Skoraj vsak je v življenju doživel, da ga je pustila ljubljena oseba, naj bo to konec ljubezenskega razmerja, konec prijateljstva ali smrt. Ni pomembno, kako nas človek zapusti, če smo ga imeli radi, je ta proces precej boleč. Vse je pa seveda odvisno od posameznika, koliko je čustveno zrel in si dovoli čutiti. Kaj storiti, ko nas ljubljena oseba zapusti, kako se soočiti s smrtjo? Tukaj je nekaj nasvetov kako preboleti ljubljeno osebo in se sprijazniti s koncem.

Proces žalovanja

Da bi lažje razumeli, kaj se z nami sploh dogaja, kadar nas nekdo zapusti, se osredotočimo na sam proces. Bolečina, ki jo čutimo ob koncih in smrti je skoraj podobna, saj se zavedamo, da moramo prekiniti vez s to osebo. Seveda pa je odvisno koga izgubimo. Smrt mame bomo težje preboleli, kot konec ljubezenskega razmerja. Torej, kakšen je proces prebolevanja?

Poznamo 5 faz, v katerih se znajdemo, kadar nas nekdo zapusti, pa naj bo to smrt ali konec odnosa, faze so enake, vendar različne intenzivnosti.

 • Zanikanje

Prva faza je zanikanje. Ne želimo sprejeti dejstva, da te osebe ni več, da je ta oseba končala z nami… Če je prišlo do konca odnosa imamo v tej fazi še neko upanje, da se bo ta oseba vrnila, saj smo v popolnem zanikanju, da je konec razmerja. Če pa žalujemo smrt pa v tej fazi vemo, da osebe nikoli več ne bomo videli, vendar zanikamo dejstvo, da se je to resnično zgodilo. Kako dolgo bo trajala prva faza prebolevanja, je seveda odvisna od posameznika in kakšna travmatična izkušnja je bila. Zato lahko traja od enega tedna do enega meseca, v nekaterih primerih tudi več.

 • Jeza

V drugi fazi čutimo jezo. S tem se nikakor ne želimo sprijazniti, jezni smo, ker se je to zgodilo in si želimo stvari popraviti. Vendar v nekateri primerih je to nemogoče. Če smo recimo bili prevarani, v tej fazi čutimo največjo moč jeze, takrat lahko pride tudi do maščevanja. Tudi ta faza lahko traja precej dolgo, odvisno, kako huda je bila travmatična izkušnja. Vendar se moramo zavedati, da kadar smo v drugi fazi, jeze ne čutimo stalno, vendar prihaja na intervale in je navadno prisotna do 90 minut. Sam proces pa lahko traja nekaj tednov

 • Barantanje/Pogajanje

V tej fazi se pogajamo sami s seboj ali z ljudmi okoli sebe. Če je prišlo do konca razmerja, lahko v tej fazi oseba prične razmišljati o vrnitvi, kako bi osebo vrnila nazaj v svoje življenje. Ta proces je lahko dolgotrajen, odvisno od dogodka. Navadno pa oseba želi žalost, ki jo čuti odriniti stran, vendar ji to ne gre najbolje od rok. V tem procesu je najbolje se pogovarjati o svojih čustvih, posebno, kadar gre za smrt.

 • Depresija

V tej fazi spoznamo in dojamemo, da osebe ne bo več nazaj v naše življenje in da kar koli delamo, ne bo spremenilo dejstva, da je konec oziroma osebe ni več. To obdobje je najbolje, da preživimo ob svojih bližnjih, saj je ta faza lahko najbolj boleča. V depresivnem stanju pa nam lahko na misel pade veliko in tudi stvari, ki jih drugače ne bi storili.

 • Sprejemanje

Ta faza je zadnja in v tej fazi popolnoma sprejmemo dejstvo, da osebe ni več med nami ali pa, da je konec vašega razmerja. Na tej točki na samo situacijo gledamo popolnoma drugače, kot pa smo na začetku. Vendar, da pride do zadnje faze lahko minejo tudi leta.

Kako preboleti konec razmerja?

Seveda se intenzivnost bolečine, ki jo čutimo med razpadom zveze in smrtjo popolnoma drugačna, zato bom razdelila te dve in se najprej osredotočila, kako preboleti konec razmerja, kako si ublažiti bolečino in čim prej sprejeti dejstvo, da je tako najboljše.

 • Bodite prijazni do sebeNormalno je, kadar se razidemo z osebo, ki jo imamo radi, da se bomo počutili slabo, nemočno in brez volje. Bodite prijazni do sebe, saj imate v tem trenutku le sebe. Če boste za nekaj časa opustili telovadbo ali nekaj, kar ste radi počeli, se ne krivite. Dovolite, da se vaše ranjeno srce ozdravi. Tako, kot bi dovolili, da se vaša zlomljena noga zaceli, takrat ne boste delali nekih dejavnosti, ki ste jih prej lahko, vendar boste počakali, da se pozdravi in boste potem nadaljevali s svojimi dejavnostmi.
 • Dovolite si občutiti svoja čustva

  Kadar želimo preboleti razpad odnosa, je zelo pomembno, da si dovolimo občutiti čustva, ne tiščimo jih stran in jih ne zavračamo. Dovolimo, da pridejo na površje in jih objamemo. Napišite na list papirja, kaj čutite, kaj bi morda povedali svojemu partnerju ali prijatelju, s katerim sta se razšla, nato ta list raztrgajte ter ga zavrzite. Pogovarjajte se o tem, kaj čutite z osebami, ki jim zaupate. Vprašajte pa se tudi, kaj v tem trenutku potrebujete.

 • Delajte stvari, ki vas osrečujejoZelo pomembno je, da se tudi zamotimo, zato je dobro, da delate stvari, ki vas bodo osrečile, sprostile in vam pomagale odmisliti za nekaj časa bolečino.
 • Okoli sebe imejte ljudi, ki vas imajo radi in vam nudijo podporoMed času prebolevanja, boste potrebovali veliko podpore, zato jo tudi poiščite pri osebah, ki vas imajo rade. Naj vas ne bo sram ali strah povedati, kaj čutite in o čem razmišljate, pravi prijatelji ali družina, vam bo stala ob strani ter vas skušala razumeti. Pomembno pa je, da se obkrožimo s pozitivnimi ljudmi, saj pozitivnost je nalezljiva in se bomo tako počutili mnogo bolje.
 • Oprostite siČe čutite krivico, ker ste zaradi propadlega odnosa izpustili toliko stvari ali zanemarjali druge odnose ali kakšno drugo krivico, si oprostite. Vsi delamo napake in iz njih se učimo ter nas delajo močnejše, modrejše.
 • Poiščite pomoč pri terapevtuV nekaterih primerih je dobro tudi, da poiščemo bolj strokovno pomoč, saj se vsak posameznik s prebolevanjem sooča drugače. Dobro pa je obiskati strokovno pomoč, če ste bili žrtev zlorabe ali ste kako drugače doživljali stresne dogodke s svojim partnerjem/prijateljem.
 • Bodite potrpežljivi, čeprav je težkoNajpogostejše vprašanje, ki nam roji po glavi, kadar prebolevamo je, “kako dolgo traja proces prebolevanja?”. Točnega odgovora ni, vsak posameznik se z izgubo sooča drugače. Nekdo preboli v nekaj mesecih, nekdo potrebuje tudi nekaj let, odvisno je tudi, kaj smo doživljali v samem odnosu. V tem procesu moramo biti potrpežljivi in biti optimistični, vse bo dobro in tudi ta bolečina bo enkrat minila, čeprav si želite, da bi minila skozi noč. Vedite, da bodo dnevi, ko se boste počutili bolje in bodo dnevi, ko se boste počutili slabše, a bo prišel dan, ko ne boste čutili več bolečine, zato bodite potrpežljivi.
 • Izogibajte se stiku z osebo, ki ste končali in odmaknite stvari, katere vas spominjajo nanjeČe je le mogoče, se izogibajte stiku z osebo, ki ste končali, saj javljanje ali videnje z osebo, bi lahko povzročalo še več bolečine in daljše okrevanje. Odmaknite pa tudi stvari, katere vas spominjajo na osebo, saj bo tako proces žalovanja lažji. Če želite obdržati spominke, jih dajte v škatlo in jih shranite, dokler ne bo bolečina manjša in boste takrat razmislili, kaj boste naredili s temi stvarmi.
 • Pojdite na zmenek s sebojMorda si se sedaj mislite, kako mi bo to pomagalo? Vendar ljubezen do sebe je najpomembnejša, zato si delite ljubezen s seboj. Pojdite v kino, na večerjo, kupite si najljubšo bonboniero… Vsekakor pa za pravi zmenek z nekom drugim, počakajte dokler ne boste popolnoma okrevali!
 • Dovolite si stopiti korak naprej in ustvarjati nove spominePočasi se premikajte naprej in si dovolite doživljati nove stvari, delati nove spomine. Ne oklevajte se starih, bolečih spominov, saj vam bodo le-ti poslabšali proces žalovanja. Če ste mnenja, da bi se vam morala oseba, ki vas je prizadela opravičiti, ne čakajte na opravičilo! Morda ga nikoli niti ne boste dobili. Bodite dovolj močni, da oprostite tej osebi, saj jeza in zamere so preveliko breme za našo srečo. Dovolite si ozdraveti in se odpraviti boljši prihodnosti naproti.

