Veliko ljudi si v svojem življenju želi najti notranji mir. A le malo kdo ve, kako ga doseči. Pomembno je, da najdemo notranje ravnovesje, da bi lahko živeli harmonično življenje. Pomembno pa je, kadar najdemo notranji mir, da ga vemo tudi ohraniti.

Mogoče se nam včasih dozdeva, da le težko najdemo mir in se sprostimo. Vendar imate sedaj možnost spoznati nekaj korakov in pametnih sprememb, katere bodo v vaše življenje prinesle notranji mir.

Sedaj izvedite 13 načinov, kako ohraniti notranji mir

1 Postavite si omejitve.

Dandanes imamo vse preveč natrpan urnik, zato je dobro, če si postavimo meje. Dobro je, da najmanj pomembne stvari preskočite in storite kateri drugi dan, ko boste zanje imeli čas. Posvetite se le tistim stvarem, ki so zares pomembne v tistem trenutku. Dobro pa je, da tudi postavimo omejitve na družabnih omrežjih – da čim manj časa posvečamo le tem, še posebej, kadar zanje nimamo časa ter raje naredimo kaj bolj pomembnega. Pomembno je, da delamo tiste stvari, ki so resnično pomembne za nas in za našo prihodnost.

2 Poiščite sprostitvene tehnike, ki vam bodo odgovarjale.

Obstaja veliko sprostitvenih tehnik, ki nam bodo pomagale, da se popolnoma ali vsaj delno sprostimo. Če jih redno izvajamo, lahko dosežemo želeni cilj.

Nekaterim že odgovarja tehnika pravilnega dihanja. S tem se osredotočimo na svoje dihanje, navadno postavimo eno roko na trebuh, drugo na prsni koš – tako smo bolje osredotočeni, da dihamo s trebuhom, dihi naj bodo enakomerni in globoki. Ob tem tudi nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo, dokler ne občutimo razbremenitev.

Potem obstaja meditacija, katera je lahko za nekatere osebe težka, saj je potrebno misli popolnoma umiriti, vendar če smo pri tem vztrajni nam lahko uspe. Več o meditaciji si lahko preberete tukaj – moč meditacije ali pa – kako meditirati.

Nekaterim pomagajo tudi vizualizacije, pri kateri si oseba predstavlja lepe kraje ali dogodke, ki njihovo srce napolnijo s toplino, srečo, ljubeznijo in veseljem. Ti dogodki ni nujno, da so resnični, lahko so tudi naše sanje ali želje ali pa si predstavljamo nek kraj na primer gozd, kjer se mi počutimo najbolj sproščene.

Mnoge pa že pomiri poslušanje pomirjajoče glasbe, dolgi sprehodi, odhod v naravo, igranje z hišnim ljubljenčkom, umik v samoto, njihovi priljubljeni športi ali pa pogovor s prijateljem. Mnogi pa prisegajo, da in pri sprostitvi učinkovito pomaga joga, kateri pa bo vaš najljubši način, s katerim boste dosegli vaš notranji mir?

Ali veste, da prižiganje kadil pomaga pri sproščanju, izboljša občutek pri izvajanju vaj pri jogi in pomaga pri priklicu notranjega miru? (Kliknite na sliko in izvedite več o tem …)

BELI ŽAJBELJ

MODRI ŽAJBELJ

CEDRA

3 Ne pretiravajte.

Pretiravanje lahko nanese preveč neželenega stresa. Če ste postavljeni pred izziv, težavo ali prepreko preden pričnete poveličevati dejanske ovire, se ustavite in se vprašajte naslednja dva vprašanja: Ali sem edina oseba, ki trenutno doživlja podobne situacije? / Ali bo to pomembno čez 5 let?

Kadar se znajdete v konfliktu je zelo dobro, da se ustavite in pomislite, če je nujno nadaljevati prepir ali se je bolje ustaviti, se obrniti in zaključiti pogovor. Kadar opazite, da pri konfliktu ali pogovoru ne dosegate želenega je dobro, da se ustavite in premislite, če je še kakšen drugačen način za obrazložitev, v nasprotnem primeru odnehajte. Zadevo bi lahko le še poslabšali. Kadar spoznate, da vas oseba ne želi poslušati ali razumeti, enostavno odnehajte. Vse kar ni v vaši moči pustite.

