Ste na tleh in ne veste kako bi se dvignili nazaj na svoje noge? Tukaj je 28 načinov kako si urediti svoje življenje in se postaviti na svoje noge.

Vsakdo se kdaj v življenju znajde na “dnu” ali na mrtvi točki in ne ve kako bi se premaknil ali izboljšal svoje življenje. V življenju smo večkrat razočarani, nekatere zadeve nam ne gredo od rok, neka oseba nas prizadene, moramo se ločiti od drage osebe, ostanemo brez službe, ostanemo brez denarja… V življenju nas lahko marsikaj vrže iz tira, a le čustveno močne osebe, se lahko hitro poberejo nazaj na noge. Nekatere osebe pa pri tem potrebujejo pomoč, saj same ne najdejo izhoda iz nastale situacije. Te navadno vidijo pred sabo vse črno in brez smisla.

Na srečo pa je nekaj nasvetov, kako si urediti svoje življenje.

Preverite vseh 28 nasvetov, kako si urediti življenje…

1. Pogovarjajte se o svojih težavah.

Vsak ima vsaj eno osebo, kateri lahko zaupa in se izpove. A tej osebi se ne pritožujte nad svojim življenjem, kako vam ne gre tisto po planu, kako je vaše življenje “bedno”, da ste rojeni pod nesrečno zvezdo, da ni vredno vašega truda, da ste zguba, itd. Poveste le, kaj je težava in, da ne veste kako bi jo razrešili. Sogovornik nam bo tako lažje pomagal in nam ponudil pameten nasvet. V nasprotnem primeru bo vaše pritoževanje nad vašim življenje pripeljalo na popolnoma druga pota, s katerimi bi lahko še bolj zabredli v svojo “bedo”.

Zaničevalne besede privedejo še večjo depresijo, tesnobo in negativne misli. Zato se raje takoj spopadite s težavo in se vanjo poglobite, da bi jo čim lažje razrešili.

2. Svoje življenje živite proaktivno.

Preden se spopadete s težavo, bodite pozorni, da je ne boste vzeli negativno. Vsaka težava, ki je v našem življenju nas želi nekaj naučiti, le tako rastemo. Zato bodite pripravljeni na težave in kadar pridejo, se zavestno spopadite z njimi. Vse kar lahko storite danes, naredite danes, ne prelagajte na jutri!

Po navadi, kadar rečemo, da bomo nekaj storili jutri, tega ne storimo, zato storite danes! Zato vsaka težava, ki nastane, takoj pričnite z reševanjem. Tako boste tudi manj časa pod napetostjo in vaše počutje bo večinoma časa dobro.

3. Bodite organizirani, saj organizacija je bistveni del uspeha.

Če želite narediti nekaj zelo uspešnega in postaviti svoje življenje na noge, vsekakor morate biti organizirani. Tako boste lažje naredili pomembne načrte. Naredite si načrte, kaj je najprej potrebno storiti, da bi se postavili na svoje noge in si uredili svoje življenje? Najprej razrešiti svoje težave, potem pa vse ostalo. Zadajte si, da morate vsak dan storiti nekaj, kar vam bo spremenilo vaše življenje oziroma vašo trenutno situacijo, ki jo želite spremeniti. Vsekakor pa težav ne morete rešiti v enem dnevu ali tednu. Potreben je čas, da se zadeve uredijo. A nikoli ne obupajte od svojega načrta, dokler ta ni dokončan in ne prispete na želen cilj.

4. Postavite si kratkoročne in dolgoročne cilje.

Če imate postavljene cilje, potem veste, kam želite priti v življenju. Dobro je, če imamo postavljene kratkoročne in dolgoročne cilje. Dolgoročni so namenjeni, zato, da se zavemo, kaj si želimo v življenju doseči. Saj, kadar delamo v življenju spremembe, te ne pridejo čez noč. Tudi, kadar želimo doseči nekaj velikega, kot je naprimer doktorat ali službo v kateri bomo na višjem položaju, je potreben čas in trud.

Kratkoročni cilji so pa tisti, ki nam pomagajo na naši začrtani poti. To so majhni koraki, ki so zelo pomembni. Tako ostanem na pravi poti ves čas. Če teh ciljev nimamo, se lahko hitro znajdemo na napačni poti. Posebno, kadar gre pri večjih spremembah v našem življenju.

