Sakralna čakra je čakra veselja do našega življenja in je energetsko središče naše intimne energije. Sakralni čakri se reče tudi svadhisthana, kar pomeni sladkost. Nakazuje naše čutne in telesne užitke. Njen element je voda, ki ponazarja premikanje, prožnost in večno pretakanje življenja. Spodaj bo podrobneje opisana sakralna čakra.

Svadhisthana, sakralna čakra

 • Pomen njenega imena: svadhisthana – sladko.
 • Kje se nahaja: nad vranico, tik nad intimnimi organi.
 • Žleza: jajčniki, moda, semenovodi.
 • Barva: oranžna.
 • Mantra: VAM.
 • Simbolne živali: vsa morska bitja.
 • Element: voda.
 • Simbol: lunin krajec.
 • Glas:  O.
 • Čutna zaznava: okus.
 • Naravni pojav: voda, mesečina.
 • Planet: Venera.
 • Božanstva: Višnu in Rakini.
 • Tematika: oplojevanje, ustvarjalnost, intima, samozavedanje.
 • Telesni vplivi: reproduktivni organi, trebušni organi, križ, maternica, medenica, mehur, ledvice, krvni obtok, telesne tekočine.
 • Pozitivni vplivi: vitalnost, zavedanje lastnega telesa, izumiteljstvo, zdravilna energija, strast, življenjska in ženska energija.
 • Negativni vplivi: bes, občutek krivde, agresija, strah pred izgubo, ljubosumje, vdajanje nagonom.
 • Znaki, ki kažejo na moteno delovanje čakre: težave z ledvicami in mehurjem, impotenca, menstrualne težave, obolenja prostate, obolenja krvi in limfnih tekočin, depresija, odvistnosti, nemoč, ustvarjalne krize.

Delovanje sakralne čakre

Druga čakra nakazuje žensko energijo, razmnoževanje, rojstvo in novosti. Glavna tema te čakre je intima, ustvarjalnost in čutnost. Ta čakra povezuje moško in žensko energijo. Obstajajo tudi določene vaje, ki jih poznajo učitelji joge in meditacije, s katerimi umirimo nezdrave nagone ali jih celo spremenimo v pomirjejajočo intimno energijo.

Kako sakralna čakra vpliva na naše duševno zdravje?

Če je naša sakralna čakra čista, potem občutimo veselje do življenja, smo ustvarjalni, smo čutni in imamo željo po notranji rasti in razvoju. Naše intimno življenje je normalno, kjer naša čustva in strasti niso potlačeni. Svoje telo sprejemamo z vsemi svojimi napakami in pomankljivostmi. Takrat ko se naša življenjska energija harmonično pretaka po sakralni čakri, le takrat smo resnično ustvarjalni. Takšen človek je samozavesten, z polno radosti do življenja in razumevanja ter sprejemanja do drugih.

Kadar je naša sakralna čakra umazana, imamo potlačena čustva in strasti. Kažejo se lahko tudi pretirana čustva, kot so ljubosumje, strah in odvisnost od intimnosti. Indijci pravijo, da nezdrava intimnost kaže na težave z duševnim zdravjem.

Kako naša sakralna čakra vpliva na naše telesno zdravje?

Sakralna čakra vpliva na naše življenjske tekočine, kot so kri, urin, limfne in semenske tekočine. Vpliva tudi na delovanje mehurja, ledvic, jajčnikov, maternice in mod ter prostate. Zdrava in čista sakralna čakra obvaruje naš mehur, ledvice, maternico (s tem tudi zmanjša možnost težav z menstruacijo), repruduktivne organe, kolke in hrbet.

V sakralni čakri nastaja življenjsko pomembna energija, je zato pomembno, da je naša druga čakra vedno uravnovešena, saj je pomembna za naše nemoteno delovanje vseh procesov v telesu in tudi splošno vitalnost. Če je naša čakra uravnovešena imamo dobro duševno zdravje kot tudi telesno.

cakra

Kako spodbudimo razvoj sakralne čakre?

Za razvoj sakralne čakre je veliko metod. Ene od njih so:

 • Eterična olja: grenka pomaranča, sandalovina in poper. (Olje lahko uporabite na izparilniku ali pa ga dodate v svoj naljubši šampon in se z njim umivate, najbolje pa je, če si naredimo kopel.)
 • Poldragi in dragi kamen: izberite po vaši intuiciji (tistega, ki vam prvi pade v oči), zlati topaz, ognjeni opal, aventurin, sončni kamen, hijancit, korale, rumeni žad, tigrovo oko. (Kamen si dajte pod popek in se skoncentrirajte na dihanje)
 • Afirmacija: pred spanjem si ponavljajte te besede, vsaj desetkrat: povezujem se z svojo ustvarjalno energijo, ljubeče sprejemam svoje telo.
 • Meditacija.

Kako vemo, da naša čakra ne deluje dobro?

Če imate težave z intimnostjo ali se ne morete potešiti, je lahko znak, da čakra ne deluje dobro. Če se počutite brez vitalnosti in življenjske radosti, niste ustvarjalni, ne čutite strasti je znak, da vaša čakra ne deluje pravilno. Ste ljubosumni, imate bolečine v spodnjem delu hrbta, imate težave z mehurjem, ledvicami, prostato, jajčniki ali menstrualne težave, je lahko tudi znak, da je sakralna čakra umazana.

Kaj narediti, da aktiviramo sakralno čakro?

Odpravite se na bazen ali morje, nekje kjer boste lahko uživali v vodi. Pogosteje si pripravite tople kopeli. Oblačite se v oranžna oblačila, v svoj dom dodajte nekaj oranžnih stvari ali rože. Pijte veliko vode ali čaje, vsaj dva litra na dan. Tudi ples je odličen, če imate partnerja zaplešite z njim/njo salso ali tango, če ste sami pa je trebušni ples odličen za sakralno čakro. Pojdite na sprehod, kadar je polna luna, meditirajte ob morski obali.

sakralna cakra

Za določene vaje, ki so za spodbujanje korenske čakre, je primerno, da jih izvajamo pred zajtrkom. Vaj ne delajte pred spanjem! Poslušajte svojo intuicijo. Nosečnice in nekateri bolniki, se naj posvetujejo z zdravnikom pred pričetkom vaj. Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki

Dodaj odgovor