Verjetno ste že slišali za eterična olja in kadila. Pa ste se kdaj vprašali zakaj obstajajo, so sploh koristna? Ali z njimi le odišavimo svoj dom oziroma prostor. Seveda je to en razlog zakaj si kupimo eterično olje ali kadilo, da z njim odišavimo prostore, vendar le redko kdo ve, da eterična olja in kadila zelo dobro vplivajo na nas. Kako? Izvedite v tem prispevku zdravilna moč eteričnih olj in kadil.

 

Kakšna je zdravilna moč eteričnih olj in kadil ter kako delujejo?

Večina nas je že slišala za aromaterapijo, katera zelo dobro vpliva na naše počutje. Z njo si lahko pomagamo pri raznih težavah, kot so stres, žalost, glavoboli… Moramo le biti previdni, da, če si sami delamo aromaterapijo, da kupimo naravna eterična olja in kadila, saj le-ta nam bodo resnično pomagala. Sintetična olja lahko uporabljamo zgolj za dišavo in skorajda za nič druga. Zato pri nakupu le-teh bodite previdni.

Eterična olja nam pomagajo tako, da jih vdihujemo skozi nos ali usta. Vsekakor pa eterična olja niso namenjena za oralno uživanje! Eterična olja lahko uporabljamo s pomočjo izparilnika, dodajanje v kremo ali druge kozmetične produkte. Nekateri pa si pripravijo tudi aromatično kopel, vendar z eteričnim oljem nikar ne pretiravajte, dovolj sta že dve ali največ štiri kapljice.

Aromaterapija

Aromaterapijo si lahko preprosto naredimo tudi sami. Potrebujemo le izparilnik in naravno eterično olje. Katero eterično olje boste uporabili, je odvisno od težav, ki vas pestijo. A najprej se osredotočimo na to, kako aromaterapija pomaga in kako deluje. Torej v izparilnik nakapamo nekaj kapljic (3-4) eteričnega olja. Če imamo izparilnik na podlagi vode, kateri izpareva prijetno paro, potem lahko vdihavamo paro. Če pa imamo klasični izparilnik, ki je na podlagi svečke, takrat glave ne držite nad paro, saj bi se lahko opekli. V tem primeru je najbolje, da sedite v bližini izparilnika in počasi vdihavate vonjave, ki se bodo razprostirale skozi celoten prostor.

Kadar vdihavamo te vonjave, se počasi v naših možganih sprošča določena točka, ki jo imenujemo limbični sistem. Ta sistem je odgovoren za naša čustva, vedenje, dolgoročni spomin in vonj. Aromaterapija pa lahko tudi uniči določene bakterije iz naših dihal. Limbični sistem pa ima pod nadzorom tudi nekaj našim podzavestnih telesnih funkcij, kot so bitje srca, dihanje, hormonsko ravnovesje… Nekateri ljudje so potrdili, da aromaterapija dobro vpliva na njihovo celotno počutje, kot tudi fizično zdravje.

aromaterapija

Dodajanje eterični olj v kozmetične produkte in masaža

Nekatera eterična olja so tudi zelo koristna za našo kožo in lasišče. Recimo rožmarin, sivka in meta sta odlična za naše lasišče, saj zagotavlja dobro prekrvavitev, rast las, odpravo nadležnega prhljaja in še mnoge druge koristne učinke. Kožo dobro nahrani sivka in čajevec, očisti jih tudi umazanij, bakterij, zato sta odlična proti aknam ter drugim nepravilnostim na koži. Eterična olja lahko preprosto dodate v svojo najljubšo kremo ali šampon. Vendar bodite previdni, da ga ne dodate preveč, dovolj sta že dve ali tri kapljici na 200 ml. Eterična olja lahko dodamo tudi v kopel. Tako bomo sprostili svoje telo, dobre lastnosti eteričnih olj pa se bodo absorbirale skozi naše pore in hkrati, če si bomo naredili toplo kopel, si bomo naredili aromaterapijo. Kot pa že vemo so eterična olja odlična tudi za masažo. Vedeti moramo le, katero olje izbrati. Previdni bodite le, da ne uporabljate čistega eteričnega olja, najprej ga razredčite z drugimi olji (kokosovo olje), ki so prav tako že razredčeni, v nasprotnem primeru bi lahko prišlo do draženja kože. Najbolje pa je kupiti olje, ki je že pripravljeno za masiranje, glejte le, da bo olje naravno.

