Prošnja za odpuščanje je zelo pomembna, saj s tem dokazujemo, da želimo izboljšati odnos in se spremeniti. Spodaj bom napisala zakaj je pomembno, da se opravičimo, česa nas je strah pri opravičilu in napake, ki jih počnemo pri opravičilu.

Zakaj je prošnja za odpuščanje pomembna?

Kot prvo z to prošnjo želimo dokazati, da nam je želja obnoviti odnos in se tudi spremeniti.Če pri osebi vemo, da ji je zelo pomembno opravičilo, se bomo pri tem še posebno potrudili, da bo oseba začutila, da smo iskreni. Drugi namen opravičila je tudi, da osebi katero smo prizadeli, pokažemo, da se zavedamo, da smo storili napako in prevzemamo popolno odgovornost. Tudi, če se vam zdi, da niste bili tako žaljivi ali niste naredili tako grozne stvari, je vseeno oseba prizadeta, zato je pomembno, da se ji opravičite, še posebno, če je prošnja za odpuščanje osebi pomembna. S tem priznamo svojo krivdo in napako.

Z to prošnjo date prihodnost odnosa v roke prizadete osebe, ki se bo sama odločila ali vam bo odpustila ali ne. Naredili ste vse kar je bilo potrebno, morda ste se želeli tudi odkupiti, vendar je zdaj trenutek, da se prizadeta oseba sama odloči in takrat ne vršimo več pritiska nanjo.

prosnaj za odpuscanje

Strah

Ljudje z močno nadzorovalno osebnostjo, s težo prosijo za odpuščanje. Večina ljudi se boji zavrnitve, zato nekateri ne prosijo za odpuščanje ali pa le s težo. Strah pred zavrnitvijo je normalen. Nihče od nas ne mara zavrnitve, vendar je za nekatere zavrnitev nevzdržna. Edina rešitev je, da si oseba prizna strah in se mu skuša upreti. Nekateri imajo strah tudi pred neuspehom. Imajo visok moralni kompas, v vsem mora biti dober in uspešen. Pri takšnih je težava priznati napako, saj se potem počutijo neuspešne. Pogosto se takšni ljudje prepirajo in hočejo dokazati, da njihovo dejanje ni bilo napačno. Potrebno si je priznati ta strah in tudi drugim. Ti ljudje bi se morali naučiti opravičiti, kljub strahu.

Prosite odpuščanja, ne zahtevajte!

Nekaterim ljudem je težko prositi za odpuščanje, je lahko enako težko spoznanje, da nam prizadeti ne bo odpustil. Nikdar ne zahtevajte odpuščanja, ne smete ga pričakovati. Kadar zahtevate, ne razumete njegove narave. Če nekomu oprostite je to znak, da izbrišete njegovo kazen in ga spustite nazaj v svoje življenje. Pomembno je, da se opustijo žalitve, da bi se ponovno vzpostavilo zaupanje. Za to nikar ne zahtevajte, da vam nekdo oprosti, saj na prizadetega dajete krivdo, ker vam ni oprostil. Oseba, ki je prizadeta je žalostna in jezna ter potrebuje svoj čas. Za odpuščanje moramo vedno prositi, nikdar zahtevati!

odpuscanje

Razumeti prizadetega

Prošnja za odpuščanje je velika prošnja. Osebo, ki ste prizadeli, bo z odpuščanjem veliko stalo, odpoveduje se tudi svoji pravici. Odreče se tudi občutku razočaranja, zadrege ali ponižanja. Sprijazniti se mora z vašimi dejanji, ki ste ji naredili. Posledice so lahko telesne ali čustvene in prizadeti osebi se lahko to znova in znova odvija v glavi. Zato se zavedajte, da človek, ki odpušča naredi zelo veliko in mu je potrebno veliko časa, da lahko vse predela.

Odvisno je tudi kako huda je bila žalitev. Če je bila manjša, vam bo prizadeti, verjetno zelo hitro odpustil. Če gre pa za večjo, se lahko zgodi, da vam te nikoli ne bo oprostil. Še posebej, če so se zadeve ponavljale. Prizadeta oseba, mora biti prepričana, da vam lahko zaupa in da ste iskreni. To pa lahko traja dolgo, zato vam edino preostane, da ste potrpežljivi.Podobni članki

Dodaj odgovor