Vsak od nas se je že razjezil in to uničujoče čustvo podal drugim. Iz jeze se hitro lahko spreobrne v sovraštvo. V jezi lahko naredimo marsikaj, celo morimo lahko. Da ne bi prišlo do obžalujočih trenutkov, se lahko naučimo obvladovati pretiran val jeze in zaživimo svoje življenje v harmoniji. Jeza in sovražnost nam prav nič ne koristita v življenju, temveč nas samo uničujeta.

Ponos

Kadar govorimo o jezi je velikokrat krivec tudi naš ponos. Saj se naprimer raje skregamo kot, da bi enostavno priznali krivico oziroma napako. Tudi pretiran ponos je lahko zelo uničujoč. Imamo tudi drugačne pristope ponosa kot so naprimer: zagledamo moškega, ki stoji ob cesti in skuša popraviti avto. Ker se vam zdi, da potrebuje pomoč, ga povprašate ali potrebuje pomoč. Moški pa vam zabrusi nazaj, ”brigaj se zase”. Vi se v tem trenutku čutite užaljene, saj ste le hoteli pomagati, ampak morate razumeti, da je problem pri tem moškem. Saj ima v umu svoje osebne drame. Morda se mu je v preteklosti, recimo ko je bil še otrok, starši zmeraj govorili, da iz njega ne bo nič, da si ne zna niti čevljev zavezati. To otroku ostane v spominu in takšni osebi ko ponudimo pomoč, se počuti užaljeno in to sprejme kot žaljitev.

Zato, če se znajdete v takšni situaciji ne odreagirajte bujno, saj nima smisla. Z jezo prizadenemo sami sebe, z jezo ne ravnamo razumno in če se boste manj jezili, boste bolj srečni in uspešnejši.

jeza in sovrastvo

Šibke točke

Vsak od nas ima občutljive točke in se hitro razburimo, če nekdo ”pritisne” nanje, namerno ali nenamerno. Zato se moramo naučiti kontrolirati tudi ta bes, kadar nekdo ”pritisne” na naše šibke točke. Marsikdo ne ve, da nas bo neka beseda užalila, zato moramo reagirati razumno. Kadar nekdo ”pritisne” na našo šibko točko, ponavadi ne razmišljamo kako bomo reagirali, saj je ta odziv samodejen, nekako ”vgrajen” v naše možgane. Vendar z voljo lahko to obvladujemo in spremenimo naš odziv. Za šibke točke smo sami odgovorni, sami smo si jih ustvarili, drugi le pritisnejo nanje. Če pa teh točk ne bi imeli, ne bi imeli na kaj pritisniti.

Imamo pa osebe, ki nas dobro poznajo in vedo katere so naše šibke točke, ampak vseeno na njih pritisnejo, saj vedo, da se boste zlomili ali pa, da vas bodo premagali. Na takšen način nas izzivajo in s tem prebudijo v nam jezo. Večina si jih misli, da nismo krivi mi, ker smo izbruhnili. Saj so drugi pritiskali na naše šike točke. Vendar smo krivi sami, saj smo si sami ustvarili šibke točke, na katere lahko osebe pritisnejo, kadar želijo. Lahko bi rekli, da za vse kar se nam dogaja, se dogaja zaradi nas samih. Večina bi jih sedaj rekla, ”kako sem jaz kriv, saj me je on razjezil”? Ni vas on razjezil, razjezili ste se vi sami. Da bi to jezo ”izbrisali” iz svojega življenja, moramo spoznati svoje šibke točke.

Mnenje

Mi si ustvarjamo sami svoje mnenje o sebi. Drugi bodo tako ali tako govorili o vas, ampak vi morate ostati vi. Samo vi veste kakšni ste in kaj ste zares naredili ali ne. Dokazovanje in jeza ter sovraštvo, ne pomenita nič. Če se je nekdo odločil, da vas bo imel za manj vrednega, se bo njegovo mišljenje težko spremenilo. Le vi veste, da ste dosti več vredni, kot pravijo! Če ste gotovi vase, potem je nepomembno kaj si drugi mislijo o vam.

sibke tocke

Pristop k jezi

Poznamo različne pristope jeze. Prvi je, kadar v nam jezo prebudi šef ali partner, a jo tako potlačimo, da se niti ne zavemo, da obstaja. To lahko ima zelo negativne posledice. Drug je, kadar nas nekdo naprimer v službi razjezi in mi to jezo prinesemo domov in jo stresemo na partnerja ali družinskega člana. Tretji pa, da enostavno svoj bes in jezo obvladujemo. Nekateri imajo tudi pomoč psihoterapevta. Prvi pristop kot smo že rekli je uničujoč. Jezo potlačimo ponavadi takrat, kadar nas razjezijo pomembne osebe v našem življenju. S tem obdržimo vso napetost, ki uničuje naše telo in um. Iz nas črpa energijo in povzroča utrujenost. Vodi lahko tudi v srčno ali možgansko kap. Kadar pa se razjezimo na nedolžnega človeka pa povzročimo njemu negativne občutke. Odnos med njimi se lahko na takšen način prične krhati in se tudi lahko konča.

Že nekaj časa obstaja tehnika pri kateri spravimo svojo jezo ven iz telesa brez, da bi koga prizadeli. To je, da udarjamo s pestmi v blazino in vpijemo na ves glas ( seveda na takšnem kraju, kjer nas noben ne sliši ). Naredili so raziskavo, določeno število oseb, ki so v sebi imele jezo in napetost, so odpeljali na odmaknjen kraj. S sabo so prinesli blazine in oblazinjene palice. Vsak od njih si je vzel poljubno stvar. V blazino so z vso močjo udarjali in vpili. Drugi so z palicami udarjali, do onemoglosti. Po tem so se počutili lažje in zadovoljne. Vendar, žal samo za kratek čas. Čez uro ali dve so zopet občutili jezo. Ta raziskava je bila neuspešna.

Psihoterapevtska pomoč?

Tukaj nekateri najdejo težave. Saj morajo priznati svoje napake pri katerih bi se počutili kot ”slabiči”. Pogled vase je zelo dragocen, vendar je ta metoda zelo samouničevalna. Saj se takrat zavemo, da nismo v redu. Kar pa je najhujše, ne to, da nas ozdravijo, ampak, da minejo leta in tudi porabimo veliko denarja.

jeza

Resnica je, da vsak ima svoje napake in težave, noben od nas ni popoln. Učimo se vsak dan in tako se izboljšujemo. Obstajajo drugačni načini, ki lahko pristopimo k jezi. Mogoče jo je omejiti in jo obvladati. Jezo lahko preoblikujemo v sočutje. Čeprav se nekaterim to sliši nemogoče ali zelo visok cilj, je mogoče le, če si to zares želite!

Reševati težave z jezo je kot seganje po žarečem oglju, da bi ga zalučali v človeka.

-Tibetanski pregovor

Kdo plača ceno jeze?

Jeza ima zelo visoko ceno. Če samo pogledamo, koliko jih je umrlo zaradi jeze nekoga, koliko je pretepov in hujših fizičnih obračunov, tudi psihičnih, koliko vojn je bilo in so še, samo zaradi jeze in besa. Tudi številne prometne nesreče so bile povzročene zaradi besnega divjanja. Nekateri so že tudi doživeli srčni napad zaradi besa. Kolikor vidimo je cena jeze precej visoka. Naša jeza lahko uniči dolgoletna prijateljstva in ljubezenske zveze. Uniči lahko tudi naš posel, za katerega smo trdno delali, celo več let. Jeza slabo vpliva tudi na otroke, saj jih vaši trenutki jeze lahko sledijo celo življenje in naredi negativne posledice. Če sedaj pogledamo nas jeza samo onesreči in tudi ljudi okoli sebe onesrečimo.

Tlačenje jeze pa še samo poslabša situacijo, saj bo enkrat prišla na plano. Vsem nam se je že zgodilo, da smo prebedeli celo noč in se premetavali po postlji, zaradi naše jeze in razmišljali o dogodkih, ki so se zgodili tekom dneva. V nekaterih primerih nosimo to jezo potem še dolgo, nekateri celo, celo življenje, katera škoduje našemo telesu in umu. Če pa to jezo izrazimo na tistega, ki nam je zadal to bolečino, bomo prizadeli to osebo in vse ostale, ki so bili prisotni. Ko pride naval besa, se ne zmenimo za čustva drugih in ne razmišljamo razumno, zato lahko osebo prizadenemo huje, kot je ona na začetku nas same.

