Kadar govorimo o osebni rasti na delovnem mestu je to popolnoma novo področje, saj si želimo, da bi na svojem delovnem mestu uživali. Ne glede na našo izobrazbo, navadno služba zahteva od nas veliko več in nas zmeraj nauči nekaj novega, zato moramo biti odprti za spremembe in novosti. Kadar pa se odločimo za neko delo, se moramo zavedati, da je to delo lahko za vedno naše in se moramo vprašati: “ali je to res kaj si želim početi do konca?” Če je vprašanje ne, si vsekakor poiščite novo delo. Izvedite kako najti svoje poslanstvo na pravilen način!

Kako najti svoje poslanstvo? Delajte to kar vas veseli!

Če boste delali to kar vas veseli, boste tudi bogato nagrajeni, delo vam bo minilo hitro in brez napora. Če pa delate to kar vas ne veseli, boste nezadovoljni in ne boste nagrajeni.Vedno morate slediti svojim sanjam, četudi ste večkrat zavrnjeni, morate verjeti v to, da je to delo pisano za vas, saj je to vaše poslanstvo. Čez čas se bodo odprle vrata za vas. Včasih moramo imeti več padcev, da bi lahko cenili tisto kar smo si zares želeli in sanjali. Ne glede na vse pa morate slediti svojim sanjam in verjeti vase, le tako boste lahko osebnostno rasli.

Delajte to kar vas veseli in ob katerem delu ne boste čustveno in fizično izčrpani, temveč vas bo dopolnjevalo in veselilo. Za marsikatere je pa to že “prepozno”, saj so starejši ali pa imajo določene omejitve, ampak jaz menim, da ne glede na leta in omejitve, lahko vedno uspemo delati to kar nas veseli, če si le to zares močno želimo! Osebnostno na delovnem mestu rastemo le takrat, kadar vidimo v svojem poslu vrednote in smisel našega življenja.

osebna rast na delovnem mestu

Vedeti moramo kaj si želimo delati

Da bi lahko živeli srečno si moramo vnaprej narediti cilje in dobro premisliti kaj si želimo. Kadar ugotovimo kaj si zares želimo in vemo, da bi to delo upravljali brez, da bi kasneje to obžalovali, moramo temu slediti, ne glede na to kako težko je. Kar je pa zelo pomembno, da verjamemo vase, le tako bomo prišli do željenega cilja. V življenju moramo večkrat si drzniti nekaj, da bi uspeli. Nikoli pa ne smete odnehati in prenehati verjeti vase. Tudi, če se kdaj zdi, da je nekaj za vas nemogoče, si zapomnite, da je vse mogoče, če si to zares želite! Navadno je na koncu tako, da tisti največ izgubi, ki ni nikoli tvegal in si drznil narediti nekaj novega ali celo “norega”. Sledite svojim sanjam in spoznajte svoje pravo poslanstvo!

Dovolite si drzniti, kadar gre za vaše poslanstvo!

Včasih nam misli ne dovoljujejo, da bi naredili nekaj popolnoma novega, saj menimo, da mi tega ne bomo zmogli in da je to za nas nemogoče. Vendar se motite. Vzemite si primer, ribica katera plava večino svojega življenja v majhni stekleni posodi se je navadila tega življenja in če jo bomo prestavili v kad s polno vode, se bo vseeno vrtela v istem krogu kot je bil njen prejšnji dom. Včasih si moramo drzniti in poskusiti, saj le tako bomo vedeli ali nam bo uspelo! Ste svobodna duša zato si dovolite drzniti, posebno kadar gre za vaše poslanstvo.

Kako najti svoje poslanstvo?

Zavedati se morate tudi svojih vrednot!

Naše vrednote se vsekakor skozi našo starost spreminjajo. Kot dojenčkom nam je bila pomembna skrb staršev, ljubezen in hrana, otroku ocene, igrače, učenje in zabava, najstnikom videz, študij, ljubezen in poklic. Ko pa pridemo v odraslo dobo se vrednote nekako pričnejo spreminjati od vsakega posameznika. Vsekakor pa je najpogosteje, poklic, ustvarjanje družine, skrb za zdravje, uspeh in materialne dobrine.