Vprašajte se kaj si želite ustvariti čez pol leta, dve leti in pet let. Postavite si cilje, ki jih želite uresničiti in verjemite vase, da jih boste dosegli. Delajte majhne korake, kateri bodo varni in obetajoči.

5. Odslovite negativne osebe iz svojega življenja.

Če želite uspešno in pozitivno življenje, vanj vsekakor ne spadajo negativne osebe. Govori se, da imamo v življenju največ pet oseb, s katerimi preživimo večji del svojega časa in tudi življenja. Osebe, ki v nas vidijo le napake, so cinične, vedno nekaj najdejo, da nas zbadajo, niso zaželene v našem življenju. Takšne osebe nas ustavljajo pri procesu uresničevanja naših sanj. Saj tako postanemu tudi mi negativno naravnani in v sebi vidimo le napake, a nimamo volje, da bi jih odpravili, saj smo preveč izčrpani. Negativno naravnane osebe iz nas črpajo le energijo in nam ne dovolijo, da bi živeli svojega življenja, saj nas neprestano “zasipajo” s svojimi problemi in negativnostjo.

Osebe, ki nas spodbujajo, so ob nam, kadar je to potrebno in so njihove misli skoraj vedno naravnane pozitivno, so zaželene v našem cilju, saj nas bodo takšne osebe hitreje pripeljale do želenega cilja. Vlivale nam bodo svojo pozitivno energijo in imeli bomo voljo, da popravljamo svoje napake.

6. Skrbite za svoje psihično zdravje.

Naše psihično in duševno zdravje je zelo pomembno. Če to ni stabilno, potem tudi naše življenje ni stabilno. Zato je za uspešno življenje dobro, če skrbimo za svoje psihično zdravje. Že samo, če se prehranjujemo redno in zdravo, poskrbimo za telesno aktivnost ter dober spanec, smo naredili ogromno.

Za zdrav način življenja ne potrebujemo ravno veliko denarja. Dovolj je že, če omejimo sladkor, kofein in vse energijsko visoka živila. Tako bomo ponoči lažje spali in tudi bolje se bomo počutili. Za telesno aktivnost je že dovolj 30 minut hitre hoje. S tem boste veliko naredili za svoje srce in možgane, prav tako svoje počutje.

7. Delajte več tistega, kar vam je všeč.

Kadar delamo tisto, kar nam je všeč in kar je naša strast, se s tem sproščamo in v svoje življenje vlivamo veselje. Nekateri že imajo takšno službo v kateri čutijo veselje in strast. Če pa nimate take službe, si morate nujno poiskati nekaj kar bo v vam zbujalo veselje in strastne občutke! Vprašajte se kaj vas veseli in kaj bi z veseljem delali. Ko boste imeli odgovor, takoj pričnite s tem! Tudi, če ste v dvomih, da boste vi to zmogli, pričnite z majhnimi koraki. To, kar si iskreno želite, boste tudi uspešno delali!

Imate občutek, da ni nič kar bi vas veselilo? Potem najdite nekaj, kar vas vsaj malo zanima in poskusite s tem.

urediti svoje zivljenje

8. Delajte na sebi in sprejmite se takšne kot ste.

Ta naloga je vsekakor težka, a je zelo pomembna! Verjetno ste že slišali, da najprej morate imeti radi sebe, da bi lahko imeli nekoga drugega? To vsekakor drži. Ljubezen do sebe je zelo pomembna, saj tako negujemo svoje telo, dušo in um. Spoznavati sebe in se sprejemati takšne kot ste, je korak bližje k uspehu in srečnemu življenju.

Vzemite si čas in se spoznajte. Vsako jutro se zahvalite in si recite, da se imate radi, a to tudi iskreno mislite! Ste edinstveni in prav takšni kot morate biti!

Zavedajte se, da se vse zgodi z razlogom, da vas nekaj nauči in, da spoznate kdo ste.

9. Bodite hvaležni.

Premalokrat se zahvalimo za stvari in osebe, ki jih imamo, koliko nam pomenijo, izvemo šele, kadar jih izgubimo. Zato bodite hvaležni za vse kar imate in to tudi spoštujte ter negujte. Pomembno pa je, da srečo ne iščete v zunanjih dejavnikih ali osebah. Ta vrsta sreče ni trajna, a vsak si želi trajno srečo. Trajno srečo pa bo našel tako, če se bo posvetil sebi in bil zadovoljen s tem kar ima.

Kadar boste hvaležni za to kar imate, bo v vaše življenje prihajalo še več stvari, za katere boste lahko hvaležni. Če pa se boste kar naprej pritoževali, da nimate tistega in onega, potem bo v vaše življenje še več takšnih situacij. Zato bodite hvaležni!

10. Ukrepajte!

Veste kaj je hujše od neuspeha? Nič ukreniti glede tega, da bi uspeli. Če ničesar ne ukrenete glede svojih sanj, je bolečina večja, kot pa če nekaj ukrenete in doživite neuspeh. Saj, če ne ukrenemo ničesar, imamo potem občutek krivice, da morda pa bi lahko uspeli. Kadar si delate načrte za svoj cilj, ne porabite preveč časa in ne odlašajte z koraki. Voditi vas mora vaš notranji glas in kadar vam reče, da ste pripravljeni na naslednji korak, mu zaupajte.

Zgodi se lahko tudi, da vam včasih spodleti, a zaradi tega ne smete odnehati se truditi! Včasih moramo dati vse od sebe, da bi dobili to kar si iskreno želimo. A kadar doživimo neuspeh, je to le lekcija, ki nam pove, česa ne smemo naslednjič storiti in kje moramo biti previdni. Ko pa bomo cilj dosegli, ga bomo bolj cenili in bili nase ponosni.

11. Bodite pripravljeni na prihodnost.

Dobro je, da smo pripravljeni na prihodnost, da imamo cilje in da vemo kaj si želimo. Če ne vemo kaj si želimo in živimo iz dneva v dan nevedno, ne bomo dosegli v življenju ničesar. Tudi, če bomo zapravljali denar za trenutno veselje, a nam to nikakor ne bo koristilo v prihodnost, bomo težko dosegli želene cilje. Da bi bili v življenju srečni in uspešni, se moramo tudi ozreti v prihodnost in si narediti načrte, katere želimo doseči.

Včasih se je potrebno odpovedati tudi nekaterim zabavam in podobno, da bi dosegli svoj želeni cilj. A, ko bomo v prihodnosti dosegli to kar si želimo, bomo imeli na voljo najboljše zabave. Zapomnite si, da je bolj vredna dolgoročna sreča, kot kratkoročni užitek.

12. Vaša rutina naj bo učinkovita.

Stvari, ki jih počnete vsak dan, brez, da bi na to morali pomisliti, je vaša dnevna rutina. Vprašajte se ali je vaša rutina dovolj učinkovita, da ste lahko v življenju srečni in dosežete to kar si želite? Če je odgovor ne, morate vsekakor nekaj spremeniti! Dobro je, če si naredimo urnik, kaj bomo počeli čez dan in se tega tudi držimo.

13. Vzemite si čas, kadar se odločate.

V življenju sprejmemo mnogo odločitev. Nekatere so velike, nekatere majhne. Vendar vsaka odločitev, je pomembna, zato je dobro, da preden se odločite, premislite, naj gre to še za tako majhno odločitev. Vsaka odločitev vas pripelje na drugačno pot, zato morate biti sigurni, da vas bo ta odločitev odpeljala na tisto, ki želite.

14. Osredotočite se na osnovo.

Potrebno je, da se najprej osredotočimo na osnovo, šele na to na ostalo. Kadar želimo shujšati, moramo najprej poskrbeti, da bom zmanjšali količino porcij in šele nato, kaj bo na našem krožniku. Kadar imamo težave v razmerju, ne zasipamo osebe z dragimi darili in kupom pozornosti. Temveč se ozremo vase, v čem je težava, smo bolj spoštljivi in razumevajoči do osebe. Vedno kadar želimo nekaj izboljšati, popraviti, moramo pričeti pri temeljih, osnovah, na začetku, da bi lahko izboljšali želeno. Če so temelji in osnove trdne, bo tako tudi ostalo in boste lahko uživali v pozitivnih izidih.

15. Soočite se s svojimi strahovi.

Kaj vas ustavlja v življenju pri vaših ciljih? Verjetno so to strahovi! Potrebno se je soočiti s svojimi strahovi, da bi lahko živeli življenje, ki si ga želimo! Če ne veste točno, kaj je tisto, ki vas ovira pri dosegu vaših sanj, se ustavite in se poglobite v svojo dušo, kaj je to kar vas ustavlja. Zgodi se lahko, da ne bomo popolnoma premagali strahov, a jih bomo omilili in jih vedeli obvladovati.

