Ametisti niso le lepe kamnine. Imajo dolgo zgodovino, ki priča o tem kako so si ljudje skozi stoletja pomagali z njim na vsaj 100 različnih načinov. Kristal ametist se nosi za zaščito, umirjanje uma in kot pomoč pri obvladovanju odvisnosti.

Ne glede na to, ali se nosi v nakitu ali krasi vaš dom kakor kipec, z njim lahko izboljšate vaše zdravje in počutje. Zdravilci verjamejo, da če sproščeni in v miru sedimo v sobi skupaj z ametistom, da nam ta lahko pomaga pri sprostitvi in k izboljšanju naše intuicije.

Zakaj je kristal ametist tako priljubljen med ljudmi in kakšen je njegov pomen za ljudi?

V tem prispevku ne boste le spoznali zakaj je kristal ametista tako priljubljen med ljudmi, temveč vam bomo tudi predstavili kako poteka čiščenje tega prečudovitega kamna, kakšen je njegov pomen in kako se lahko z ameetistom pozdravimo.

Ključne značilnosti ametista

 • Barva: Barve ametista segajo od svetlo do temno vijolične.
 • Najdba: Afrika, Bolivija, Brazilija, Kanada, Evropa, Mehika, Rusija in ZDA.
 • Astrološka znamenja: Devica, Vodnar, Strelec, Kozorog in Ribi.
 • Čakre: Kronska čakra in tretje oko.
 • Element: Ogenj in voda
 • Besede s katerimi povezujemo ametist: kreativnost, obilje, mirnost in ponotranjenost.

Uporaba ametista – od lajšanje fizičnih, kakor pa tudi duševnih bolečin

Kristali in podragi kamni so zares vsemogočni, ko pride do nudenja opore pri različnih fizičnih kakor pa tudi psihičnih bolečinah. Spoznajte za katera področja se priporoča uporaba kristala ametist.

Ametist uporabljamo za lajšanje:

 • Fizičnih bolečin, kakor so to na primer – glavoboli, migrene, bolečine v hrbtu
 • Duševnih bolečin, kakor so to na primer – pretirani strahovi, zle misli, nizka samopodoba, psihosomatske težave, na splošno priporomer k bolj zdravemu živčnemu sistemu.

Kako lahko ametist pripomore na čustvenem področju?

Kristal ametista je lahko tistemu, ki ga nosi še v posebno oporo, ko pride do tako imenovane izgorelosti zaradi preveč dela ali pa tistemu, ki je konstantno pod stresom.

Ametist pomaga pri prepoznavanju temeljnih vzrokov za negativno vedenje, navade in čustvene vzorce, ki ustvarjajo neravnovesje in bolezni.

Prav tako pomaga razumeti resničnost vzroka in posledic v vedenju ter pomaga pri boljšem odločanju.

Ametist je čudovit pripomoček pri premagovanju odvisnosti, saj zmanjšuje negativne učinke drog in alkohola na delovanje možganov, obenem pa človeka pomirja s svojo lastno mirno energijo.

Ker Ametist sproži modrost in večje razumevanje, je tolažilni kristal za tiste, ki žalujejo za izgubo ljubljene osebe.

Njegova prisotnost  vsakemu sporoča, da ni smrti, temveč le prehod in spreminjanje oblik.

Spodbuja sproščanje žalosti in veselje v duhu ljubljene osebe, ki se osvobodi zaprtosti fizičnega telesa.

Kako uporabljati kristal ametista za zdravljenje?

Kakor sem že zgoraj napisala je kristal ametista zares vsestranski kamen. Torej, če vas zanima, kako vam še lahko kristal ametista pomaga pri zdravljenju, so spodaj opisana 4 najbolj močna področja na katerih ametist zares pokaže svoje najboljše pozitivne lastnosti.

 • Duhovnost in iskanje notranjega miru z ametistom

Nekateri uporabljajo kristal ametista, da bi lahko ostali ali pa da bi prišli v stik  s svojo duhovno platjo in se povezali ter ostali povezani z ljudmi, ki jim blizu. Ker kamen s svojo mirno energijo, spodbuja tudi mirnost v ljudeh tako vsakomur pomaga delati na projektih počasi in premišljeno, ne da bi se mudilo, kar vodi k uspešnejšemu delu.

Ametist je odličen kristal za ustvarjalne ljudi, saj jim pomaga, da ostanejo mirni, osredotočeni in dovzetni za vse nenavadne ideje, ki se lahko pojavijo med njihovim delom. Drugi uporabljajo kamen le za zmanjšanje živčnosti.