Odnosi

Pomislimo sedaj kako naša jeza vpliva na druge. Zamislite si, da počnete neko pomembno delo doma in vas hrupni otroci stalno motijo, kar naenkrat se razjezite ter vso jezo spravite na njih. Kaj se bo zgodilo? Otrok bo prizadet in začel se vas bo bati. Ali pa recimo, da vam vaš ljubezesnki partner predlaga nakup nečesa, katerega si nikakor ne morete privoščiti. Seveda bo jeza hitreje zaključila pogovor in prinesla zaključek, kot razumen in utemeljen pogovor. Vendar se bodo v odnosu pričele delati luknje in se tako počasi pričel razpadati. Če poslovnega partnerja grdo pritisnete ob kot, ker želite, da vaše pogoje sprejme, bo morda popustil in sprejel vaše pogoje. Vendar se lahko v prihodnosti zgodi, da bo ta poslovni partner postal bolj grob do vas ali pa sploh ne bo želel več sodelovati z vami.

Sedaj se vprašajte, ali ni cena vaše jeze previsoka, pa naj gre za družinskega člana ali ljubezenskega oziroma poslovnega partnerja, čeprav ste kratkotrajno dosegli svoj cilj? Ljudje hitro zamerijo, če so večkrat prisotni v trenutkih besa in jeze. Odnosi pa se zelo težko popravijo. Veliko odraslih uporabljajo taktiko še iz otroštva, ki so prisilno in jezivo zahtevali nekaj, saj so le na tak način dobili to kar so želeli. Vendar to je zelo narobe. Sedaj smo odrasli in se moramo zavedati, da ne moremo vsega imeti kar nam pade na um. Da obstajajo vzponi in padci. S to negativno navado moramo prenehati! Saj lahko s takšnim obnašanjem hitro izgubimo osebe okoli sebe.

cena jeza

Kako našo jezo vidijo drugi

Ljudje se izogibajo oseb, ki so stalno jezne in hitro vzkipljive. Saj na njih vplivajo negativno in se počutijo napete. Jeza nas lahko odtuji od družinskih članov, prijateljev, ljubezenskih in poslovnih partnerjev. Jezni in agresivni ljudje niso priljubljeni nikjer. Čeprav se nekateri imajo za priljubljene, ampak niso. Z njimi so zgolj iz strahu. Partnerja, ki sta stalno v napetosti in konflitih, se lahko en od njiju zelo hitro zave, da odnos traja, ampak sta si popolna tujca. Šef, ki bo strog in se stalno zdiral na delavce že ob manjših napakah, bo hitro utrpel pri produktivnosti in menjavi kadra. Mislimo si, da bomo z jezo premagali vse ovire in da, če se nekdo jezi nad nami, da moramo tudi mi enako odreagirati. Vendar to ni res. Srečo in blagostanje lahko dosežemo po drugi poti.

Kako obvladujemo jezo drugih?

Čeprav se mi lahko naučimo obvladovati svojo jezo, kaj pa naredimo s tujo? V sodobnem času je skoraj nemogoče, da ne bi bili deležni jeze in besa drugih. Kadar nas nekdo užali, se naši možgani hitro odzovejo na boj ali beg. Vendar mislimo, da je prav, če nas kdo užali, da moramo udarec vrniti. To nikakor ni prav, saj se jeza iz obeh strani še samo veča. Z neodzivanjem na grožnje, žalitve, jezo ali obtožbe naredimo veliko. Ta odziv je samoombramben. Ne vračamo nobenih žaljivk, nobene jeze. S tem preprečimo nadaljni spopad in boj. Napadalec se bo hitro umiril in se počutil osramočenega. Saj je v naši naravi, da se odzovemo agresivno na agresivna dejanja. In napadalcu bo to predvsem čudno, kako ste lahko tako mirni in vam ne more priti do živega. Počutil se bo poraženega. Tako boste hitro končali konflikt brez potrebe, da bi se vi jezili.

