Vse več lahko slišimo za pogoste težave v ljubezenskih odnosih, večina se pa, ker ne zna razrešiti težav, razide. Težave so navadno nerazrešljive zato, ker partnerja v partnerski zvezi krivita drug drugega, njuna komunikacija pa je precej slaba. Če vaša partnerska zveza visi na tanki niti, potem si preberite kako do tiste neskončne ljubezni v ljubezenskem odnosu.

Partnerska zveza, težave v zakonu in kako izboljšati ljubezenske odnose med dvema, ki si želita ostati skupaj?

V tem prispevku vam bom predstavila nekaj primerov, kako se pričnejo težave v zakonu, kako je lahko vaša partnerska zveza boljša in trdnejša s tem, ko boste pričeli negovati ljubezenske odnose med vami in vašim partnerjem. Ne skrbite, če imate v tem trenutku občutek, da ste obstali v nekem obdobju iz katerega ne vidite, poglejte koliko lahko že s samo komunikacijo izboljšate vaš zakon.


Partnerska zveza: kje se pričnejo pojavljati težave v zakonu ali odnosu?

Kadar govorimo o daljših ljubezenskih odnosih se partnerska zveza  v zakonu ali odnosu začne krhati takrat, ko partner nima več toliko časa, da bi premogel normalno komunikacijo s svojo ljubljeno osebo, saj ima službo in še druge obvezne opravke. Hiter način življenja je vse bolj popularen, večina je tega navajena in ima zaradi tega tudi odlične odnose, saj vedo kako si najti čas tudi za ljubljeno osebo.

Nekaterim pa to ne gre od rok zato obtičijo v nesrečnem odnosu ali zakonu ter se nato vrtijo v začaranem krogu, čemur pa potem kaj hitro sledijo težave v zakonu – ljubezenskem odnosu in najpogostejši

Težave v zakonu ali odnosu se lahko pričnejo pojavljati tudi takrat kadar partnerska zveza med dvema postane preveč samoumevna ali pa nekdo v odnosu postane preveč sebičen in vso pozornost vleče le nase.

težave v zvezi

Zanemarjanje partnerja

Zgodi se lahko tudi, da naše zanimanje postane nekaj drugega, čeprav se zavemo, da imamo partnerja radi, ampak ga nekako prezremo in se osredotočimo na druge dejavnike, navadno je to služba, otroci, hobiji, načrti ali prijatelji.

V takšnih situacijah izpostavljen partner dobi občutek, da je partner izgubil zanimanje in čustva do nas ter se tako prične odnos krhati in na koncu lahko tudi razpade.

Ignoriranje, trma in čustvena hladnost

Vsak od nas je že doživel, da je bil ignoriran ali pa, da je bil priča čustveni hladnosti, to je lahko precej boleča izkušnja. Če smo dovolj čustveno zreli, se zavedamo, da je ignoriranje ljubljene osebe boleče. Kadar imamo nekoga radi ne smemo dovoliti, da bi zaradi nas občutila bolečino, vendar se trudimo, da bi ob nas bila srečna in se dopolnjevala osebnostno ter čustveno. Velikokrat opazimo, da se v današnjem času par kar razide, saj se prične medsebojno ignoriranje in po tem nastane čustvena hladnost. Malo kdo se v odnosu želi potruditi, saj meni, da nima smisla, ampak, če imamo osebo iskreno radi si tega ne bi smeli dovoliti! Ignoriranje ni rešitev, osebi na tak način ne bomo povedali kaj nas moti, kaj mora popraviti. Vendar jo bomo samo prizadeli in povzročili čustveno hladnost. Komunikacija je odgovor, ki krepi vsak odnos!

Obstajajo pa še mnogo drugih razlogov za težave v zakonu – zvezi…

So pa tudi nekateri odnosi v katerih je vsak partner na svoji življenjski poti in sta si pravo nasprotje, takšen odnos se lahko zelo hitro konča, saj sta si partnerja večinoma v navzkrižju. Seveda pa so tudi drugi vzroki zakaj odnos razpade, večinoma je to prevara, laži o svoji identiteti, nasilje, ipd. Vendar se takšni odnosi težko popravijo, saj je izdano njihovo zaupanje in zaupanje je težko pridobiti nazaj – vsekakor pa niso nepopravljivi. Tam, kjer je volja, tam je tudi moč in kjer je moč, tam se da veliko narediti (če sta ta volja in moč obojestranski, seveda)


Kako rešiti zakonsko – ljubezensko zvezo?

Ko se vprašamo, kako rešiti zakon – ljubezensko zvezo, moramo začeti s tem, da pogledamo kaj je tisto kar mi delamo napak in nato to poskušamo popraviti.

Partnerska zveza bo postala močnejša, če se bomo le za začetek osredotočili na naše lastne napake. Ko bomo spoznali svoje napake, se partnerju opravičimo in mu povemo, da smo spoznali, da smo tudi mi delno krivi, saj se morate zavedati, da sta za nek spor zmeraj potrebna dva!