4 Upočasnite svoj tempo.

Dan danes je tempo življenja precej hiter. Hitimo v službo, hitimo pri prehranjevanju, hitimo pri vsakodnevnih opravkih …

Redko kaj še delamo počasi in z nekim zadovoljstvom. Če si želite najti notranji mir, boste morali upočasniti tudi svoj tempo življenja.

Na primer:

Namesto, da zjutraj hitite v službo, se raje zbudite 15 minut prej. Zvečer pojdite prej spati, da se boste lahko zjutraj tudi prej zbudili in imeli ravno dovolj časa za vse. Kadar se prehranjujete, bodite pozorni, da je hrana pripravljena doma, ni hitra prehrana, je dokaj zdrava in, da hrano uživate počasi ter z užitkom.

5 Uredite svoj delovni prostor in prostor, kjer se največ časa zadržujete. Tudi vaše misli, naj bodo “urejene”.

Zelo pomembno je, da je vaš delovni prostor urejen, saj se boste tako počutili bolje, kot pa, če bi gledali razmetano mizo, polno prahu… Na takšen način boste tudi hitreje našli nek notranji mir.

Če delate za pisalno mizo, naj bodo na njej le potrebne stvari, ostalo dajte drugam. Pomembno pa je tudi, da je prostor, kjer se največ časa zadržujete urejen, saj, če bo prostor urejen, čist in prezračen, boste lahko normalno delovali ter mirno. Prav tako je tudi z vašimi mislimi.

Če imate negativne misli, polne skrbi, strahov, dvomov in zmotnih prepričanj, se ne boste počutili mirne, sproščene, vesele, temveč zelo slabo. Če pa boste svoje misli urili, da bodo pozitivne, boste verjeli vase in si zaupali ter vsa negativna, zmotna prepričanja spremenili v pozitivna, se boste počutili popolnoma drugače. Zavedati se morate, da sami s svojimi mislimi se odločate kako se boste počutili, če bodo vaše misli slabe, nikakor ne pričakujte, da se boste počutili dobro.

Preberite si še – kako urediti svoje življenje.

6 Preteklost pustite za seboj.

Zelo pomembno je tudi, da preteklost pustite za seboj. Kar je nekdo rekel, storil, nekaj kar vas je zelo prizadelo, razočaralo, spravilo v jok, vse to je del življenja… Če teh trenutkov ne bi bilo, se ne bi učili, ne bi pridobivali na moči, ne bi postajali to, kar smo danes. Zato vse, kar vam je nekdo žalega storil, sprejmite in zapustite. Če boste svojo bolečino “tišali v kot”, se bo ta le kopičila. Zato se z njo spopadite in se poslovite od preteklosti. Pred vami je še veliko, zato se raje osredotočite na prihodnost, na ljudi, ki vas imajo radi, vas spoštujejo in bi bili radi z vami sedaj. Spominjajte se tistega, kar vam v srcu daje občutek radosti, veselja in sreče. Vse negativnosti izpustite iz svojega življenja, posebno pretekle dogodke, saj jih lahko v nedogled premišljujemo, prelagamo, a ne bomo ničesar spremenili, temveč bomo samo sebe “uničevali” čustveno in mentalno.

Enako pa velja s starimi stvarmi, oblačili… Nekaj na kar ste čustveno navezani, neka stvar, spominek ali kos oblačila, ki tiči v omari, ki vam ga je nekoč podarila vam ljubljena oseba in imate sedaj samo bolečino v srcu, kadar vidite to stvar, jo odstranite. Ni nujno, da jo zavržete, če si tega ne želite, le dajte jo na takšno mesto, kjer je ne boste imeli na očeh, kjer veste, da ne boste gledali, iskali – na takšen način lahko tudi občutite notranji mir!

Preberite si še – Kako premagati negativne misli in čustva? ali – Čustveno izsiljevanje.