Neodzivanje se sliši lahko, vendar potrebujemo veliko moči in energije. Kadar nas nekdo napade, moramo ostati mirni. Ne smemo dopustiti, da bi v nas prebudil jezo. Potrebovali bomo tudi veliko razumevanja. Če je naša energija pozitivno naravnana, bo tudi tako ostala v negativnih okoliščinah. Če se na jezo odzovemo z jezo, se ta le poveča. Če pa se na jezo odzovemo z mirnostjo, se prične manjšati.

Morate si zapomniti, da nekateri nam želijo namerno škoditi brez, da bi nas telesno poškodovali. Nekdo vas lahko sovraži in vam dela težave. Vi se boste obremenjevali, pričeli boste opažati različne telesne težave. Na takšen način boste zboleli in ta oseba, ki vas sovraži bo srečna, saj je dosegla to kar je želela. Če pa boste ostali mirni, ne glede na to kako se trudi ta oseba vam škoditi, boste ostali zdravi in srečni. Osebo pa bo pričelo skrbeti, kako to, da vam ne pride do živega in tako bo sama izkusila, to kar je želela vam prinesti.

Metode, kako ostati miren

Ko boste psihično napadeni, uporabite te metode:

  • preden karkoli želite izreči, se ustavite in nekajkrat globoko vdihnite,
  • opazujte sočloveka, opazujte njegovo telesno in obrazno mimiko, da bi ugotovili, kaj se dogaja. Bodite pozorni na vse spremembe, zlasti te, kadar se človek malenkost sprosti, se mu oči nekoliko razširijo in se rahlo nagne proti vam,
  • pomislite na možne posledice – ali vam tisto kar vam je trenutno v pomoč lahko pozneje škoduje?
  • dobro pomislite ali ste morda vi krivi za spor – povprašajte osebo mirno v čem je težava,
  • upoštevajte svoje in nasprotnikove meje in vrednote,
  • ko zavzamete pravo stališče, se vprašajte, kaj želim tej osebi povedati in na kakšen način. Način naj ne bo napadalen ali žaljiv,
  • ne maščujte se.

Ne bori se s prašičem. Prašič se umaže in ti se tudi umažeš, a prašič uživa v umazaniji.

-Ameriška ljudska modrost

jeza in sovrastvo

Iz jeze v sočutje

Jeza nam je že nakako v navadi in si skorajda ne predstavljamo živeti brez nje. Nekaterim se to zdi nemogoče. Vendar zakaj bi to uničujoče čustvo obdržali? Z njim samo ranimo sebe in druge okoli sebe. Zakaj bi živeli v jezi, če lahko živimo v harmoniji in sočutju? Preden napademo človeka, je dobro prej premisliti ali je to sploh vredno, pretehtati njegovo stališče in skušati razumeti okoliščine. Ne moremo brez vedno napaditi človeka in pri tem ne vemo njegovo stran zgodbe. To se sliši zelo nepravično. Kaj pravzaprav dosežemo z jezo? V resnici ničesar. Prizadenemo ljudi in jih onesrečimo. Zakaj bi to počeli, če lahko živimo srečno?

Ljudje živimo vse preveč hitro in ne razmišljamo. Ne zavedamo se svojih dejanj in besed ko jih izrečemo. Tudi, če se osebi opravičimo, bolečina in grd spomin ostane. Zakaj ne bi naslednjič, ko boste imeli v sebi jezo, nekajkrat globoko vzdihnili in si rekli ne, danes bom odreagiral drugače. Skušajte razumeti ljudi okoli sebe. Bodite sočutni. Kadar se razjezite v svojih rokah držite veliko odgovornost. Premislite preden napadete!

Postanimo sočutni do oseb tudi, kadar so jezni. Enostavno se odločimo, da se ne bomo jezili nad ljudmi, saj bi to v nas sprožilo negativne občutke, kakor tudi pri njih. Z sočutjem do drugih ljudi lahko ukrepimo sočutje po celem svetu. Kot pa, da bi spodbujali nasilje in jezo. Bodimo sočutni in preden izgovorimo premislimo, kako bodo naše besede in dejanja vplivala na sočloveka. Predstavljajmo si kako bi bilo nam v njegovi koži. Bodimo razumni in si pustimo živeti v harmoniji!

 Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki

Dodaj odgovor