizu pokojnih sorodnikov in prijateljev. Za te prijazne duhove so pripravili prostore za večerjo, pustili dobrote na pragu in ob cesti ter prižgali sveče, da bi ljubljenim pomagali najti pot nazaj v svet duhov.

Današnji duhovi za noč čarovnic so pogosto prikazani kot bolj strašni in zlonamerni, naši običaji in vraževerja pa so tudi bolj strašni. Izogibamo se križanju poti s črnimi mačkami , saj se bojimo, da bi nam prinesle smolo. Ta ideja ima svoje korenine v srednjem veku , ko je veliko ljudi verjelo, da se čarovnice izognejo odkritju tako, da se spremenijo v črne mačke.

JE TO TOREJ ČAS, ko je okoli nas več slabe sreče in negativnega?

V tem času so lahko odnosi med nami veliko bolj napeti in zdi se nam, da okoli nas kroži energija negotovosti, nesreč in finančnih težav, kar lahko resnično vpliva na kvaliteto našega življenja. Posledično se lahko počutimo zaskrbljeni, postanemo nemirni in »zlomljeni«, brez volje do življenja. Zato je pomembno, da se osredotočimo na čiščenje in obnovo – ne le fizičnega okolja, temveč tudi naše notranje energije. Spodaj lahko najdemo nekaj načinov, kako lahko očistimo slabo in pritegnemo več sreče, uspeha in obilja:

(Klikni na željeno povezavo)

Naj bo to torej obdobje, ko se lahko bolj poglobimo v naš notranji jaz in odstranimo vse negativno, kar nam ne služi več ter raziskujemo čarobnost življenja, se predamo domišljiji ter se spomnimo tistih, ki so nas že zapustili. S pravilno mero spoštovanja do izvora in tradicije praznika, lahko noč čarovnic postane nekaj, kar nas obogati z zanimivimi zgodbami, ki jih bomo prenašali na naslednje generacije, daje nam občutek povezanosti s preteklostjo ter drug z drugim.

VIRI:

Uredniki History.com , 30. okt. 2023, pridobljeno s spletnega mesta: https://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween

Uredniki Encyclopædia Britannica, 31. okt. 2023, pridobljeno s spletnega mesta: https://www.britannica.com/topic/Halloween

 Dodaj odgovor