Sedaj ste že spoznali mnoge dobre lastnosti eteričnih olj in kako jih lahko uporabljamo. Verjetno vas sedaj zanima, katero olje je najboljše za vas.

Katero eterično olje je najboljše za vas?

Dobro je vedite, da nekatera eterična olja lahko mešamo med seboj, ne pa vsa! Najbolje pa je uporabljati le enega na enkrat, posebno, kadar delamo aromaterapijo. Sedaj se osredotočimo na najbolj koristna in prepoznavna eterična olja, katera vam bodo pomagala pri različnih težavah. Vedeti pa moramo, da je na svetu okoli 90 različnih vrst eteričnih olj, zato bodo zapisana le tista, ki so najbolj pogosto uporabljena in imajo največjo moč.

 • Poprova meta: daje energijo, pomaga pri prebavi, očisti dihala in je koristna takrat, ko imamo zamašen nos.
 • Sivka: ima pomirjajoč učinek, pomaga pri stresu, anksioznosti, nespečnosti, alergijah glivičnih vnetjih (zunanjo uporabo), slabosti, menstrualnih tegobah in ekcemih/aknah.
 • Sandalovina: ima pomirjajoč učinek, pomaga pri koncentraciji, odlična za boj proti tesnobi, napetosti, nemiru, pomirja celoten živčni sistem in pomaga pri boljšemu spancu.
 • Bergamot: pomaga pri sprostitvi, odpravljanju ekcemov, čisti in ima antibakterijske lastnosti, odličen je za mastno kožo ter lasišče, koži daje zdrav sijaj.
 • Vrtnica: pomirja, odpravlja tesnobne občutke in daje samozavest ter mentalno moč, odlična je pri celjenju ran, bolečinah, predvsem krčih, odlična je tudi za nego kože, ščiti pred virusi in bakterijami ter je naraven afrodiziak.
 • Kamilica: sprošča napetost, odpravlja anksiozne občutke, pomaga pri težavah z želodcem in prebavo, celi rane ter je odlična pri težavah s kožo, ima protivnetne učinke in pomaga pri boljšemu spancu.
 • Ylang-Ylang: izboljšuje počutje, blaži simptome depresije in anksioznosti, znižuje krvni pritisk ter srčni utrip, pomaga pri mastni koži in lasišču ter je odlična tudi pri preganjanju raznih žuželk.
 • Čajevec: je antibakterijski, protiglivični, pomaga pri težavah s kožo in pri pikih žuželk, odličen je pri blaženju infekcij ter izboljšuje imunski sistem.
 • Jasmin: pomaga pri stresu, depresiji, tesnobi, zaskrbljenosti, poveča koncentracijo, dviguje energijo, pomaga pri težavah z hormoni, kot so menopavza ali pred menstrualni sindrom, izboljšuje nočni spanec, koži daje naravno sijoč videz in uničuje bakterije, viruse ter glivice, pomagal naj bi tudi pri libidu in lažjemu porodu.
 • Limona: preprečuje bakterijske infekcije, pomaga pri lažjih glivičnih okužbah, pri hitrejšemu celjenju ran, odličen je za kožo, proti aknam in drugim boleznim kože, zmanjšuje bolečine, vročino ter slabost, odlična je tudi pri sprostitvi.
 • Rožmarin: odličen je za prekrvavitev, razdraženo lasišče nagnjeno k izpadanju las, pomaga pri hitrejši rasti las, izboljšuje spomin, preprečuje mišične krče ter sprošča živčni sistem.
 • Nageljnove žbice: je naravni analgetik, odličen je pri zobobolih, odpravlja slabost in pomaga odpraviti občutek siljenja na bruhanje, ima antibakterijske, antioksidante in proti glivične lastnosti.
 • Vanilja: pomaga pri boju proti depresiji in anksioznosti, znižuje krvni pritisk, sprošča mišično napetost in tudi psihično, ima pomirjajoč občutek na živčni sistem, pomaga proti stresu, nespečnosti ter razdražljivosti.

