Ali že poznate poldragi kamen lapis lazuli? Kristal, ki je tako poseben kakor je posebna tudi njegova uporaba. Preverite kako uporabiti ta kristal, kako poteka čiščenje lapis lazuli kristala in še več! Ostanite z nami.

Kakšen pomen je imel lapis lazuli v preteklosti?

Ljudje so lapis lazuli uporabljali že pred davnimi, davnimi časi. Uporabljali so ga iz razlogov, zaradi katerih ga ljudje uporabljajo še danes. Lapis lazuli je zares magičen kamen, saj ima mnogo mnogo različnih moči s katerimi nam olajša vsak dan na tem planetu. Če začnemo že s tistim najbolj magičnim, lapis lazuli nam ob nošenju prinaša srečo in vzpostavlja harmonijo na vseh nivojih našega življenja – konstantno nam vliva željo in motivacijo po tem da osebnostno ali pa duhovno zrastemo in odrastemo. Z osebnostno in duhovno rastjo bomo s pomočjo lapis lazulija s časoma prekinili vse nepotrebne vezi z različnimi ljudmi, ki nam ne delajo dobro za našo prihodnost, milo rečeno – ki so v našem življenju samo zato, da so in nam odžirajo pozitivno energijo. S tem, ko s pomočjo lapis lazuli kamna prekinemo vezi pa bomo sposobni pričeti sprejemati le tiste stvari in osebe, ki so najboljše za nas in za naš napredek – med drugimi pa bo lapis lazuli izboljšal sposobnost sprejemanja resnice. Z duhovno rastjo pa se vam bodo pričele dogajati zanimive reči, končno boste uvideli negativne vzorce v vašem življenju in jih boste pričeli spreminjati, ob tem boste občutili povečan pretok pozitivne energije po vašem telesu.

kristal lapis lazuli
Vir fotografije: Pixabay – Graciela Zerpa

Zakaj pa bil ljudem včasih lapis lazuli tako zelo pomemben kamen?

Če pogledamo že iz vidika, da so že vrsto let nazaj ljudje verjeli, da je lapis lazuli sveti kamen lahko vemo, da ima zares posebno moč – med drugimi tudi moč uravnovešanja moškega in ženskega principa (Jin&Jang).

Lapis lazuli je bil tudi kamen vladarjev in čarodejev, saj jim je namreč prinašal modrost duhovnosti. Zato ni čudno, da je ta kamen – kamen, ki nam odpira pogled na svet in prebuje našega notranjega duha. S prebujanjem našega notranjega duha pa postopoma začnemo dosegati notranji mir. Čarodeji so lapis lazuli uporabljali tudi zaradi same podkrepljene zmožnosti vizualizacije.

 • Samo ime lapis lazuli izvira iz perzijskih besed lazhward, ki označuje modro barvo.
 • Lapis lazuli je edina kamnina, ki ima ime sestavljeno iz dveh besed.
 • Ste vedeli, da je v renesansi svetlo modra barva štela za sveto?
 • Lapis lazuli so uporabljali že tisočletja pred nami zaradi njegove značilne modre barve, spreminjali so ga v prah in z njim barvali oblačila ter umetniška dela.
 • Poznan je tudi kot energijsko najmočnejši poldragi kamen.

Na katerih področjih se uporaba lapis lazuli kristala najbolj pozitivno odraža?

 • Lajša glavobole ter migrene,
 • Izboljšuje samo izražanje, odnose in ustvarjalnost
 • Dobro vpliva na grlo, srce, kožo, ščitnico in pljuča,
 • Blaži menstrualne težave,
 • Krepi notranjo moč, sočutje in občutek za moralo
 • Ščiti pred uroki in negativno energijo,
 • Krepi živčni ter imunski sistem,
 • Blaži vnetja, bolečino in srbečico pikov žuželk/insektov, menstrualne težave ter alergije,
 • Izmed vseh čaker pa najbolje vpliva na grleno čakro.

Najprej nekaj lastnosti, ki jih ima poldragi kamen lapis lazuli:

Barve: vse od svetlo modre barve pa do temno modre barve
Značilnosti: lapis lazuli ima na sebi bele in ponekod zlato-rumene pike oziroma lise
Sestava: lapis lazuli je eden izmed redkih poldragih kamnov, saj ni mineral – temveč kamnina
Najdba: najkvalitetnejšega najdemo v Afganistanu, lahko ga pa najdemo tudi v Argentini, v Čilu in Rusiji.
Astrološka znamenja: devica, bik, kozorog, tehtnica, vodnar in dvojčka.
Element: zrak/zemlja

lapis lazuli kamenVir fotografije: Pixabay – Max Pixel

Kaj morate vedeti pred nakupom lapis lazuli kristala?

