3. čakra je popkovna čakra. Imenujemo jo tudi manipura. Manipura pomeni nekaj dragocena. Popkovna čakra je odločilna za skladiščenje naše energije. Sakralna čakra ponazarja desetlistno rozeto iz cvetnih listov. Odloča jo energija ognja, v njej je simbol ovna. V indijski mitologiji je bil oven bog ognja Agnis.

Manipura, popkovna čakra

popkovna čakra

 • Pomen njenega imena: manipura – bleščeč dragulj.
 • Kje se nahaja: Nad popkom, lega želodca.
 • Žleza: trebušna slinovka.
 • Barva: rumena.
 • Mantra: RAM.
 • Simbolne živali: oven.
 • Element: ogenj.
 • Simbol: trikotnik.
 • Glas: odprt O.
 • Čutna zaznava: vid.
 • Naravni pojav: ogenj, sončna svetloba.
 • Planet: Mars.
 • Božanstva: Agni, Rudra, Lakin.
 • Tematika: moč volje, samonadzor, osebnost, razporeditev življenjske energije po telesu, moč občutenja in izražanja samega sebe.
 • Telesni vplivi: želodec, jetra, trebušna slinavka, žolčnik, tanko črevo, vegetativno živčevje.
 • Pozitivni vplivi: sočutje, empatija, občutljivost, vztrajnost, občutenje svojega pravega jaza, spontanost.
 • Negativni vplivi: sentimentalnost, čustvena hladnost, brezobzirnost, agresija, samopomilovanje, obesedenost z močjo, ljubosumje.
 • Znaki, ki kažejo na moteno delovanje čakre: Težave z prebavo, težave z želodcem, obolenja jeter, vranice in žolčnika, živčne bolezni, bolečine v ledvenem predelu, sladkorna bolezen, artritis, težave z povečano telesno težo, strahovi, bes, motnje spanja, razdražljivost, motnje hranjenja, pomanjkanje samospoštovanja, negotovost.

Delovanje popkovne čakre

Popkovna čakra vpliva na naše občutke moči, indetiteto in nam pomaga za razvoj naše osebnosti in razvoj zdravega jaza. Lahko bi rekli, da je tretja čakra odgovorna za pogonsko silo, naše misli in občutkov ter želja. Daje nam sposobnost za samospoznanje in da se zavedamo lastnih interesov. V popkovni čakri se sprošča energija, ki se kaže v pozitivnem odnosu do dejavnosti, ki nam omogočajo svoboden razvoj nadarjenosti in zmožnosti, posebno glede napredovanj, čustvovanj, vitalnosti in da bi izkusili čim več izkušenj. Ker je popkovna čakra v elemntu ognja, ne pomeni, da se povezuje samo z močjo in energijo, vendar tudi z usmiljenjem, sočutjem in človeško toplino.

Kako popkovna čakra vpliva na naše duševno zdravje?

Če je naša tretja čakra čista, nam omogoča, da krepimo moč svojega jaza, ki je potreben, da lahko sledimo svojim ciljem in določamo svoj osebnostni razvoj. Osebe, ki imajo močno izraženo popkovno čakro, žarijo od samozavesti in voljo do dela. Imajo veliko potrpljenja in so zelo vztrajni. Kljub temu, da so te osebe zelo samozavedne in imajo veliko osebnostno moč, imajo zelo izraženo sočutje do drugih ljudi.

Tisti, ki pa imajo umazano popkovno čakro, so lahko zelo napadalni, ljubosumni, obsedeni z svojo močjo, zavistni in imajo veliko potrebo po uničevanju. Umazana čakra se lahko kaže tudi kot, negotovost, smiljenje samemu sebi, sentimentalnost. Zelo pomembno je, da je popkovna čakra uravnovešena, saj je pogoj za uspeh v življenju.

Tisti, ki imajo uravnovešeno popkovno čakro z lahkoto premagujejo ovire, ki so jim postavljene na pot.

 

 

Kako popkovna čakra vpliva na naše telesno zdravje?

Popkovna čakra uravnava delovanje prebavnih organov. Motnje popkovne čakre se kažejo z različnimi boleznimi kot so, zgaga, gastritis, želodčne razjede in občutek tiščanja v želodcu. Čista popkovna čakra omogoča hitro presnovo, pomaga pri dobrem in globekem spancu ter krepi živčni sistem. Droge, alkohol in kofein ovirajo normalno delovanje popkovne čakre.

cakra

Kako spodbudimo razvoj popkovne čakre?

Za razvoj popkovne čakre je veliko metod. Ene od njih so:

 • Eterična olja: sivka, janež, kamilica in limona. (Par kapljic kanite na izparilnik ali še bolje dodajte v svoj najljubši šampon in se z njim umivajte ali si naredite dišečo kopel.)
 • Dragi in poldragi kamni:  izberite po vaši intuiciji (tistega, ki vam prvi pade v oči), citrin, tigrovo oko, jantar, krizoberil, rumeni jaspis, rumeni serpentin.
 • Afirmacija: pred spanjem si ponavljajte te besede, vsaj desetkrat:  pri polni zavesti se znam pravilno odločati, z vso svojo močjo pomagam bližnjim, zaupam svojim občutkom in sprejemam obilne darove življenja. 
 • Meditacija.

Kako vemo, da naša čakra ne deluje dobro?

Se vam zdi, da hitro izgubite nadzor nad svojimi čustvi, vsaka kritika vas hitro užalosti ali razjezi, se vam zdi, da imate nenehno napet trebuh kot, da je celoten predel trebuha v nekakšnem krču? To so veliki znaki, da z vašo popkovno čakro nekaj ni vredu. Vas preganjajo strahovi, imate nočne more in slabo spite, si ne morete urediti prebave in vas pogosto boli trebuh ter imate motnje hranjena? To so tudi pogosti pokazitelji, da je vaša čakra motena.

Kaj narediti, da aktiviramo popkovno čakro?

Pojdite na sonce, malce se posončite, vendar ne pretiravajte! Oblecite se v rumeno barvo, v dom prinesite kakšno rumeno stvar ali kakšen šopek rož. Meditirajte pred kaminom, odprtim ognjem ali si v svojem domu prižgite veliko sveč. Po zimi se dovolj toplo oblecite, obiščite savno, ukvarjajte se z različnimi športi.

popkovna cakra

Za določene vaje, ki so za spodbujanje čakre, je primerno, da jih izvajamo pred zajtrkom. Vaj ne delajte pred spanjem! Poslušajte svojo intuicijo. Nosečnice in nekateri bolniki, se naj posvetujejo z zdravnikom pred pričetkom vaj. 

 

 Anja A

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Komentarji

Dodaj odgovor