Vedeti moramo, da vsak konec v življenju prinese nekaj novega, čeprav tega sedaj ne vidimo. Vse se zgodi z namenom in, če nam je nekaj namenjeno, bo to tudi prišlo v naše življenje, prav tako je tudi s konci.

Kako prebolimo smrt?

Smrt je nekaj o čem marsikdo ne želi govoriti, a je nekaj neizogibnega. Smrt bližnjega navadno težko prebolimo in je ena izmed hujših travmatičnih izkušenj v naših življenjih. Kako se soočiti s smrtjo in kako nanjo gledati? Vsi vemo, da nič na tem svetu ni večno, prav tako tudi mi ne. Zato bomo vsi enkrat odšli s tega sveta. S tem se moremo sprijazniti saj je to potek življenja. A, kaj ko smrt nastopi? Bolečina je vsekakor neizbežna in lahko traja leta in leta. Kako se z njo najbolje spopasti in jo razumeti?

 • S časoma se boste počutili boljeVedeti morate, da tako močne bolečine ne boste čutili vedno, ta bolečina bo pojenjala, a to še ne pomeni, da boste na pokojnika pozabili, le sprijaznili se boste z dejstvom, da ga ni več med nami. Vse kar lahko storite med tem časom je, da poiščete dobro oporo in poskrbite zase.
 • Zmogli boste!V naši naravi je, da se izogibamo bolečim situacijam, vendar nekatere so neizbežne, tako kot recimo smrt ljubljene osebe. Občutek lahko imate, da ne boste mogli prenesti vse te bolečine in da se boste popolnoma zlomili. Vendar vedite, da ste dovolj močni, da boste prestali to bolečino, saj bo iz tedna v teden manjša. Verjeti morate vase in se zavedati, da bo kmalu bolje.
 • Bodite prijazni do sebeTako kot pri razpadu zveze, tudi pri smrti je pomembno, da smo prijazni do sebe in da se ne silimo, da nekaj počnemo, če nimamo volje. Dovolite, da vsa čustva pridejo na površje in je ne držite nazaj. Nič ni sramotnega, če vam gre na jok ali ste jezni, spravite ta čustva ven iz sebe, saj bi si lahko drugače le delali slabo. Dovolite, da se vaše srce zaceli in da vaša duša dojame dejstvo, ki ga mora.
 • Nič ni narobe, če jočeteSo dnevi, ko se boste počutili bolje in bodo dnevi, ko se boste počutili slabše, lahko pa se tudi zgodi, da bo v dnevu, ko se boste počutili dobro, kar naenkrat prišel občutek žalosti. Zato ni nič narobe, če občutite nenaden napad žalosti, če čutite potrebo po jokanju, se zjočite. Nobenih čustev ne zadržujte v sebi! Vedite, da je normalno to kar čutite in da je to normalen proces žalovanja.
 • Najdite smiselVčasih lahko med žalovanjem najdemo nov smisel v življenju, saj se bomo tekom žalovanja pričeli osredotočati na to, kaj je za nas najbolj pomembno. Najdite nekaj v življenju, kar vas bo naredilo srečne in vesele. Najdite si hobi ali pričnite delati tisto, kar si že nekaj časa želite.
 • Niste samiVedite, da niste sami! Obkrožite se z ljudmi, ki jim zaupate, pogovarjajte se o svojih čustvih, o tem kar razmišljate, tako vam bo lažje. Če menite, da potrebujete strokovno pomoč jo poiščite. Delite svojo izkušnjo z ostalimi in spoznajte tudi, kako so se drugi spopadali s podobno situacijo.

Vedite, da lahko vedno poiščete pomoč in da nikoli niste sami!Anja A

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Dodaj odgovor