7 Vprašajte, komunicirajte…

Namesto, da ugibate, kaj si nekdo misli o vam ali o neki zadevi ter se s tem obremenjujete in kradete svoj notranji mir, vprašajte, komunicirajte s to osebo. Zakaj bi si delali dodatne skrbi in nevšečnosti, če se lahko z osebo vse pogovorite? Če nekaj ne veste, ne razumete ali vas zanima, enostavno vprašajte, povejte… Četudi je lahko to včasih težko, vendar, vedite, da je vaš notranji mir bolj pomemben! Zato, pogovarjajte se, vprašajte. Enako velja, če bi nekomu radi nekaj povedali, a vas je strah, ne veste kako bi to storili… Sprostite se in osebi mirno povejte, kaj vas obremenjuje, kaj vam leži na duši, vedite, da se lahko vse reši, če si to le želite in komunicirate z drugo osebo.

kako-najti-notranji-mir

8 Vzemite si čas za zabavo.

Večkrat si vzemite čas za zabavo, da se sprostite od dela in skrbi. Poglejte svojo najljubšo zvrst filma, preberite poučno knjigo, revijo, poslušajte glasbo… Ne pozabite pa tudi na svoje prijatelje, pojdite z njimi na pijačo, odpravite se na izlet, sprehod ali pa priredite zabavo.

9 Rešujte svoje težave.

Marsikdo težave daje na stran in skuša nanje pozabiti. To dejanje je zelo nezdravo in tudi nezrelo. Težave je dobro reševati sproti in jih ne puščati za “kasneje”. Verjetno že veste, kaj bi morali storiti, da bi razrešili svoje težave, a vas skrbi nekaj, imate strah, morda dvomite vase… Vedite, da s tem kradete svoj notranji mir in si ne dovolite, da bi bili srečni. Dlje, ko boste zadrževali težave, slabše se boste počutili. Ne komplicirajte si življenja in storite to, kar veste, da morate, da bi se počutili bolje.

10 Čez vikend in praznike se odklopite od dela.

Kadar je vikend ali pa so prazniki in nimate službe, o tej tudi ne razmišljajte, ne razpravljajte. Posvetite se sebi in svojemu prostemu času. Svoj prosti čas izkoristite pametno. Posvetite se svoji družini, prijateljem, ljubljenim osebam, hobijem in sebi.

11 Delajte eno stvar/nalogo na enkrat.

Najbolj smo skoncentrirani, kadar delamo eno stvar ali nalogo, več kot jih delamo, manj koncentracije imamo in tako bo posledično več napak ter tudi vaš notranji mir bo odvzet. Podvrgli se boste stresu, kar pa ni dobro za vaše telo. Postali pa boste tudi hitrejši, če boste delali eno stvar na enkrat, saj se boste v popolnosti posvetili k temu.

12 Dihajte in sproščajte se.

Kadar se počutite žalostne, jezne ali pod stresom, se osredotočite le na svoje dihanje. Dihajte z trebuhom in vaši vdihi ter izidihi, naj bodo globoki. To počnite približno dve minuti, lahko tudi več, dokler ne občutite sproščenost. Poskusite pa lahko tudi druge sprostitvene vaje. Z osredotočanjem na dihanje in pravilno dihanje, vas bo v nekaj trenutkih sprostilo, zato je to zelo pomembno.

SVETI LES – PALO SANTO JE ČUDOVITO NARAVNO KADILO, S KATERIM SE BOSTE HITREJE IN LAŽJE SPROSTILI …

(Kliknite name in izvedite več o tem kadilu …)

13 Ne napolnite si preveč dneva z obveznostmi in stvarmi, ki jih morate storiti.

Včasih se nam lahko načrti tudi porušijo in tisti dan, ko smo nekaj želeli opraviti, je sedaj prestavljeno na drugi dan. Zaradi tega se ni vredno obremenjevati, raje ta dan počnite kaj bolj pomembnega, kot pa, da bi ga porabili za slabo voljo. Enako velja tudi, da si dnevnega urnika ne napolnimo, vedeti moramo, da lahko neke stvari storimo tudi jutri. Preveč napolnjen urnik je za um in telo zelo stresno, kar lahko pripelje do neželeni posledic. Če se vsak dan silimo in ko naše telo že govori, da je utrujeno, a ga še vedno prisilimo k delovanju, si hkrati krademo notranji mir ter svoje zdravje.Prispevek je pripravil/-a Anja Vedeževalka

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki