Vsi imamo čakre in čakre se nahajajo po celotnem našem telesu ter tudi okoli nas. A najbolj pomembne so korenska, sakralna, popkovna, srčna, grlena, tretje oko in kronska čakra. Teh sedem čaker moramo držati v ravnovesju, če si želimo od njih imeti največjo moč in da nam pomagajo živeti življenje v harmoniji. Zato moramo čakre vedno držati v ravnovesju in čiste, to pa lahko storimo tudi s pomočjo kristalov. Izvedite, kateri kristali so primerni za čakre in kako jih uporabljamo!

Kateri kristali so primerni za čakre?

Osredotočimo se najprej, kateri kristali so primerni za čakre. Vsaka čakra ima svojo barvo in moč, zato tudi vsaka čakra potrebuje svoj specifični kristal ali kamen. Poglejmo, kateri kristal je najbolj primeren za določeno čakro.

Kristale lahko tudi nosimo kot nakit, če opažamo, da naša čakra ne deluje dobro, saj bo tako kristal imel več časa, da jo očisti.

Če želite izvedite več o čakrah si preberite: Kaj so čakre?

Kateri kristali so primerni za korensko čakro?

Korenska čakra je prva čakra v našem telesu, ki se nahaja pri naši trtici oziroma sramni kosti in je rdeče barve. Prikazuje prizemljitev, varnost in stabilnost ter tudi naše preživetje, nagon.

Izvedite več o korenski čakri.

Znaki, da naša čakra deluje: Počutimo se stabilno, varno in prizemljeno ter finančni prihod in odhod je v ravnovesju. Občutimo tudi veliko energije in naše misli so pozitivne.

Znaki, da naša čakra ne deluje: Občutimo strah, občutek imamo, da smo v nevarnosti in v življenju imamo več padcev kot vzponov, težko najdemo ravnovesje in stabilnost. Lahko imamo tudi slabši imunski sistem in obolimo za anksioznostjo ali depresijo.

Dobro je vedeti, da se korenska čakra premika zelo počasi, zato potrebuje tudi več časa pri čiščenju in uravnovešenju.

Kristali, ki so primerni za normalno delovanje korenske čakre in čiščenje:

Kateri kristali so primerni za sakralno čakro?

Sakralna čakra je druga čakra, ki se nahaja v spodnjem delu trebuha, blizu spolovil in je oranžne barve. Prikazuje spolnost, užitke, obilje in dobro počutje ter kreativnost in notranjega otroka.

Izvedite več o sakralni čakri.

Znaki, da naša čakra deluje: Smo energični, strastni, kreativni, čutni in nežni. V telesu pa je tudi zdrava meja seksualne energije.

Znaki, da naša čakra ne deluje: Smo preveč čustveno občutljivi, nadzorujoči, napeti, nezmožni se sprostiti in prepustiti življenju, libido pa je preveč ali premalo aktiven.

Kristali, ki so primerni za normalno delovanje sakralne čakre in čiščenje:

Kateri kristali so primerni za popkovno ali pleksus čakro?

Popkovna čakra je tretja čakra in se nahaja v zgornjem delu trebuha ter je rumene barve. Prikazuje moč, samozavest, samospoštovanje, lastno vrednost in našega notranjega bojevnika.

Izvedite več o popkovni čakri.

Znaki, da naša čakra deluje: Zdrava raven samozavesti in samospoštovanja, vemo, kje so nam meje in kakšno moč imamo, zdrav imunski sistem, občutek svobode in motivacija.

Znaki, da naša čakra ne deluje: Nizka samozavest, težavnost postavljanja mej, anksioznost, slaba prebava, pomanjkanje motivacije in negotovost.

Kristali, ki so primerni za normalno delovanje popkovne čakre in čiščenje:

 • Rumeni žad,
 • Tigrovo oko,
 • Citrin,
 • Topaz,
 • Pirit,
 • Amber,
 • Ahat,
 • Sončev kamen,
 • Rumeni jaspis.

cakre-in-kristali

Kateri kristali so primerni za srčno čakro?

Srčna čakra je četrta čakra in se nahaja na sredini našega prsnega koša in je zelene barve. Prikazuje ljubezen do sebe in drugih, kako dajemo in sprejemamo ljubezen, radost in mir.

Izvedite več o srčni čakri.

Znaki, da naša čakra deluje: V sebi čutimo ljubezen, zmožni smo ljubiti in sprejemati ljubezen, smo sočutni in v sebi čutimo mir ter radost. Hitro oprostimo in naše zdravje srca ter krvnega obtoka je zdrava.

Znaki, da naša čakra ne deluje: Ne čutimo ljubezni, oddaljeni smo od čustev in se zapiramo pred ljubeznijo, nepravilno sprejemamo in dajemo ljubezen. V sebi čutimo nemir in žalost ali otopelost. Postanemo lahko tudi ljubosumni, smo ne zaupni in hitro obsojamo. Težave se lahko pojavijo tudi s srce in krvnim obtokom.

Kristali, ki so primerni za normalno delovanje srčne čakre in čiščenje:

Kateri kristali so primerni za grleno čakro?

Grlena čakra je peta čakra in se nahaja na sredini našega grla ter je modre barve. Prikazuje našo komunikacijo, kako se izražamo, tukaj prihaja naša resnica in glas.

Izvedite več o grleni čakri.

Znaki, da naša čakra deluje: Zmožnost govoriti resnico, odločnost, enostavna komunikacija in izražanje in zmožnost poslušanja.

Znaki, da naša čakra ne deluje: Ne zmožnost govoriti resnico in se izražati tako, kot bi se želeli, neodločnost, počutimo se nerazumljene, ne vemo postaviti zdravih mej in težje prisluhnemo drugim.

Kristali, ki so primerni za normalno delovanje grlene čakre in čiščenje:

Kateri kristali so primerni za tretje oko?

Tretje oko je šesta čakra in se nahaja na sredini našega čela ter je indigo barve. Prikazuje našo intuicijo, moč zaznavanja, našo notranjo modrost in povezava z spiritualnostjo.

Izvedite več o tretjem očesu.

Znaki, da naša čakra deluje: Lahko brez težav uporabljamo svojo intuicijo, ta je jasna in aktivna, naša domišljija je zdrava in čutimo svojo notranjo modrost. Prikazuje se tudi tako, da zaupamo sebi in jasno vidimo svojo začrtano pot.

Znaki, da naša čakra ne deluje: Nezmožnost uporabe naše intuicije, težko si zaupamo in smo neodločeni, primanjkuje nam kreativnosti ter koncentracije.

Kristali, ki so primerni za normalno delovanje tretjega očesa in čiščenje:

kateri-kristali-so-primerni-za-cakre-in-kako-jih-uporabljamo

Kateri kristali so primerni za kronsko čakro?

Kronska čakra je sedma čakra in zadnja, ki se nahaja na vrhu naše glave ter je vijolične barve. Prikazuje našo povezavo z univerzumu, duhovnostjo in višjim jazom.

Izvedite več o kronski čakri.

Znaki, da naša čakra deluje: Brez težav se lahko povežemo z univerzumu in višjim jazom, vidimo vse jasno, z lahkoto sprejemamo in enostavno lahko imamo lucidne sanje.

Znaki, da naša čakra ne deluje: Težje se povežemo z univerzumu ali pa se sploh ne moremo povezati, težavo imamo čutiti jasnost in težje sprejemamo. Čutimo lahko zmedenost, težave imamo s spanjem, nočne more, glavoboli in nezanimanje za duhovnost.

Kristali, ki so primerni za normalno delovanje kronske čakre in čiščenje:

Zagotovite si paketek kristalov za čiščenje čaker ali zapestnico!

Kako očistimo čakre in jih ohranjamo v ravnovesju?

Sedaj se poglobimo v to, kako očistimo določeno čakro in jo tudi ohranimo v ravnovesju. Vsaka čakra se čisti na enak način, vendar je različen čas, mesto in seveda kristal oziroma kamen.

Katere tehnike vse poznamo?

 • Meditacija z čakrami

To je ena najpreprostejših tehnik, kako očistiti čakre s pomočjo kristalov in kamnov. Tako lahko očistimo vse čakre hkrati ali pa se osredotočimo le na eno, odvisno je od tega, kako močno so vaše čakre “umazane”. Če redno čistimo čakre je dovolj, da 10 ali 15 minut naredimo meditacijo za vse čakre, če pa smo čakre dlje časa zapostavljali pa se bomo morali osredotočiti na vsako čakro posebej, vendar to ponavadi ne moremo narediti vse v enem kosu. Kadar čistimo vsako čakro posebej, najprej očistimo spodnje čakre to so korenska, sakralna in popkovna čakra, te čakre se premikajo najpočasneje, zato potrebujejo tudi več časa za čiščenje. Ko so te čakre čiste, se šele takrat osredotočimo na višje čakre, saj, da bi zgornje čakre delovale, morajo najprej delovati spodnje.