zakaj-so-etericna-olja-dobra-za-nas

Dobro je vedeti, da so eterična olja namenjena le zunanji uporabi! Če ste alergični na katero koli eterično olje ga ne uporabljajte! Bodite previdni pri uporabi eteričnih olj, če imate epileptične napade, visok ali nizek krvni pritisk, ste noseči ali imate astmo! Če imate, katere koli zapisane zdravstvene težave oziroma ste noseči, se najprej pogovorite s strokovnjakom, katero eterično olje bi bilo najboljše za vas, če želite delati aromaterapijo!

Kakšna je zdravilna moč kadil?

Tudi kadila in kadilne smole dobro vplivajo na nas, vendar tako, kot pri eteričnem olju, tudi tukaj moramo paziti, da je izdelek naraven. Kadila pa niso dobra le za nas, vendar z njimi lahko čistimo tudi svoj dom, predmete… Kadila so uporabljali že stari Egipčani, zato je zgodovina kadil dolga. Kadila so namenjena za meditacijo, sprostitev, spiritualno čiščenje, jogo, zdravstvene namene, osvežitev…

Poznamo tudi več vrst kadil. Najbolj poznane so kadilne palčke, vendar so nekatere lahko tudi škodljive za naše zdravje, saj vsebujejo kemikalije. Najbolje je pogledati ali so palčke narejene iz naravnih sestavin. Poznamo tudi naravno odišavljen les, svežnje naravnih posušenih kadil (žajbelj), kadilne smole in veliko drugih ročno narejenih kadil.

zakaj-so-kadila-dobra-za-nas

Najbolj znana kadila in katero je najboljše za vas?

Tako kot eterična olja tudi kadil je ogromno, zato si moramo vzeti čas in skrbno pogledati, katero je najboljše za nas. Če si želite pa zgolj le osvežiti svoj dom, pa lahko kadila le povohate in po vonju izberete tistega ta pravega. Torej, katera kadila so najbolj znana in kakšne zdravilne lastnosti imajo?

 • Sveti les ali Palo Santo: je naravno zdravilo proti prehladu, zamašenem nosu, glavobolu, blaži simptome astme, anksioznosti in depresije, odličen je tudi za sprostitev po napornem dnevu ali stresnih situacijah, blaži vnetja ter odganja mrčes, komarje, ose, odličen za čiščenje negativnih energij.
 • Beli žajbelj: sprošča, izboljšuje splošno počutje in spomin, blaži bolečine, suho grlo, čisti človekovo avro ter prostor, odličen za spiritualne seanse.
 • Modri žajbelj: je odličen za spiritualne seanse, čiščenje negativnih energij (posebno, če se želimo znebiti preteklosti, travme), pomaga nam se osredotočiti na dobre stvari v svojem življenju, biti bolj optimističen in izboljšuje splošno počutje.
 • Zmajeva kri: ščiti pred nevarnostjo, negativnimi energiji, pomaga pri psihičnemu naporu, čisti avro in daje osebno moč, ima protivnetne lastnosti, pomaga pri hitrejšemu celjenju ran, razdraženi koži ter ostale bolezni kože.
 • Bosvelija: pomaga pri zamašenem nosu, težjem dihanju, astmi, ima protivnetne učinke, sprošča in umirja um.
 • Cedra: sprošča živčni sistem, blaži simptome depresije, anksioznosti, psihične napetosti in agresije ter artritisa, izboljšuje prekrvavitev in koncentracijo. Je močan antiseptik, odganja tudi insekte.
 • Sandalovina: pomirja um, tesnobo, anksioznost, zavira staranje in ima dober učinek na kožo, ima spiritualne moči, lažje se povežemo s stvarnikom, angeli… Daje nam občutek samozavesti, pozitivne misli, notranji mir, zato nas približa božanskosti. Razbistri nam misli, um in nas razsvetli.
 • Kopal: čisti prostor in daje občutek harmonije, daje nam ravnovesje, poveča koncentracijo, sprošča, pomaga nam zaspati in odličen je za meditacije.
 • Mira: uničuje bakterije, stimulira imunski sistem, ščiti pred uroki in psihičnimi napadi, čisti avro ter prostore.
 • Yerba Santa: uporablja se za čiščenje srčne čakre, odpravlja blokade na ljubezenskem področju, bolečine iz preteklosti, čisti in daje moč za rast. Odličen je tudi za blažitev prehlada, astme, tuberkuloze in razna vnetna stanja, odličen je za pljuča ter respiratorni sistem.
 • Benzoin: namenjen je za spiritualno in čustveno zdravljenje, daje energijo ter dobro voljo, čisti negativno energijo, daje ravnovesje, odličen je kadar čutimo žalost, žalujemo, jezo, smo zaskrbljeni ali pa smo tesnobni, v življenje pritegne bogastvo. Odličen naj bi bil tudi za respiratorni sistem, lažje izkašljevanje in sprostitev mišic ter blagodejno vpliva na kožo.