Kadar to naredite poveste tudi, da naj tudi on se zazre vase in poišče kje tičijo napake, da bi lahko skupaj izboljšala vajin odnos ali pa rešila zakonsko zvezo, če je vse prišlo že tako daleč. Seveda se napake ne bodo rešile čez dan, vendar bo potrebno nekaj časa, traja lahko tudi do enega leta! Pomembno je le, da ne obupate in nadaljujete svojo spremembo, saj se bo kasneje izplačalo. Dokažite, da je vaš odnos s partnerjem pomemben in vreden truda! Partnerska zveza zna biti včasih zares velik izziv, ampak tako kakor sem že napisala je trud za vlaganje v odnos vedno, ampak zares vedno poplačan!

Komunikacija v partnerskem odnosu je ključ do uspeha!

Komunikacija je eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov pa naj gre za komunikacijo v partnerskem odnosu, prijateljskem, službenem ali pa ljubezenskem

Če v odnosih ni pravilne komunikacije, sam odnos ne zdrži dolgo, temveč se razpade. Zato moramo biti pozorni, da je komunikacija vsakodnevna in pravilna. Ker pa govorimo o ljubezenskih odnosih, se bomo posvetili temu kako ohraniti pravilno komunikacijo v ljubezenskih odnosih.

komunikacija v zvezi

Partnerski odnos: na kakšen način s komunikacijo rešiti težave v zakonu ali odnosu?

 • Preden izgovorimo premislimo ali bomo s tem kakor koli užalili osebo; povedali tako, da bo oseba razumela pravilno in ali kar želimo povedati dovolj smiselno za začetek komunikacije.
 • Prisluhniti drugi osebi kaj želi povedati, brez prekinjanja.
 • Osebe ne obsojamo, niti njenih besed, če nam nekaj ni bilo všeč kar je povedala lahko to povemo na drugačen način, brez obsojanja in žaljenja.
 • Kadar se pogovarjamo z osebo, posvetimo vso pozornost njej, ne beremo ta čas časopisa, knjige ali uporabljamo telefon/računalnik oziroma gledamo televizije.
 • Pozorni moramo biti kaj nam želi povedati, da osebe ne bi narobe razumeli in s tem povzročili nezaželene nevšečnosti.
 • Med samim pogovorom se ne norčujemo ali kako drugače izzivamo osebo.
 • Kadar nastopi izpovedovanje čustev, se prepričamo, da s tem nikakor ne bomo prizadeli osebe in, da bomo svoja čustva izpovedali na spoštljiv način.
 • Zmeraj govorimo resnico, obnašamo se spoštljivo in sogovornika skušamo razumeti ter se postaviti v njegovo stran vidika.

Razumevanje v partnerskih odnosih

Tudi razumevanje v odnosih igra veliko vlogo, saj se tako oseba počuti bolj ljubljeno, ko se zaveda, da jo ljubljena oseba razume. Tudi kadar smo v več letnem odnosu z osebo, moramo vedno znova spoznavati njen svet, kako ona razmišlja in kaj je za njo idealno, le tako jo bomo razumeli. Večina misli, da tekom več let osebo popolnoma spoznamo in da je ni več potrebno spoznavati. Vendar se tukaj motimo in se zaradi tega tudi večina odnosov konča. Zavedati se moramo, da se oseba skozi leta spreminja, ima drugačne želje, drugačno mišljenje in videnje svoje prihodnosti. Najbolj pa se videnje prihodnosti in želje spreminjajo v mlajših letih. Zato, če imamo partnerja še iz mlajših let moramo še toliko bolj biti pozorni na njegov vidik in ga pri tem tudi razumeti ter podpirati. V odnosih se lahko tudi dogaja, da oseba nima enakih videnj kot vi in tukaj ponavadi prične odnos razpadati, saj menite, da bi oseba poleg vas morala imeti enako mišljenje in videnje kot vi. Vendar to ni res! Dovoliti si moramo raznolikosti in sprejeti osebo takšno kot je, če jo imamo iskreno radi bomo spoštovali njene odločitve, videnja in želje.

Še nekaj poomembnosti, kako priti do zares trdnega zakona ali zveze

Kadar ima partner težja obdobja mu pomagamo in mu stojimo ob strani. Ne žalimo ga in mu ne odvzemamo še zadnje volje, ki jo ima. Kadar se odločimo biti z neko osebo jo moramo sprejeti tako kot v dobrem tudi v slabem in tega se malo kdo zaveda, da to zahteva tudi pri drastničnih življenjskih sprembah! Kadar imamo nekoga resnično radi ga ne bomo zapustili:

 • četudi ima dlje časa težka obdobja (zaradi težavnosti službe, izguba službe, finančnega stanja, bolezni, drugi zunanji dejavniki…),
 • Se odpravlja na daljšo pot, ki bo tudi daljša njegova odsotnost…

Zavedati se moramo, da v življenju prihaja do sprememb in kadar želimo biti z neko osebo, smo z njo ne glede na težo dane situacije. Jo sprejemamo, ljubimo, spoštujemo in smo do nje razumni v polni meri! Le tako bo lahko naš odnos trajajoč.

 

Ne obstaja dobro in ne slabo, vendar vse kar si ustvarimo, si ustvarimo s svojimi lastnimi mislimi.

 • William Shakespeare

 

 Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.