 • Fizična prisotnost

Če ga boste nosili med spanjem, vam bo pomagal lažje razvozlati še tako nerazumljive sanje in prav tako pa bo poskrbel, da bodo vse tiste nočne more izginile. Ametist krepi intuicijo in navdih, daje jasnost in vpogled ter je odličen kamen za meditacijo in sprostitev. Prav tako dvigne duha in prinese pozitivnost in srečo tistim v njegovi prisotnosti.

 • Lucidno sanjanje – sanje, ki se jih zavedamo in jih kontroliramo

Nekateri ljudje uporabljajo ametist  za izboljšanje lucidnega sanjanja, to so sanje, v katerih se tisti, ki sanja zaveda, da sanja in ima morda celo moč manipuliranja z vsebino svojih sanj. Z držanjem kamna med meditacijo lahko nekateri odprejo energetske kanale in bolje komunicirajo s svojimi duhovnimi vodniki.
 • Močna energija, ki jo v sebi nosi kristal ametista

Gwenn Henkel, medicinska hipnoterapevtka, verjame, da so ji angeli predlagali, naj uporablja kristal ametista, kadar se bo počutila utrujeno, zato je začela zbirati kose nakita iz ametista. Zdaj ugotovlja, da se njena energija dvigne kadar koli nosi kamen.
Ta prečudovit vijoličen kamen nosi v sebi zelo močno energijo, ki vsakumur omogoča, da je čez dan bolj osredotočen in produktiven, saj se tako lažje izogne motenju, ostane zbrana pri nalogah in lažje dosega svoje cilje.

Na katere čakre najmočneje vpliva kristal ametist?

Ker ametist vlada tretjem očesu, vam bo tako pomagal to čakro obdržati v ravnovesju in jo negoval. Tretje oko vam pomaga, da spoznate resnico, da vidite zadeve bolj jasno in tako kot so, da jih ne olepšate z lažmi ter prevarami.

Vaša intuicija bo delovala bolje, zato se boste lažje soočali z danimi situacijami. Vaša intuicija vam bo govorila kako postopati v določenih momentih, kako se odločiti, ipd. Ametist vas bo ponesel v duhovni svet prebujenja. Položite ametist med svoje obrvi in se popolnoma sprostite. Čez čas boste opazili spremembe.


Ametist – kot rojstni kristal ali kamen meseca februarja

Vsak mesec v leto ima svoj rojstni kristal ali kamen. Tradicionalni rojstni kamen v mesecu februarju je ravno ta čudovit, vijoličen kristal. Vsi tisti, ki so bili rojeni v februarju pogosto nosijo nakit, nareje iz amestista, kot simbol njihovega rojstnega meseca. Za nakit narejen s kristalom ametista ljudje verjamejo, da jim bo z nošenjem pripomogel k samo-zavednosti in jim bo pomagal do  globljega notranjega razumevanja sebe. Ametist pa poleg vseh drugih pozitivnih lastnosti še izboljša kreativnost in odpre um tistega, ki ga nosi.

Seveda pa kristal ametist ni zgolj samo za tiste, ki so bili rojeni v februarju, temveč je ametist kristal, ki ga lahko nosi prav vsakkdo, ki je prepoznal njegove čudovite lastnosti ali pa mu je zgolj padel v oči.

Čiščenje kristala ametist

Kristal ametista je potrebno očistiti, saj je na splošno ametist zelo močan kristal, ko pride do pretvarjanja negativne energije v nevtralno, mirno energijo. Če je kristal ametista izpostavljen velikim količinam negativne energije, ga lahko kaj hitro preobremenimo.

Ko bo kristal ametista predolgo izpostavljen negativni energiji, se vam lahko zazdi, da kristal in vi nista več povezana. Če ste oseba, ki ima močan občutek za empatijo, boste morda celo podzavestno skušali odvzeti nekaj negativne energije iz kristala, da bi ga olajšali vsega bremena – kar se lahko kaže v negativnih mislih, občutku težine in žalosti.

Zato je zelo pomembno, da očistite kristal ametista. Sedaj se morda sprašujete, kako poteka čiščenje?

Kako poteka čiščenje kristala ametist?

Očistimo ga enostavno pod hladno vodo, ki naj skozenj teče približno 20min. Očistimo ga pa lahko tudi pod paro ali parilnikom. Ščitite ga pred soncem in vročino ter kemikalijami. Polnimo ga na polni luni, popolnoma očistimo in polnimo s pozitivno energijo ga pa na prazni luni.