Navadno kadar odraslo osebo vprašamo kaj je njena vrednota v življenju reče “denar”. Vendar to je zelo napačno mišljenje. Denar je pomemben v življenju, saj si le z njim lahko kupujemo stvari in plačujemo položnice itd. Denar pa nam ne sme biti edini cilj v življenju. Če delamo samo zaradi denarja, osebnostno ne rastemo, vendar stojimo na mestu.

naše poslanstvo

Navadno, če delamo samo zaradi denarja, ne delamo tisto kar si želimo, vendar delamo nekaj “na silo” samo, da bi imeli denar. Zavedati se moramo prvo svojih prvotnih vrednot, da bi se lahko premaknili naprej in delali to kar si zares želimo ter tako našli svoje poslanstvo.

Naše prvotne vrednote

Naše prvotne vrednote so vsekakor varnost, sreča, zdravje in ljubezen. To je naša nekakšna gonilna sila v življenju. Vedno se vprašajte kaj si želite, kaj je za vas najbolj pomembno in čemu posvečate svojo pozornost. Vaše prvotne vrednote se ne smejo spremeniti na nekaj drugega, saj tako ne boste osebnostno rasli, temveč boste stali na mestu in tudi duševno lahko zbolite. Najpomembnejši smo mi in ljudje katere imamo radi, šele potem pride na vrsto denar in materialne dobrine.

Na delovnem mestu tudi morate imeti vrednote, če teh nimate ali se nanašajo le na denar, jih morate nujno spremeniti.

Vrednote, ki jih moramo poznati

Te vrednote je dobro poznati na različnih področjih in se jih tudi držati, da bi imeli kar se da najboljšo osebnostno rast.

Pri delu:

 1. Neodvisnost,

 2. ustvarjalnost,

 3. možnost učenja,

 4. osebni razvoj,

 5. nove izkušnje,

 6. zadovoljstvo,

 7. sodelovanje,

 8. denar,

 9. prevzemanje odgovornosti,

 10. dobro fizično stanje,

 11. elastičnost telesa,

 12. življenjska energija in radost.

Osebni odnosi:

 1. Komunikacija,
 2. iskrenost,
 3. ljubezen,
 4. poštenost,
 5. razumevanje,
 6. prijateljstvo,
 7. šarm,
 8. lepota,
 9. vzajemna pomoč,
 10. humor.

Osebni razvoj:

 1. Spoznavanje kdo ste,
 2. odgovornost zase,
 3. pridobivanje osebnih izkušenj,
 4. večja stopnja odgovornosti,
 5. vztrajnost pri doseganju ciljev,
 6. priznanje in preseganje svojih slabosti,
 7. višji nivo zavesti,
 8. učenje novih stvari,
 9. parapsihološke sposobnosti,
 10. razumevanje globljih resnic in teorij o življenju.

Duhovni razvoj:

 1. Resnica, univerzum, bog,
 2. spoznavanje življenja, drugega živega bitja,
 3. prejšnja življenja,
 4. srečanje popolnega učitelja.

Svoje vrednote morate poznati, da bi lahko vedeli po kateri poti hodite in da ste vedno v ravnovesju.

Kako prepoznati svoje vrednote?

Vsak od nas ima v življenju svoje vrednote. Z njimi si pomagamo, da vemo kaj si želimo in kam dalje. Naše vrednote morajo morajo biti postavljene po pameti. Najpomembneje je, da uživamo v delu, ki ga počnemo, tako bomo osebnostno rasli na delovnem mestu. Da bi pa prepoznali zavestno svoje vrednote in da bi lahko vedeli kaj morate spremeniti, morate dobro premisliti kaj so za vas sploh vrednote.

osebna rast

Ko si boste odgovorili si jih zapišite točno tako kot jih postavljate vi, ne kako bi morale biti. Ko boste to naredili boste videli kje morate narediti spremembo. Zgoraj imate napisane vrednote tako, kot naj bi bile, seveda si jih pa lahko sami po želji preuredite, ampak ne sme biti preveč spremenjeno! Ko boste imeli svoje vrednote tako, kot so napisane na list, jih primerjajte z zgornjimi vrednotami, ki so zdrave za naš osebni razvoj. Potem jih postopoma spreminjajte tako, da jih tudi potem udejanjite. Postopek ni lahek in zahteva veliko truda, da se zavestno navadimo na spremenjene vrednote.Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki

Dodaj odgovor