16. Veselite se vsakega uspeha in zmage!

Kadarkoli uspete v življenju, naj bo ta uspeh še tako majhen, se tega veselite! Bodite ponosni nase, kadar premagate oviro, se soočite s strahovi… Skratka bodite ponosni nase za vsak majhen korak, ki ga storite.

17. Kadar je potrebno prosite za pomoč.

Včasih je težko nekatere stvari urediti, razrešiti sam, zato je dobro, če prosimo za pomoč. Če prosite za pomoč, kadar ste sami negotovi, v dvomih ali ne zmorete, boste hitreje in uspešno prišli do želenega cilja. Medtem lahko spoznate tudi, da je veliko ljudi pripravljeno pomagati in so zelo veseli, če lahko pomagajo. Zapomnite si, da, če prosite za pomoč, zato niste slabič in niste drugim v breme. Vsakdo kdaj potrebuje pomoč.

18. Prosite za mnenje.

Ko končate s projektom ali nalogo, vprašajte najprej za mnenje, mogoče bo nekdo imel še kakšno idejo, da bo vaš uspeh idealen. Druga oseba vam lahko pove, kako bi ona k temu pristopila ali pa ima drugačne vizije, ki bi lahko vam pomagale, da bi bil vaš rezultat boljši.

Če greste na primer na pogovor za delo in vas delodajalec zavrne, ga vprašajte, kaj morate izboljšati in spremeniti. Tako boste lažje vedeli kje so ovire in na čem morate delati, da bi dosegli želeni cilj. Vprašajte tudi svoje bližnje, prijatelje, kaj bi lahko spremenili na sebi, pri svojem delu, itd. Bodite odprti za spremembe in kritike drugih.

19. Ne vzemite si stvari preveč osebno.

Vsakomur se v življenju zgodijo slabe stvari, vendar ne smete vsega vzeti preveč osebno. Zavedati se morate, da vas nekatere osebe ne marajo in vas želijo namerno prizadeti, tega pa si vsekakor ne smete vzeti k srcu. Tako kot se oni obnašajo – ne odraža vas, temveč njih. Če pa pogledamo iz druge strani, če smo užaljeni za vsakič, ko nam nekdo nekaj reče, četudi ni tako slabo mišljeno, je potrata našega časa in energije.

Če imate občutek, da vas večino časa napadajo, je vaša pozornost usmerjena v napačno smer. Obrnite jo na pozitivno razmišljanje!

20. Bodite varčni.

Vsak ima načrte v prihodnosti, a, če ne skrbite za svoje finančno stanje, se boste hitro znašli v težavah.

Da postanete varčni, še ne pomeni, da si ne smete ničesar privoščiti, ampak, da veste kje so meje in kaj je tisto kar resnično potrebujete. Denarja ne zapravljajte za nepotrebne zadeve. Previdnost vam bo pomagala, da se ne znajdete v situaciji, kjer ste brez ali malo denarja.

zivljenje

21. Drami obrnite hrbet.

Nihče v življenju ne potrebuje drame, saj to iz nas črpa le energijo. Situacijo povemo takšno kot je, ne pretiravamo. Če nam drugi govorijo o svojih težavah in dobite občutek, da dramatizirajo, se ne zmenite, vse dokler vas ne prosijo za pomoč. Ne vpletajte se v tuje težave, če to ni potrebno. Če boste vedno skrbeli za druge, se ne boste dovolj dobro posvečali svojim težavam in tako bodo vaše težave postajale vse večje.

Naj vas ne bo strah omejiti ali popolnoma prekiniti odnose z ljudmi, ki so polni “drame”.

22. Imejte postavljene meje.

Pametno je postaviti zdrave meje, tako z ljudmi, kot v svojem umu. Pametno je zato, da se ne vpletete v situacije, katere ni potrebno in zadeve, ki niso pomembne ali pa bi iz vas le črpale energijo. Prav tako kot morate biti pozorni v določenih situacijah in imeti postavljene zdrave meje, je potrebno tudi v odnosih, vedeti kje so zdrave meje. Na primer, da si ne dovolite, da bi vas nekdo izkoriščeval ali pa se iz vas norčeval…

Če ne bi imeli postavljenih mej, bi tako porabili veliko več energije, kot je resnično potrebno in tako bi manj energije ostalo za nas ter naše cilje.