Tudi pri kadilih moramo biti previdni, da ne vdihujemo dima direktno iz palčke ali druge oblike kadil. Ohraniti moramo primerno razdaljo, razen takrat kadar čistimo sebe. Dobro je vedeti, da z vsakim kadilom se lahko očistimo negativnih energij, čustvene navlake in zaščitimo svojo avro. Očistimo se enostavno in to lahko storimo povsem sami.

Kako se očistiti s kadili?

Najprej moramo vzeti primerno kadilo. Paziti moramo, da je kadilo naravno, saj nam bo le-to najbolje pomagalo. Ko izberemo pravo kadilo, najprej iz svojih misli skušamo odstraniti negativne misli. Ko to storimo, prižgemo kadilo, počakamo, da se dobro zakadi, navadno traja okoli 45 sekund, nato ogenj pihnemo. Nato pričnemo s čiščenjem. Najprej pričnemo pri stopalih, delamo krožne gibe tako, da pridemo vse okoli svojih stopal in nog. Počasi se premikamo proti trupu in prav tako delamo krožne kroge. Najbolj se osredotočamo na trebušni in prsni del, saj se tam zadržuje večino naših energij. Poskrbimo, da gremo navzgor od začetka trebuha do konca prsnega predela. Ne pozabimo pa tudi na hrbet in roke. Nato smo pri glavi. Najbolj pomembno je, da očistimo vrhnji del glave, čelo in grlo. Najbolje je, da pričnemo pri grlu, delamo krožne gibe okoli vratu in celotne glave. Med tem, ko se čistimo, si vizualiziramo, kako iz nas odhaja negativna energija in v vas prihaja bela pozitivna energija. Dovolite, da iz vas gre vse, kar je slabo. Ko se očistite, lahko potem očistite tudi prostor, v katerem ste se čistili ali pa celoten dom. Pri tem bodite previdni, da imate vsa vrata in okna odprta! Pri čiščenje ne zapirajte vrat ali oken, saj boste tako obdržali negativne energije v svojem domu oziroma prostoru! Če se kadilo pri čiščenju ugasne in s čiščenjem niste končali, brez skrbi prižgite kadilo ponovno. Ko končate s čiščenjem pustite, da se kadilo samo ugasne, razen, če imate suhe svežnje, kot so beli žajbelj, te lahko zadušite ali pa jih ugasnete s kamnom, nikar jih ne ugašajte z vodo!

zakaj-so-etericna-olja-in-kadila-dobra-za-nas

Dobro je vedeti, da s kadili lahko očistimo tudi predmete, spiritualne izdelke, kristale…Anja A

Prispevek je pripravil/-a Anja A

Rada pomaga ljudem v stiski in njihove misli obrne v pozitivne in ljubeče, saj tega veliko primanjkuje v Svetu - Sočutja. Rada se spopada s težavami in ovirami, zato jo veseli psihologija in človekov um na sploh, poleg se pa odlično dopolnjuje njena veda o duhovnosti ter ezoteriki, ki jo z veseljem uporablja vsak dan svojega življenja. Verjame, da lahko vsak doseže svoje sanje, z močjo pozitivnega razmišljanja in truda.

Podobni članki

Dodaj odgovor