 • Pri pretiranem nošenju lahko pride do težav kot so kašljanje, dušenje in občutek tesnobe. Takrat se mora stik z lapisom lazulijem prekiniti, dobro očistiti in ga zaviti v nežno blago ter ga shraniti do naslednje uporabe. Zopet ga lahko uporabimo, ko simptomi povsem izginejo.
 • Ljudem z nizkim krvnim tlakom se nošenje kamna lapis lazuli odsvetuje, saj ga ta namreč še dodatno znižuje.
 • Pri nakupu moramo seveda biti pozorni tudi na to, da kupimo pravi lapis lazuli – saj ga ljudje velikokrat zamenjajo s sodalitom ali pa azuritom. Ne morete se zmotiti, če boste vedeli, da je značilna barva lapis lazulija temno modra, temnejša od sodalita. Prav tako pa lapis lazuli velikokrat zamenjajo tudi z azuritom. Da pa ne boste zamenjali lapis lazulija z azuritom pa je dobro, da veste, da je lapis lazuli precej trdnejši in da ima azurit po sebi posejane zelene pike ali lise.
 • Velikokrat pa prodajalci prodajajo tudi ponaredke vseh možnih kamnov, zato je dobro da poznate lastnosti, ki ločijo pravi lapis lazuli od ponaredka.

Kako lahko uporabimo lapis lazuli kristal?

 • Lapis lazuli kot obesek na verižici – če je lapis lazuli v bližini našega vratu lahko z njim aktiviramo grleno čakro, ob sami aktivaciji pa bo lapis lazuli našo čakro tudi očistil in s tem izboljšal tudi delovanje ščitnice, izboljšal našo sposobnost izražanja, odpravil strah pred spoznavanjem novih ljudi… Lapis lazuli obesek z verižico lahko najdete tukaj: Obesek s poldragim kamnom lapis lazuli v obliki kroglice.
 • Polaganje lapis lazuli kamna na čakro tretjega očesa – na tak način lahko lažje dosežemo duhovno razsvetljenje in povečamo moč naše intuicije.
 • Meditacija – meditiranje z lapis lazulijem omogoča lažji in mehkejši prehod v duhovni svet.
 • Zdravilni eliksir iz lapis lazuli poldragega kamna – v steklen ali porcelanast kozarec oziroma vrč nalijemo hladne vode, vanjo položimo kamen. Počakamo par minut in eliksir je pripravljen. Eliksir nam bo pomagal pri zdravstvenih težavah in tudi pri duhovnosti. Na telesnem področju vam bo pomagal najbolje pri grlu, pljučih in ščitnici. S pitjem te vode nam bo pomagal tudi lažje vstopiti v duhovni svet. Jačal nam bo intuicijo. Umivanje s to vodo pa nam lahko pomaga pri raznih kožnih bolezni.

*Z njegovo uporabo pa seveda ne smemo pretiravati, saj je energijsko zelo močan kamen.

lapis lazuli obesek

Pravila za čiščenje lapis lazuli kamnov

 • Najprej je pomembno, da vemo – da so lapis lazuli kristali zelo občutljivi na močne pritiske, visoke temperature in kemikalije.
 • Pomembno je, da lapis lazuli med čiščenjem ločimo od drugih kamnov, da ga ne opraskamo.
 • Po kristalu ni priporočljivo pršenje raznih parfumov ali lakov za lase.
 • Pri večjih fizičnih naporih tega poldragega kamna ni priporočljivo nositi.

Čistimo ga kot vsak drug kamen, torej s hladno vodo po naslednjih napotkih:

 • Čiščenje s tekočo hladno vodo – kamen položite v umivalnik in pustite, da voda čezenj teče vsaj 20 minut
 • Čiščenje kamna v posodici – tigrovo oko položite v stekleno ali porcelanasto posodico in ga v njej pustite vsaj 30 minut.
 • Čiščenje kamna s pomočjo sončne svetlobe lapis lazuli postavite na okensko polico ali pa na katerokoli mesto, kamor sežejo sončni žarki.
 • Čiščenje kamna na polni luni kamen na polni luni čistimo takrat, ko ga želimo očistiti svojih vibracij.
 • Čiščenje kamna na prazni luni kamen na prazni luni čistimo takrat, ko ga želimo očistiti energij drugih oseb in drugih dejavnikov.

kristal lapis lazuli

  Vir fotografije: Pixabay – Graciela Zerpa

Ne zamudi akcije v naši trgovini – Lapis Lazuli obesek + Verižica po izjemni ceniAnja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.