Kadar čistimo vse čakre, se uležemo na mesto, kjer se bomo počutili udobno in nas ne bo nihče motil. Kristale položimo na mesta, kjer se čakre nahajajo, od spodaj navzgor. Ko položimo vse kristale, pričnemo z meditacijo. Predstavljamo si kako energija prihaja v naše telo skozi naše noge ta je zlate barve, kadar pride do čakre se ta spremeni v njeno barvo, tam ostane toliko časa, dokler ne vidimo, da je čakra čista, če je ta čakra že čista jo potem samo napolnimo z njeno energijo in se premikamo naprej. Ko pridemo do vrha, se na vrhu naše glave naredi sij in iz telesa se izpusti vsa nižja energija. V tem trenutku smo napolnjeni z višjo energijo in smo očiščeni vseh nižjih energij, naše čakre pa so čiste ter v ravnovesju. Takrat si predstavljamo, kako celotno naše telo sije z barvami naših čaker, ko vidimo, da so naše čakre čiste, spustimo, da iz našega telesa odide zlata energija in zapremo naš kanal. Takrat je meditacija končana.

Kadar pa želimo čistiti vsako čakro posebej, pa moramo vedno začeti pri prvi čakri, se pravi korenski in kadar je ta čakra čista nadaljujemo pot navzgor. Naenkrat lahko očistimo največ 3 čakre, saj, če bi jih očistili več, bi porabili preveč svoje energije. Najprej se seveda osredotočimo na spodnje čakre in šele nato na zgornje. Koliko časa bomo potrebovali, da očistimo naše čakre je odvisno od tega, kako močno so “umazane”. Tukaj je proces malce drugačen. V ne dominantno roko primemo kristali ali kamen, ki je primeren za čakro, ki jo bomo čistili. Predstavljamo si, kako v to roko prihaja zlata energija in se premika proti želeni čakri, ko pride v stik s to čakro se spremeni v njeno barvo. Energija kroži okoli te čakre in jo čisti vse dokler ni ta čakra čiste barve ter se premika v svoji originalni hitrosti. Ko smo zaključili s čiščenjem gre ta energija nazaj od naše čakre do naše roke in v kristal, takrat zapremo kanal in je čiščenje zaključeno. Vedeti moramo, da včasih ne moremo očistiti čakre v eni meditaciji, zato moramo meditacije ponoviti večkrat. Na dan je priporočljivo meditirati največ 15 minut.

kako-ocistimo-cakre

 • Kopel za čakre

Eden med enostavnejšimi metodami čiščenj čaker je tudi kopel. V tem procesu se navadno čistijo vse čakre, lahko pa se osredotočimo tudi na eno samo. V kopel damo primerne kristale in kamne, zraven pa lahko dodamo tudi primerna eterična olja ali zelišča, ki bodo spodbudila čiščenje čaker.

Katera zelišča in eterična olja so primerna za določeno čakro:

Korenska čakra: Rožmarin, ašvaganda, česen, žajbelj, korenina regrata, ingver, repinec, drobnjak, sveto kadilo, poper, paprika, brezin luknjač in klinčki.

Sakralna čakra: Ilang-Ilang, damiana, oreščki, cimet, koriander, sladki koren, sezam, kurkuma, vanilja, hibiskus, gardenija, malinov list, ingver, meta, žafran, lovorov list, rman, šipek in ognjič.

Popkovna čakra: Limonina trava, pegasti badelj, kamilica, ingver, žafran, sandalovina, cimet, kumina, janež, komarček, kurkuma in rožmarin.

Srčna čakra: Vrtnica, jagode gloga, sivka, rooibos, pomaranča, jasmin, srčnica, kamilica, damiana, kostenjičevje, hibiskus, majaron, bazilika, koriander, moringa, žajbelj, timijan in zeleni čaj.

Grlena čakra: Rdeči brest, muškatna kadulja, žajbelj, kamilica, rdeča deteljica, melisa, evkaliptus, navadni lapuh, poprova meta, limonina trava, rožmarin in timijan.

Tretje oko: Zdravilna pasijonka, sandalovina, žajbelj, metin čaj, smetilka, jasmin, sveta bazilika, rožmarin, melisa, pelin, mak, meta, koper, timijan, sivka, kava kava in makova semena.

Kronska čakra: Sivka, lotus, mira, muškatna kladulja, vijolice, gotu kola, sveto kadilo, meta, rožmarin, melisa, ognjič, bergamotka, kopal, česen in žajbelj.

Nekatera zelišča ali kadila lahko uporabljamo tudi kot, kadilo in se tudi čistimo z njimi ali pa si iz nekaterih zelišč, ki so primerna za čaj, naredimo topel napitek ali pa naredimo tinkture. S tem spodbujamo delovanje čaker, izbrati moramo le pravo zelišče ali kadilo. Nekatera zelišča lahko dodamo tudi v hrano. Na tak način jih uravnovešamo, vendar težje čistimo.

Preberete si lahko tudi prispevek o zdravilni moči kadil in eteričnih olj.Anja A

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Dodaj odgovor