Poskrbeti najprej zase, ni sebično, ampak je nujno, da bi lahko potem lažje pomagali drugim.

23. Odkrijte kaj vas motivira.

Če imate motivacijo, potem vas vedno žene naprej k vašim ciljem, zato je pomembno, da najdemo to kar nas bo motiviralo. Kaj je tisto, ki v vas zbudi duha in pridobite veliko energije? Ko boste to spoznali, boste opazili, da veliko lažje delate svoje zadane naloge. Ta motivacija vas bo držala pokonci tudi takrat, ko nad zadevo ne boste več navdušeni in boste menili, da nimate te moči, da bi to dokončali ali storili.

24. Ne živite v preteklosti.

Kar se je zgodilo v preteklosti ne morete več spremeniti, zato se ne obremenjujte kaj se je zgodilo včeraj, pred enim tednom ali enim letom… Kar lahko storite je, da živite tukaj in sedaj. Če ste v preteklosti naredili napako, jo lahko popravite le v prihodnost, vse lahko spremenite v prihodnosti, zato ni vredno, da se ozirate v preteklost. Vse kar iz preteklosti vzemite, so lekcije, te naj ostanejo z vami, saj vas delajo modrejše. Svoja dela ne odlašajte na jutri, ampak začnite danes! Danes je odločilen dan, zato le pogumno.

25. Tudi neuspehi so del življenja.

Kadar se znajdete na napačni poti, ne obstanite, vendar se potrudite, da najdete pravo pot. Dlje časa, ko boste stali na mrtvi točki, manj energije boste imeli, saj se vam bo zdelo, da ni nikjer izhoda. V življenju se ne moremo izogniti neuspehom, le tako se učimo in rastemo. Vedno, kadar “pademo”, se moramo vstati nazaj na svoje noge in vztrajati naprej.

Seveda pri neuspehu občutimo bolečino in žalost, a če se osredotočimo na to, kako razrešiti to težavo, pri kateri nam je spodletelo, bo bolečina in žalost, kratkotrajna.

26. Bodite pozorni na svoja dejanja.

Vsako dejanje, ki ga storimo v našem življenju, prinese neko posledico/lekcijo ali uspeh. Če smo pozorni na svoja dejanja, lahko sklepamo kakšen bo izid ali bo pozitiven ali negativen. Zato preden ukrepate ali izgovorite nekaj, dobro premislite ali je to pomembno, kakšne bodo posledice, bom s tem kaj spremenil/a, kako bo to na drugega vplivalo…? Če pred dejanjem dobro premislimo, se lahko izognemo nevšečnostim in hitreje pridemo do želenega cilja.

27. Bodite odgovorni.

Kadar se za nekaj odločite ali sklenete neki posel, morate biti odgovorni in zadevo speljati do konca. Za to kar ste se odločili se morate zavzeti in biti vztrajni, tudi, kadar je težko in ne gre tako kot ste si zamislili. Vsekakor morate biti pripravljeni na to, da bodo prišle tudi težje situacije. Takrat boste tudi spoznali, koliko ste močni in koliko si želite to uresničiti.

Tudi, kadar sprejmete nepravilno odločitev, bodite odgovorni in jo speljite do konca. Vsekakor se boste iz tega nekaj naučili. Za napake ne krivite drugih, saj je za svoje napake, vsak kriv sam. Če priznate svoje napake, boste tako rasli in boste v prihodnosti delali manj napak. Če se pa ne učite iz svojih napak, jih boste vedno znova ponavljali.

28. Opustite situacije/zadeve nad katerimi nimate vpliva.

Nekatere situacije/zadeve so izven vašega dosega rok in nimate vpliva na njih, zato je nesmiselno, da bi se zaradi njih obremenjevali in uničevali svojo pozitivno energijo. Vse kar lahko storite v takšnih okoliščinah je, da ste pozitivno naravnani. Če čutite jezo ali žalost nad negativnim situacijam, kljub temu, da ste vi postopali pozitivno, lahko na vas vpliva zelo negativno in izgubite oblast nad samim seboj. To lahko privede do tega, da dobite občutek, da je vaše življenje brez vrednosti in, da kar koli storite, je izid negativen.

Namesto, da se obremenjujete, sprejmite to, da nad nekaterimi situacijami ne moremo imeti nadzora in, da za to niste krivi vi. Osredotočite se na situacije in zadeve, nad katerimi imate nadzor. Tam boste našli srečo in smisel.Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki