Spoštovanje do drugih ljudi in do sebe bi morala biti ena izmed glavnih gonilnih sil človeštva, saj na spoštovanju temelji dobesedno vsak odnos. Torej, toliko spoštovanja kolikor ga boš namenil sočloveku, toliko spoštovanja boš dobil v zameno. Oh, kako si želim, da bi se ljudje tega zavedali!

 

Spoštovanje: Ali ljudje še sploh vemo, kaj pomeni ta beseda?

Kaj pomeni spoštovanje in zakaj je tako pomembno za odnose?

Veliko katera oseba je mnenja, da je spoštovanje le bonton ali olika. Vendar je spoštovanje veliko več kot to.

Vedeti morate, da…

 • Spoštovanja ne kažemo le prijateljem, družini in pomembnim osebam.
 • Spoštovanje mora biti naš vsakdan, ki ga uporabljamo pri vsakomur, saj bomo le tako opaženi in bomo imeli večje možnosti pri svojih zadanih ciljih.
 • Z vsakomur moramo ravnati kot, da je naš prijatelj, saj si nas bo tako zapomnil in bo vedel, da ste dobra oseba in da ste vredni zaupanja.
 • Boste na takšen način tudi lažje reševali svoje težave, saj boste imeli širši krog ljudi, kateri vam bodo z veseljem pomagali, če česar ne boste vedeli.
 • Spoštovanje ima veliko vrednost, katere bi se morali vsi zavedati.
 • Biti spoštovan in spoštovati je enako močno kot ljubezen, saj je spoštovanje velik del ljubezni.
 • Spoštujemo lahko tudi tistega s katerim nimamo namena postati prijatelj tudi, če je druga oseba do nas nespoštljiva, moramo ostati močni in ji pokazati, da smo močnejši od nje in da ji preprosto ne bomo dovolili, da bi nas zlomila.

 

♦.♦.♦.♦.♦.♦.♦.♦.♦

Spoštujmo vsakogar in bodimo prijazni do vsakogar, saj ne vemo s kakšnimi bitkami se sooča oseba.

♦.♦.♦.♦.♦.♦.♦.♦.♦

Vir fotografije: Pexel iz spletne strani Pixabay

Spoštovanje v odnosu – kako priti do njega?

Ne pozabite, da boste v zameno zmeraj prejeli točno tisto, kar dajete!

Vsakdo si želi biti spoštovan in ljubljen, saj je to enih najlepših občutkov.

Vendar, da bi se to zgodilo moramo tudi mi spoštovati in ljubiti in moramo doseči spoštovanje v odnosu z vsakim človekom.

 • Ljudem moramo pokazati, da nam je mar zanje in da v nas bije neskončna ljubezen do tega sveta, le tako bomo dobili neskončno spoštovanje od ostalih.
 • Spoštovanje lahko pokažemo že v majhnih dejanjih kot so zahvale, pošiljanje pozitivne energije obolelim, odstopanje sedeža na avtobusu starejši osebi ali nosečnici in da se spomnimo na rojstne dneve ter obletnice.
 • Kar je pa najpomembneje, da spoštujete in ljubite toliko kot si vi želite, da bi ostali vas.

Ali veste, da z jezo porabite več energije, kakor z dobro voljo?

S spoštljivostjo boste spremenili razdraženost v prijaznost, kar vam ne bo vzelo toliko vaše energije, temveč vas bo napolnilo s pozitvno energijo, saj boste imeli dober občutek, da ste ravnali prav.

Večkrat se nam lahko v življenju zgodi, da nas preseneti kakšen prodajalec ali nekdo, ki vztrajno nudi svoje izdelke oziroma storitve.

Večinoma nam ni, da bi kupili kaj od njih ali potrebovali njihove storitve, vendar za to ne rabimo biti nesramni in jim grobo zabrusiti nazaj. Povemo lahko mirno, da nas žal to ne zanima in da jim želite veliko sreče naprej.

 • Ne rabite svoje energije za nepotrebne izbruhe jeze, saj se lahko zaradi tega počutite dlje časa slabo.
 • Če pa se odzovete prijazno in spoštljivo, se boste počutili dobro.
 • Sedaj je na vas kako bi se radi počutili in koliko energije si želite imeti.
 • S prijaznostjo in spoštovanjem pa ne boste le sebe osrečili, vendar tudi ostale okoli sebe, saj bodo dobili prijeten vtis in občutek o vam, kar pa je to zelo pomembno.

Vir fotografije: PublicDomainPictures iz spletne strani Pixabay

Asertivno komuniciranje – 8 nasvetov, kako ga doseči!

 • Tudi takrat kadar moramo povedati slabo novico lahko izberemo spoštljiv pristop ali pa, če naredimo napako jo takoj priznamo in smo pri tem spoštljivi.
 • Včasih je težko priznati napako ali za neko nevšečnost, ki smo jo nekomu naredili, saj se ob tem počutimo neprijetno. Vendar bo veliko lažje, če se osebi opravičimo in smo z njo prijazni, saj se bomo lahko le tako rešili neprijetnega občutka. S tem pa bomo tudi drugi osebi dali prijeten občutek, saj bo vedela, da ste pošteni in iskreni.

1. Prisluhnite

Večkrat se nam je že zgodilo, da nam je nekdo želel nekaj povedati za kar ste že slišali.

Verjetno ste mu odgovorili: “to sem že slišal”. To dejanje ni spoštljivo, saj sogovorniku ne dovolite, da bi povedal to kar je zanj pomembno, čeprav ste vi to že slišali. Tudi nas bi prizadelo, če bi nekomu pripovedali nekaj, sogovornik pa bi nam zabrusil “to sem že slišal, povej kaj novega”.

 • Če želimo, da bi bili oslišani, moramo tudi mi vedeti prisluhniti, ne glede na to kaj sogovornik govori, saj bomo le tako obogatili njegovo življenje, saj je to dejanje znak ljubezni.
 • Spoštljivost se najbolj kaže v našem govoru in kako znamo prisluhniti. Komunikacija in poslušanje je znak, da potrdimo vrednost in pomembnost odnosa.

2. Nespoštljivo prerekanje

Kadar nekaj želimo doseči navadno pričnemo s prerekanjem in se takoj podamo v boj z sogovornikom. Ne želimo pa prisluhniti njegovemu vidiku in ga razumeti, želimo le to kar mi si želimo doseči.

To pa je skrajno narobe, saj tako izgubimo vso spoštovanje do sogovornika in prav tako on do nas. Predstavljajte si, da vidite dve osebi, ki se pogovarjata in si neprestano segata v besedo, postopoma zvišujeta svoj ton glasu in se med seboj besedno napadata.

Kaj bi si mislili? Verjetno, da tako ne bosta nikamor prišla in da zaman rabita svojo energijo za brezmiselno prerekanje. Prej bomo dosegli svoje stališče, če se bomo vedli spoštljivo in prisluhnili sogovorniku kaj ima on za povedati ter šele nato mi zopet povemo svoje mnenje zakaj mislimo, da je tako najbolje.

 • Zavedati se moramo, da s prepirom in prerekanjem ter žaljenjem ne bomo dosegli ničesar, temveč lahko samo izgubimo, čeprav se lahko zgodi, da bomo v prepiru zmagali, bomo zmagali na nespoštljiv način in nekako sramotno.
 • Da bi se naučili biti spoštljivi do drugih okoli sebe bi nam spremenilo življenje, saj bi se ljudje pričeli drugače obnašati do nas. Ne smemo pa pozabiti tudi na samospoštovanje!

3. Ne sodite, temveč prisluhnite in skušajte razumeti.

 • Dovolite sogovorniku, da pove to kar želi, brez, da mu vskočimo v besedo in mu želimo takoj podati svoje mnenje, saj to ne bi bilo primerno.
 • Ko bomo slišali njegovo celotno zgodbo, ponudbo ali idejo in ko se bomo zavedali, da smo jo dobro razumeli, šele takat lahko povemo svoje mnenje o tem ali se strinjamo ali ne. Če se ne strinjate z njegovo ponudbo ali idejo, mu to povejte na prijateljski način in mu povejte kako vi gledate na to.
 • Vedeti morate, da so različna mišljenja del življenja, če se bomo temu sovražno vedli, ne bomo prav nič dosegli.
 • Spoštovati moramo razlike in jih sprejeti, tako bomo verjetno kaj dosegli, saj ima spoštovanje veliko moč.
 • Nikogar ne smete siliti, da se strinja z vami, saj se tudi vi ne morete strinjati z vsem.
 • Zgradite dober odnos, ne pa, da skušate zmagati v pogovoru.

Vir fotografije: StockSnap iz spletne strani Pixabay 

4. Vaš ton glasu naj ostane nizek.

Kadar postane vaš ton glasu visok in pričnemo grdo govoriti z našim sogovornikom, ga ne bomo razsvetlili kaj je naš namen, temveč ga bomo samo razjezili.

Takšen pogovor se navadno ne konča tako kot bi mi želeli. Zato je najbolje, da ostanemo spoštljivi in je naš ton glasu primeren temu, tako bomo imeli večje možnosti, da bomo dosegli to kar si želimo.

Z visokim glasom pa se ne bomo zamerili samo sogovorniku, temveč tudi ostalim morebitnim opazovalcem, saj jih bo zmotil vaš način govora. Ostati morate mirni, če želite imeti okoli sebe prijatelje, ne pa sovražnike.

5. Kadar se ne strinjate ali zavračate neko idejo, to naredite blago.

 1. Kadar se z nečim ne strinjate ali zavračate neko ponudbo ali idejo, tega ne storite tako, da odvrnete osebo, ampak le to kar vam je bilo ponujeno pa naj bo to stvar ali pa preprosto ideja s katero se ne strinjate.
 2. Osebi na lep način poveste, da se z njo ne strinjate.
 3. Poveste mu ali ji, da ga oz. jo spoštujete, ampak menite drugače in da upate, da vaše nestrinjanje ne bo prizadelo vajinega odnosa. Tako nikoli ne boste prizadeli osebe in ne bo nepotrebnega prepiranja.

6. Če je potrebno se tudi opravičite.

 • Včasih se nam zgodi, da nam izleti kakšna groba beseda ali nehote povzdvignemo glas nad sogovornikom. Takrat je najbolje, da se takoj opravičimo in pokažemo, da nam je žal, da smo to storili oziroma rekli – to je eno izmed najpomembnejših
 • Tako bomo imeli tudi večje možnosti, da nam bo sogovornik oprostil in se bo lahko vajin odnos normalno nadaljeval, vendar pazite, da storjene napake ne ponovite!
 • Če ostanemo spoštljivi imamo možnost, četudi se ne strinjamo s sogovornikom, da ohranimo prijateljsko ozračje, namesto sovražnega.

7. Disciplina čustev

Vsakdo je že doživel, da mu je nekdo neizmerno “kradel” živce in smo se le s težo kontrolirali ali pa smo celo “eksplodirali”.

Tudi takrat, ko smo nejevoljni se lahko naučimo discipline spoštovanja in ostanemo mirni tudi v takšnih situacijah.

Spoštovanje in ljubezen lahko postane vsakdan. Zavedati se morate, da vsakdo, ki ga srečate je nekaj posebnega, je na svoj način dragocen, saj vsak posameznik med nami je edinstven. Vedeti morate, da vsak med nami se trudi in ima svoje težave, ki se z njimi bori, da bi jih rešil. Morda prav vaše spoštovanje do njega bo povrnilo vero, da ni vse zaman in da se je vredno truditi. Nikoli ne veste kaj neka oseba preživlja, zato bodite prijazni in spoštujte vsako živo bitje!

Kadar je nekdo nesramen ali hladen, ga ne napademo, temveč se uprašamo zakaj je takšen in mu skušamo pomagati. Če bi ga napadli nazaj bi situacijo še poslabšali, to pa verjetno ne žeimo?

Vir fotografije: spletna stran Pixabay

Spoštljivo obnašanje

Že kot otroke so nas učili kako se moramo vesti do neznancev, prijateljev, sorodnikov, itd. Vendar je problem, da marsikdo to pozabi in si ustvari svoj bonton, ki je ne malokrat grozen.

Včasih pa so krivi tudi starši, saj ne dajo veliko na otrokov bonton in spoštljivost, temveč se že pred njim vedejo nespoštlijo in brez bontona. Vendar se moramo tudi vprašati kdo je njih učil to?

Vendar sedaj to ni pomembno, pomembno je, da vsak posameznik prične najprej pri sebi, saj je to najbolj pomembno. Drugim bomo le s težo pomagali, če ne vemo niti kako bi sebi s kupi težav.

Drugim pa je včasih tudi težko pomagati, saj ne vidijo svojih napak ali pa pomoč zavračajo, zato je brezmiselno.

Vsak posameznik se pri sebi odloči, da je čas za spremembo in da bi rad živel najbolje kar se le da. Da bi osvežili svoj spomin kako izgleda vljudnost bom zapisala par pomembnih spoštljivosti.

 • Ne govori s polnimi usti,
 • kadar dobiš poklon se zahvali,
 • nikol ne vstopiš brez, da bi najprej potrkal na vrata,
 • kadar nekdo govori mu ne segaš v besedo,
 • ne kričiš na starše in brate, sestre,
 • kadar se s nekom pogovarjaš ga glej v oči,
 • kadar nekaj želiš, vendo najprej prosi za to,
 • vedeti moraš kdaj reči, hvala, prosim in oprosti,
 • bodi prijazen do ljudi,
 • kadar na avtobusu vidiš starejšo osebo, nosečnico ali mamico z otrokom, vedno odstopi svoj sedež,
 • ne obsojaj/govori o osebi, katere ne poznaš.

To se pomembne vljudnosti, ki bi jih moral vedeti vsakdo!

 Anja A
Zadnje objave od Anja A (poglej vse)

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.