Veliko se nas sprašuje, kako meditirati. Načinov, kakor pri vsaki drugi stvari je veliko. Skupni cilj vsem oblikam meditacije pa je popolna sprostitev in doseganje notranjega miru.

Kako meditiramo?

Prvi korak:

Za meditacijo je zelo pomemben prostor, mora biti tišina in čim manj motenj okolice. Najboljši čas za meditacijo, naj bi bil med tretjo in šesto uro zjutraj, saj nas takrat, le redko kdo zmoti. Ko pa enkrat razvijemo koncentracijo lahko meditiramo tudi v hrupni okolici. Meditirajte samo takrat ko ste popolnoma budni, saj drugače lahko tudi zaspite.

 

Drugi korak:

Pred meditacijo izberemo položaj, ki nam najbolj ustreza. Meditiramo lahko kjerkoli, v kateremkoli prostoru. Meditiramo lahko tudi stoje ali leže, položaj ni pomemben, pomembno je samo, da se počutimo udobno. Vendar pa ležeči položaj ni priporočljiv, saj vodi v spanec. Umirimo telo. V položaju, ki smo si ga izbrali vztrajamo brez premikanja ali tresenja. Sedimo v sproščeni drži, brez napetosti v telesu. Med meditacijo se ne smemo premikati, ostati moramo v izbrani drži.

 

 

Tretji korak:

Ko smo izbrali položaj in se sprostili, zapremo oči in jih sprostimo tako, kot pred spanjem. Oči morajo gledati naravnost. Ko zapremo oči vidimo temo tako, kot naše notranje oko. Biti moramo zbrani in hkrati sproščeni. Ne zmenimo se za okolico in na svoje telo, pozornost preusmrimo tako, da dosežemo notranje svetove.

kako meditirati?

Četrti korak:

Ko zapremo oči in zberemo pozornost nas misli začnejo motiti. Um začne iskati veliko načinov, da zmoti našo koncentracijo in da nas odvrne od meditacije. Um zadržuje našo dušo v telesu tako, da ne more doseči notranjih področij. Če bomo dovolj hitro ugotovili, da naš um prekriva dušo in telo ter preprečuje, da bi spoznali dušo, bomo misli umirili lažje. Za popolno koncentracijo moramo misli umiriti popolnoma, saj motijo in ne bomo dosegli želenega področja. Pri usmerjanju pozornosti v žarišče očesa, si lahko pomagamo tako, da ponavljamo ime stvarnika, ki nam najbolj ustreza. Um tako zaposlimo z ponavljanjem imen. Imena ponavljamo v mislih, v intervalih in pred imenom mora biti kratek premor.

 

Peti korak:

Ko bomo prodirali v notranjost, bomo počasi uvideli notranjo svetlobo. Ko jo odkrijete boste želeli ostati tam čim dlje časa. Notranje svetlobe ne znamo ceniti dokler ne stopimo v stik z njo. Obstajajo dve različni meditaciji. Ena je, ko ponavljamo imena, imenuje se ”simran”. Ko pridemo v notranjost se moramo popolnoma sprostiti in pozabiti na telo, osredotočimo se na to, kar vidimo. Če se dobro skoncentriramo in vztrajamo lahko vidimo različne barve, ampak skoncentrirati se moramo na sredino. Druga vrsta pa je poslušanje zvokov. Prisluhnemo notranjemu glasu, ki se imenuje ”Naam” Ko duša sliši ta zvok, potuje na višja področja.

 

Šesti korak:

Notranja svetloba in zvok nas vodita v astralno področje. Fizični svet pustimo za nami, ki ga večina sestavlja materija in vstopimo v svet, kjer je več zavesti. Ko preidemo v drugo področje, ki ga imenujemo kavzalno področje je še bolj eterično od astralnega. V vsakem novem področju doživimo  več svetlobe in zvoka ter več blaženosti. Ko pridemo do najvišjega področja, ki se imenuje superkavzalno, spoznamo, da smo duša. Tukaj duša izgubi vsa prekrivala in ni več materije. Duša se spoji z vse-zavedanja, z nad-dušo, s svojim izvorom. Ko se duša združi z našim stvarnikom, doživimo trajno srečo in mir. Občutki ostanejo tudi po končani meditaciji, saj je to večni izvir miru in ljubezni. To doživetje je lahko tako močno, da premagamo bolečino in žalosti življenja.

kako meditiramo?

Nasvet: za začetek začnemo z 15 minutami meditacije, potem podaljšujemo na 20 minut, 30 minut na dan in tako naprej. Ko začutimo, da zmoremo več lahko meditiramo tudi do 2 ure na dan.Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki

Dodaj odgovor